Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Nyt lie kaikki paperilla

Kuva: Katsomosta: Nyt lie kaikki paperilla

Alkaa se kuuluisa viimeinen kaarre ja edessä on vielä loppusuora. Kyse on tietenkin Hiihtoliiton jo loppuun asti kalutusta dopingtapauksesta. Mutta yhä vain siitä ollaan kiinnostuneita – koska myös syyttömät ovat sen takia kärsineet. Nyt palataan niihin päiviin, jolloin Jari Räsänen oli oikeudessa STT:n uutisen takia ja sen perään liiton ”terävä” pää vaati korvauksia kunnianloukkauksesta. Taisi joku heistä oikein saada rahaakin kun oli syvästi loukattu ihan julkisesti.

Mutta hiljakseen alkaa tuntua, että silloin oli pukki kaalimaan vartijana – tai useampia pukkeja. Ei poliisi olisi edelleen näin kiinnostunut asioista, jotka ovat tapahtuneet jo viime vuosituhannella, mikäli se ei uskoisi, että silloin puhuttiin silmät kirkkaina muunnettua totuutta.
Erikoista tilanteessa on, että Lahden MM-kisojen aikaan päävalmentajana toiminut Kari-Pekka Kyrö kertoo, ettei hän ole tänä syksynä uudelleen alkaneen poliisitutkinnan alullepanija. Aikoinaan häntä kuultiin syytettynä ja silloin hän keskittyi oman suojelunsa lisäksi urheilijoiden sekä Hiihtoliiton suojeluun.
Kyrö kertoo, että viime tiistaina hän lopetti suojelun, koska siihen ei ollut mitään syytä. Nyt KooPee kertoi kaiken mitä tästä asiasta tiesi Jyväskylän poliisin kuulusteluissa ja aineistoa kertyi yhden päivän aikana niin paljon, että sekä tutkinnanjohtaja että valtion syyttäjä tarvitsevat useamman päivän tutustuakseen nyt tehtyihin kuulustelupöytäkirjoihin. Kyrö kertoo puhdistaneensa kuulusteluissa omantuntonsa viimeisistäkin salaisuuksista, joita hän tiesi Lahden 2001 MM-kisojen aikana – ja tällä kertaa myös poliisilla on todistusten lisäksi niin sanottuja aihetodisteita.

Nykyistä maastohiihtoa ei haitata
Vaikka juttu on vanha, niin koska sen aikana ei kukaan muu kuin Kyrö ollut tietävinään mitään, niin siksi ja vain siksi, pidetään nyt aihetta esillä hamaan loppuun asti. Hiihtoliitto on jo muuttanut omaa organisaatiotaan, mutta paljon taitaa olla sellaisia henkilöitä jotka ovat ampuneet puskista.
Seuraavan kerran palataan asiaan kun alkaa tulla julki nimiä, sillä muuten vanhan tonkiminen käy raskaaksi. Onneksi nykyiset maastohiihtäjät eivät koko jutusta enää välitä.
He vain hiihtävät tänäkin talvena Suomelle kultaa ja kunniaa. Ja heille pitää taata työrauha!
Silti kun tämä lumipalloilmiö lähti syksyn mittaan pyörimään, niin on jonkun muunkin aika joutua samanlaiseen kiirastuleen kuin Kyrö on ollut peräti seitsemän vuoden ajan. Maallikkokin ymmärtää, ettei kaikki voi olla yhden miehen doping-hommaa.
Ehkä nyt kuulemme – väkisin – totuuden myös muilta hiihtojohtajilta. Olisi korkea aika päästä tästä ohi. Nimittäin varmaa on, ettei Suomi ollut ainoa maa jolla oli leivinjauhetta pusseissaan!
Ihminen on kummallinen yksilö. Jos sanot hänelle, että taivaalla on 300 miljardia tähteä, niin hän uskoo sinua. Mutta sanopa hänelle, että penkki on juuri maalattu, niin hän työntää sormensa maaliin varmistaakseen asian.

Paikkakunnan oma ikivanha tapa
Tällä kaudella on SM-liigassa nähty jopa ihmeellisiä tuloksia. Tosin runkosarjan kärkitrio JYP, Jokerit ja Blues ovat sutvineet homman juuri niin kuin näiltä joukkueilta ennen kauden alkua odoteltiin.
Varsin ihmeellinen joukkue on Espoon Blues, joka tänään saapuu Porin Ässien vieraaksi Isomäen jäähalliin. Huomasitte kai miten syntyperäinen vanha porilainen tuon hallin nimen kirjoitti nyt ja kirjoittaa jatkossakin. Kun olin pojannaskali, niin jääkiekko-otteluja seurattiin – yleensä paukkupakkasissa Juhannuslehdossa. Melko usein Kause sattui palamaan niihin samoihin otteluiltoihin.
Ottakaa selville, mistä on kyse kun Kause paloi!
Mutta sitten siirryttiin Isomäkeen. Vaikka nimi on siinä mielessä väärä, että Isomäki ainakin Raimo Häyrisen mukaan vuonna 1978 sijaitsi meren pinnan alapuolella. Ei Porin laakeudessa ollut kuin Isomäki ja Ruosniemen kalliot!
Nyt on mielenkiintoinen asia noussut esiin Isomäki-sanan taivuttamisesta. Vanhan perusporilaisen mukaan SM-liigaottelut pelataan Isomäen jäähallissa ja piste. Turha siihen on Helsingin suunnasta ohjeita antaa!

Ei Isomäki ole kylä
Edelleen jankutan vanhana perusporilaisena käytäntöä, joka iskostui porilaiseen murteeseen ja se, että jos tuo maauimalan vieressä sijaitseva Isomäki olisi joku kylä, niin nimen nykyisen taivutuksen tällainen vanttukin voisi oivaltaa.
Kotimaisen kielten tutkimuslaitoksen Kielitoimiston olisi syytä opettaa porilaisten paikannimien taivutuksia nimenomaan pääkaupunkiseudulta tulleille toimittajille. Esimerkiksi koko nappulaikäni kävin uimassa Kirjurinluodossa en Kirjurinluodolla.
Sitten kun kansainväliset jazz-juhlat vuonna 1966 alkoivat Kirjurinluodossa (Kirjuriluoros), niin Kielitoimiston läpikäyneet alkoivat kertoa jazz-juhlat pidettävän Kirjurinluodolla. Voi että otti perusporilaisen kielikorvaan. Samat tyypit kun asuivat juhlien ajan muutaman sadan metrin päässä Kvistiluodossa, Hanhiluodossa ja Raatimiehenluodossa. Muutama askel sivuun ja oltiinkin sitten jo luodolla!
Kun seuraavan kerran ajelen Poriin Tampereen ”Hakanmetsän” jäähallista, niin tulen ”Euranjoen” kautta jos vaikka ”Pinonmäki” on liukas ja Lattomeressä tulvii.
Silti golfia saattaa vielä pystyä pelaamaan Kalafornialla tai Yyterillä?
Kaupungin pystyttämässä viitassa lukee Isomäki, ei siis Isomäen kylä! Mutta kukin taaplakkoon tyylillään.
Minulle se oli, on ja pysyy, Isomäen jäähallina.

Jazzissa soi Blues
Tänään Porin, siinä jääkiekon SM-liigaotteluja pelattavassa jäähallissa, käydään Ässien ja Bluesin välinen ottelu. Nyt pitäisi Ässien saada kotiottelujen tappioputki jollain tavalla poikki, sillä kymmenes peräkkäinen alkaisi olla jo hieman hermoja rasittava juttu.
Jostain kummasta tuo Bluesin valmentaja Petri Matikainen ammentaa nuoria pelaajia, jotka ovat lähes valmiita suoraan miesten liigaotteluun. No, toki nuoret tulevat omasta organisaatiosta, mutta melko valmiina sekä rohkeina pelaajina.
Bluesin loukkaantumislista on ällistyttävän pitkä. Tälläkin kaudella Matikainen on käyttänyt liigaotteluissa jo liki 40 pelaajaa ja joukkueella on sentään ryhmässä neljä ulkomaalaista. Mutta vammoja tulee kun itse tuskaa tuntematta heittäydytään kiekon eteen. Ulkomaalaisista on sivussa nyt Dale Clarke ja Ben Eaves. Tämä Eaves on huippupelaaja, mutta kovin loukkaantumisaltis.
Nyt HIFK-ottelussa Bluesilta loukkaantui Miika Huczkowski ja vastapuolella pelasi Kim Hirschovits.
Yhä enemmän muuten näiden nimienkin oikein kirjoittaminen vie aikaa, koska liki joka kerta pitää tarkistaa miten se nyt kirjoitetaankaan. On niitä vaikeuksia siis tälläkin saralla. Ei tarvita enää kuin poliitikko Ben (kok) ja ollaan suuremmissa vaikeuksissa kuin Isossamäessä konsanaan! Illan ottelu alkaa kello 18.30.

Valmentaminen vie aikaa
Jokaisella SM-liigan päävalmentajalla on oma ABC-kirjansa. Ei joukkuetta voi hetkessä muovata mihinkään kuosiin ja aina pitää ottaa huomioon, että pelissä on myös vastustaja, joka karvaa ehkä tänä iltana korkeammalta kuin normaalisti on tehnyt.
Päävalmentajan pelityylin iskostaminen joukkueeseen vie aina aikansa (väitän, ettei kahta samanlaista tyyliä ole), joten potkujen antaminen jo alkukaudesta on seuralle riskialtista puuhaa. Tosin nyt näyttää, että TPS on onnistunut löytämään oman helmensä Kajaanista.
Hannu Virta ja Kalle Kaskinen saivat lähteä ja päävastuun otti Kai Suikkanen. Mikähän taikatemppu hänellä oli takataskussaan, koska nyt TPS rysäytti jo Ässienkin ohi taulukossa. Suikkanen on 8 ottelun aikana hankkinut – saman ryhmän kanssa – jo 16 pistettä. Hannu Virta pystyi samaan 18 ottelussa. Joku uusi ABC-kirjan sivu (Petteri Sihvosesta huolimatta) on löytynyt.
Ei lähtenyt Rauman Lukon Rauli Uraman kausi alkuun valoisien tähtien merkeissä, mutta ei muuta kuin työrauha ja sitä häirinneet ulkomaalaiset konkarit Toriparlamenttiin ja eikös ala vielä tapahtua: Juha-Pekka Haataja teki Ilvestä vastaan Kypärätempun ja Ilves lähti kotiin nollilla (5-0).
TPS:stä kannattaa huomioida molemmat maalit Tapparaa vastaan Hakametsässä tehnyt ex-tappara, Sami Venäläinen.
Mutta kun hätä on suuri, niin Tappara kutsui apuun venäläisen. Hän on Aleksander Barkov. Nyt lähtölaskenta on suurin Ilveksen Sakari Pietilän osalla, mutta pitää Ässien Alpo Suhosenkin saada porukka hereille – ainakin kotiotteluissa! Se poikii nopeasti viisisataa katsojaa lisää jatkossa. Eväät on.

Koolla on väliä
Otsikko ei tarkoita ihan sitä mitä voisi luulla.
Nimittäin tiistain jalkapallon Mestarien Liigan kierroksella sen oli jotenkin havaitsevinaan. Sen, että mitä suurempi ja kuuluisampi seura, sitä helpommin sille tuomitaan vapaapotku kuin sille tuntemattomammalle.
Sen olin aistivinani Arsenalin ja Kiovan Dynamon välisessä ottelussa. Voi olla näköharha, mutta samanlaisesta taklauksesta ei kiovalainen saanut vapaapotkua ja jos sai, niin erotuomari antoi Arsenalin pelaajan seistä pallon edessä niin, ettei nopeaa vaparia pystynyt antamaan. No, se kai oli tiedostamatonta?
Silti tiistai ratkaisi jo neljän lohkon jatkoon menijät. Eilen on ollut pari lohkovaiheen kannalta jopa merkityksetöntäkin peliä. Barcelona, Sporting, Atlético, Liverpool sekä Inter jatkavat ilman muuta kuudentoista parhaan joukossa.
Tiistaina Manchester United, Villarreal, Lyon, Bayern München, Arsenal, Porto, Juventus ja Real Madrid varmistivat pudotuspelipaikkansa. Ei siis mitään yllätyksiä, vaikka kuinka yritti kanavapujottelua harrastaa.
Ruotsalaiset ovat muuten älykkäitä. He pystyivät yhdistämään traktorin ja koiran. Nyt heillä on nelipyöräinen kulkuneuvo, joka nostaa puun kohdalla takarenkaan ilmaan ja päästää bensat pihalle.

Jarmo Liuhala

27.11.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva