Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Vain mestaruus kelpaa

Kuva: Katsomosta: Vain mestaruus kelpaa

Ehkä tämän illan tärkein tapahtuma on Helsingissä Ilmalan Areenan nuoratussa neliössä, jossa käydään ehkä merkittävin koskaan Suomessa nyrkkeilty ottelu. Kyseessä on avoin ammattilaisten keskisarjan IBF-liiton Euroopan mestaruusottelu, jonka voittaja nousee listalla ensimmäiseksi haastajaksi MM-titteliotteluun. Vastakkain ovat Suomen ja Kirkkonummen Amin Asikainen ja saksanarmenialainen Khoren Gevor. Voittaja pääsee kohtaamaan sarjan MM-ottelussa kivikovan, myös saksanarmenialaisen, Arthur Abrahamin. Tosin toisen liiton MM-ottelu Saksan Felix Sturmia vastaan on ottelun voittajalle mahdollinen. Mutta vain voittajalle ja hävinneellä on edessään pitkä – ehkä mahdoton tie – nousta uudelleen MM-haastajaksi. Siis panosta illan Hjalliksen hallissa on riittämiin.

Toki aikoinaan Suomessa nyrkkeiltiin jopa MM-tittelistä, mutta silloin Archie Moore nukutti Olli Mäen melko ylivoimaiseen tapaan.
Nyt Olli Mäen poika, Pekka Mäki, toimii Asikaisen promoottorina sekä valmentajana, joten ei omena kauas ole puusta pudonnut. Myös toinen, joulukuussa Italiassa EM-tittelistä otteleva Juho Tolppola kuuluu Pekka Mäen ammattilaistalliin, joten kovia suomalaisia iskijöitä löytyy ja kumma kyllä, heitä on jatkuvasti tulossa listoille lisää.
Tässä tilanteessa jää miettimään millaisiin saavutuksiin Porin poika, Jyri Kjäll, olisi pystynyt, mikäli hänen aikanaan tilanne olisi Suomessa ollut ammattinyrkkeilyn osalta vastaavanlainen?
Jopa titteliottelu voidaan käydä kotikehässä ja katsomossa on yli kymmenentuhatta Amin Asikaista kannustavaa suomalaista. Loppu onkin sitten nyrkkeilijästä itsestään kiinni. MTV3 Max näyttää nyrkkeilyillan suorana lähetyksenä kello 21 alkaen tänä iltana.
Jos aikataulu kotikatsojalle vetää tiukalle, niin tuo Asikaisen ja Gevorin ottelun alkamisaika on 22.30 ja siitä se ei muutu, koska matsi kiinnostaa myös erittäin monen muun maan nyrkkeilyn ystäviä.

Kovan päivän ilta
Kovatasoinen ammattilaisilta on tänään siis luvassa. Pääottelu on Asikaisen ja Gevorin välinen ottelu, jonka mielenkiintoa lisää vielä se, että Aminin vastustaja on vasenkätinen, joten se tuo titteliotteluun oman mausteensa. Asikainen on selkeästi ottelijoista pitempi (180 cm), joten hänen kannattaa varmasti pitää alkuerissä vastustajansa loitommalla.
Mutta mitä näiden asioiden maallikko nyt ohjeita antaa. Kyllä Pekka Mäki tietää tasan tarkkaan mitä pitää kehässä välttää ja paras olisi iskeä vastustaja kuuntelemaan lukua kymmeneen! Joka tapauksessa myös Asikainen myöntää jännittävänsä ennen ottelua. Pitää huomata, että terve jännittäminen titteliottelussa on viisautta – ei suinkaan vastustajan pelkäämistä!
Illan otteluihin kuuluu myös raskaansarjan Suomen mestaruusottelu, jossa vastakkain ovat Juho Haapoja sekä Sami Elopuro.
Tosin meikäläinen uskaltaa väittää, että tällä hetkellä Suomen ehdottomasti paras raskaansarjan nyrkkeilijä, joka meitä loukkaavasti nyrkkeili Eurosportilla Ruotsin lipun alla, on Robert Helenius Porvoosta ja vaikka siellä paljon svenskaa puhutaan, niin Suomipoika Robert on. No, tosin on kaksoiskansalainen!
Pekka Mäen tallissa nyrkkeilee myös venäläinen Denis ”Tsingis-kaani” Shafikov, jonka ottelulista on huikea: 16 - 0 – 0. Tuo kertoo nyrkkeilyn ystäville kaiken. Shafikov kohtaa kevyen välisarjan ottelussa argentiinalaisen Raul Balbin. Kokenut Balbi on otellut paljon, josta kertoo lista 55-9-1 ja tuo tappiosarakkeen ykkönen tuli huhtikuussa Romaniassa täystyrmäyksellä jo kolmannessa erässä. Voi olla argentiinolla tyly edellinen Euroopan keikka vielä takaraivossa painamassa?
Mutta illalla jännitetään.

Perjantaista pääpelipäivä
Jääkiekon SM-liiga tuskailee - uskomatonta kyllä – pienenevien arki-iltojen katsojamäärien kanssa. Nyt taitaa tulevaisuudessa SM-liigan yhdeksi pääpelipäiväksi nousta perjantai, monesta eri syystä. Tai oikeastaan siihen vaikuttaa melkoisesti yksi syy, jota jokainen voi pohdiskella mielessään.
Tosin tuo syy on sitten huonoa esimerkkiä niille nuorille, joita jääkiekko kiinnostaa todella – siis katsomossakin. Kun vielä kaavailuissa on tuotu esiin niin sanotut tuplakierrokset, jolloin lauantaina olisi heti toinen SM-liigaottelu, niin kyllä siinä sykettä tulee riittämään.
Mikäli syy on se mitä ajattelen, niin sitten pitää ehdottomasti kummatkin viikonvaihteen ottelut pelata kotona ja hankkia lupa ympärivuorokautiseen myyntiin. Myös jonkinlainen vilttimajoitus pitäisi hallissa olla, sillä mitä sitä nyt välillä kotona poikkeamaan?
Tiistai taitaa säilyttää paikkansa jämäpelipäivänä, mutta torstai ei ole enää toivoa täynnä. Tosin osa silloinkin on.
Jos ajatusta vielä kehitellään, niin mikä ettei sunnuntai voisi olla myös pelipäivä. Pitäähän sitä loppuverryttely pystyä suorittamaan. Tosin toiset kutsuvat sitä asiantuntevasti loivennukseksi.

Narukerä kokeilee perjantaita
Jääpallon Bandyliiga Porin Narukerä kokeilee tänään perjantai-illan ottelua. Seuran puheenjohtaja Erkki Väkiparta ei osaa vielä kertoa millainen pelipäivä tuo olisi jääpallon osalta, mutta siitäkin kokemusta varmaan illan ottelussa saadaan.
Nimittäin jääpallossa perjantaista voisi kehittää koko perheen ulkoilutapahtuman, jossa samalla tulee seuratuksi itse ottelukin. Koska jääpallossa ei edellä mainittu jääkiekkomainen syy ole tulla katsomoon, niin tärkeää oli kohentaa myös Karhupaanalla koko perheen oheistapahtumia.
Narukerä kohtaa tänään kello 19.00 alkavassa ottelussa Jyväskylän Seudun Palloseuran eli JPS:n. Yksinkertaisen runkosarjan takia illan ottelu on tärkeä Tomi Leivon ja Seppo Koskisen valmentamalle porilaisjoukkueelle.
Eikä siinä vielä kaikki: Narukerällä on myös huomenna kotiottelu ja silloin vastaan tulee kello 15 alkavaan otteluun Mikkelin Kampparit.
Sanomattakin on selviö, että kuuden runkosarjan parhaan joukkoon päästäkseen Narukerän pitää hoitaa nämä kotiottelut täydellä pistepotilla.

Suomalainen jalkapallo nousussa
Vaikka kuinka moni aliarvioi suomalaista jalkapalloilua, niin lajin tulevaisuuden näkymät ovat sittenkin valoisammat kuin moni kuvittelee. Ja nyt paino on nimenomaan sanalla jalkapallo.
SPL:n Satakunnan piirin eilen järjestämässä syyskokouksessa palkittiin kauden aikana menestyneitä pelaajia sekä seuroja. Koko suomalaista jalkapalloa ajatellen Satakunta on toiminut – vielä – lähinnä kasvattajan roolissa. Sen huomaa kun katsoo minkä tahansa Veikkausliigan seurojen kokoonpanoja.
Siksi onkin jälleen tärkeä saada satakuntalaiseen miesten jalkapalloon niin kutsuttu lippulaiva, jollaisia aikoinaan olivat PPT ja FC Jazz. Nyt FC PoPa on hyvällä tiellä, hyvällä joukkueella ja parhaalla mahdollisella valmennuksella.
Piirikokouksessa Suomen Palloliiton nykyinen pääsihteeri Kimmo J. Lipponen esitteli ensi vuoden tapahtumia. Suomifutis 2009 kertoo paljon. Suomessa järjestetään naisten EM-kisat, joka on yksi suurimmista urheilutapahtumista mitä Suomessa on koskaan järjestetty.
Poikien U21-maajoukkue selvitti historiallisesti tiensä Euroopan kahdeksan parhaan maan lopputurnaukseen Ruotsiin. Kisapaikan saavuttaneessa joukkueessa on vahva satakuntalainen edustus. Kaiken lisäksi Suomen miesten A-maajoukkue taistelee – ihan tosi – paikasta Etelä-Afrikan MM-lopputurnaukseen. Kaiken pohjalla on kuitenkin saada mahdollisimman paljon pelaajia Euroopan huippuseuroihin, sillä Veikkausliigassa tulee tietty raja vastaan. Kuvitelkaa vaikka huviksenne sitä, että Suomessa ei ole yhtään – siis ei yhtään – Fifan kaikki vaatimukset täyttävää jalkapallostadionia. Keski-Euroopassa niitä löytyy lähes jokaisesta kylästäkin.
Mutta mitä piirin puheenjohtaja Arto Rosenholm, piirijohtaja Janne Koivisto sekä Palloliiton pääsihteeri Kimmo J. Lipponen eilen Porissa miettivät, palataan aiheeseen ensi viikolla. Piirin palkittujen luettelo sekä Kultakengät löytyvät toisaalta lehdestä.

Ohjelma kaikille yhtä raskas
Vaikka Porin Ässien otteluohjelma onkin viime viikkoina tuntunut jopa erittäin raskaalta, niin tosiasia on se, että kaikki joukkueet pelaavat runkosarjan mittaan aivan saman määrän otteluja. Yksi huono puoli on kuitenkin paikallisottelujen vähentyminen, sillä Ässien ja Lukon viikonlopun ottelut ovat takuuvarmaa laatua. Nyt jonkun lohkojaon mukaan tehty ohjelma ei ole kaikille joukkueille tasapuolinen, sillä joukkueet on sijoitettu kahteen seitsemän joukkueen ryhmään, jossa Lukon ja Ässien lohko on se kovempi.
Paikallisotteluja lisää ensi kaudeksi!
Ässät pelasi eilen Espoon Bluesia vastaan kotonaan ja huomenna on vuorossa vierasmatka Oulun Raksilaan. Ässien kakkosvalmentaja Mika Pieniniemi painotti keskiviikkona, että kyllä sarja kaikille lopulta yhtä raskaaksi tulee. Jossain vaiheessa iskee otteluputki 56 pelin runkosarjassa päälle.
Esimerkiksi Rauman Lukko pelaa tänään vieraissa HIFK:ta vastaan ja huomenna on vuorossa matka Saimaan rannalle, jossa Lukko kohtaa Lappeenrannan SaiPan. Näin sarjaa katsoen ei ole ihme, että jonkinlaisia notkahduksiakin sattuu. Mutta kotitaika pitäisi pystyä säilyttämään!
Lukko testaa jo tänään yhdysvaltaista puolustaja Doug Nolania, joka saapuu kolmen ottelun koeajalle KHL-liigan Dynamo Minskistä. Nolan pääsee matkustelemaan, sillä ellei sopimusta synny, niin se kolmaskin ottelu on vieraissa ensi tiistaina Jokereita vastaan. On siis mahdollista, ettei Rauman Toriparlamentti edes ehdi miehen otteita kommentoimaan.
Se olisi jo kardinaalimunaus.

Kyllä riittää seurattavaa
Jälleen edessä on sellainen urheilun viikonloppu, jossa on pakko suunnitella aikataulu etukäteen – eikä silti ehdi kuin vähän päällimmäisiä tonkia.
Kuusamon Rukalta tulee maailmancupin lähetyksiä liki solkenaan ja varmaa on, että myös suomalaiset menestyvät.
Narukerällä on jääpallossa tuplaviikonvaihde – ja kyllä tämän illan pelistä ehtii vielä Asikaisen nyrkkeilyn katsomaan. Luvian Kiekko-82 pelaa huomenna ringeten SM-sarjaa Luvialla ja vastustajaksi saapuu Turun Ringette kello 14.45 alkavaan otteluun. Sunnuntaina LuKi pääsee vieraisiin, sillä emäntänä toimivat Järvenpään Haukat.
Jarmo Liuhala

28.11.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva