Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Veneenveistäjä valloitti Köörtilän kansakoulun

Kuva: Veneenveistäjä valloitti Köörtilän kansakoulun

Kun limnologia ei tuntunutkaan omalta alalta, Janne Mustajärvi päätti seurata kutsumustaan. Yliopisto vaihtui ammattikouluun, sisävesien tutkimus veneenveistoon. Artesaanitutkinnon suoritettuaan Mustajärvi jatkoi opiskeluja oppisopimuksella veneenveistämössä Imatralla. Nyt 28-vuotias mies on perustanut oman veistämönsä Merikarvian Köörtilään.

- Minulle oli alusta saakka selvää, että pistän pystyyn oman yrityksen. Halusin länsirannikolle, koska tämä on Itä-Suomea parempaa yritysseutua. Köörtilän vanha kansakoulu tarjosi loistavat tilat tähän tarkoitukseen.
Mustajärvi on uurastanut rakennuksessa huhtikuusta lähtien - vetänyt sähköjä, korjannut lahovaurioita, koneistanut ja kalustanut. Nyt entinen opinahjo on valmiina uuteen käyttötarkoitukseensa.
- Rakennus sopii yritykselleni erinomaisesti, sillä kokoonpanotila ja konetila ovat erillisissä huoneissa. Tilat soveltuvat monenlaiseen käyttöön, ensisijaisesti veneen rakentamiseen ja korjaamiseen, Mustajärvi iloitsee.
Kokoonpanotilan päästä päähän ulottuu nyt vähän alle viisimetrinen puurakenne, josta kehkeytyy Mustajärven ylpeys, oman venemallin koekappale. Prototyyppi lähtee näytille Helsingin venemessuille, joilta veneenrakentaja uskoo löytävänsä ensimmäiset asiakkaansa.
Mustajärven ensimmäinen asiakassopimus oli jo lähellä toteutua, vaikka prototyyppi on vasta valmisteilla. - Mielenkiintoa on ollut runsaasti, mutta ykkösnumerolla varustettu paatti on vielä tarjolla. Veistämöillä riittää tällä hetkellä kysyntää. Jos tuote on hyvä, se löytää kyllä ostajansa, Mustajärvi vakuuttaa.
Uusin tietokonetekniikka on tullut perinteikkään alan apuvälineeksi. Janne Mustajärven rakentama venetyyppi perustuu Suomenlahden vanhaan haapioon, josta mies teki tarkan kolmiulotteisen tietokonemallin.
- Olen pienestä pitäen harrastanut tietokoneella piirtämistä. Hyödynnän tietokoneosaamista työssäni niin paljon kuin mahdollista. 3D-mallintaminen on tullut alalle vahvasti. Monet veistämöt mallintavat runkoja tietokoneella.
Vaikka Mustajärvi aikoo rakentaa vain yhtä venetyyppiä, on haapio muokattavissa monenlaiseen. Pelkkä soutuvene, purjemalli ja ulkolaitamoottorilla varustettu malli ovat kaikki mahdollisia. - Vene räätälöidään asiakkaan käyttöön. Koko paketti tuodaan tarvittaessa kaikkien haluttujen varusteiden kera asiakkaan pihaan, Mustajärvi mainostaa.

Veneenveiston tulevaisuus näyttää Janne Mustajärven mukaan hyvältä, sillä puuveneiden kysyntä on nousussa. Keskinäisen kilpailun sijaan veistäjät itsekin haluavat lisää tekijöitä alalle. Köörtilässä vain kivenheiton päässä sijaitseva toinen veistämö on toivottanut uuden tulokkaan avosylin tervetulleeksi.
- Minun ikäisiäni perinteiset puuveneet kiinnostavat lasikuituveneitä enemmän. Kun puuveneitä näkyy vesillä enemmän, kysyntä kasvaa. Tämän takia alan veistämöt hyötyvät toisistaan, Mustajärvi selittää.
Oululaissyntyinen veneenveistäjä kertoo sopeutuneensa hyvin Merikarvialle. Paikalliset ovat olleet kiinnostuneita veneistäkin, vaikka uudesta kotikunnastaan Mustajärvi tuskin ihan ensimmäisiä asiakkaitaan saakaan. - Satakunnan alueelta ja muualta Etelä-Suomesta on tullut eniten kyselyitä, veneenveistäjä kertoo.
Veneet ovat Mustajärven yrityksen ykköstuote, mutta mies valmistaa ja kunnostaa myös huonekaluja, ovia ja ikkunoita. - Kaunoketka on moneen sopeutuva yritys. Kuriositeettina mainittakoon, että minulta on tilattu jopa jurtta Mongoliaan, Mustajärvi hymyilee.
Mikko I. Elo

28.11.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva