Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Ei niin huonosti

Kuva: Katsomosta: Ei niin huonosti

Suomen Hiihtoliitto ei kehuja omalla toiminnallaan ansaitse, mutta onneksi kaikki talous- ynnä muut sotkut eivät ole heijastuneet maastohiihtäjiin, jotka maailmancupin avauksessa Ruotsin Jällivaarassa näyttivät, että tulevalta kaudelta voidaan sittenkin odotella jopa MM-mitaleja.

Toki arvailtavissa oli, että naishiihtäjien kvartetti on pysynyt – ja pysyy – maailman kärkivauhdissa. Erittäin vakuuttavan näytteen alkukauden kunnostaan antoi Aino-Kaisa Saarinen, joka oli jopa parempi kuin Virpi Kuitunen. Tosin kausi on vielä nuori, mutta Aino-Kaisan myrskyvaroitus vapaalla hiihtotavalla oli kuin konsanaan maamme yli puhallellut lumimyräkkä. Riitta-Liisa Roponen ja Pirjo Muranen olivat naisten viestissä Kuitusen sekä Saarisen kanssa kova ryhmä, vaikka jäivätkin toiseksi. Kovassa loppusuoran taistossa Norjan nuori Marthe Kristoffersen tosin nujersin Roposen, koska viisi metriä ennen maalia Riitta-Liisa ikään kuin lannistui. Tuollainen periksi antaminen ei ollut mukavaa seurattavaa.
Miesten viestissä nähtiin jopa pieneltä ihmeeltä tuntunut suoritus, sillä Suomen joukkue johti kolmen osuuden jälkeen, mutta lopulta antautui seitsemänneksi. Ville Nousiainen, Sami Jauhojärvi ja Matti Heikkinen petasivat kuitenkin oivat asetelmat ankkuri Teemu Kattilakoskelle. Selkeä ratkaisu tapahtui laskuissa, joissa Kattilakoski oli kuin aloittelija pujottelurinteessä. Kapeallakin radalla joka laskussa ainakin yksi maa livahti ohi. Ikämies Kalevi ”Häkä” Häkkinen voisi opettaa Teemulle laskutekniikkaa, sillä alamäissä jääminen ei aina ole voitelusta kiinni. Nyt maallikkokin havaitsi, että Kattilakosken ongelma oli tekniikasta kiinni.
Rukalla saattaa tulla jättipotti.
Syksyn sotkujen jälkeen Suomen maastohiihto näytti – liitosta huolimatta – että ensi viikonvaihteen Rukan maailmancupin kisoista voi tulla loton tapaan jättipotti. Naisten 10 kilometriä hiihdetään perinteisellä, joten nyt Charlotte Kalla sekä Marit Björgen kohtaavat parempansa. Ja hän on muuten suomalainen!
Rukalla nähdään myös sprinttien, mäkihypyn ja yhdistetyn tasomme. Harri Olli on ottanut opikseen. Sen sijaan Olli Saarela viettää yhä ihania oppipoikavuosia!
Harri Olli on ehkä tämän hetken kiistaton mäkikotkamme, kun Janne Ahonen lopetti uransa ja Janne Happonen on loukkaantuneena. Mutta Matti Hautamäen lisäksi Suomella on vielä mäkihypyssä yksi jokeri – Jari Larinto. Pankaas seuraten pojan liitoa.
Yhdistetyssä etsitään seuraajaa Hannu Manniselle, joka oli nimenomaan kova ladulla. Nyt Hannu on yleensä tasapaksusta mäkihypystään päättänyt ottaa lisäoppia Ilmailuopistosta. Hänestä tulee liikennelentäjä ja sehän tietää sitä, että Manninen on jossain vaiheessa myös Porin Poika. Kilpaura on taaksejäänyttä elämää – ainakin näillä näkymin.
On Ahosen ja Mannisen uraa jatkavilla urheilijoillamme melko suuret saappaat täytettäviksi. Mutta vastuu kasvaa muilla, kun ”konkarit” jäähdyttelevät.
Silti Rukalla nähdään varmasti hyviä suomalalaissuorituksia. Onhan meillä kuitenkin kokeneita urheilijoita talvilajeissa paljon myös mäkihypyssä sekä yhdistetyssä. Nyt jonkun muun pitää ottaa se valttikortin tahtipuikko käteen.

Maailman parhaat
Kansainvälinen yleisurheiluliitto taisi päästä tänä vuonna tosi helpolla kun se valitsi parhaansa. Miesten puolella tittelin sai Jamaikan Usain Bolt, joka aivan kuin leikiten juoksi maailman nopeimmaksi mieheksi. Ei riittänyt, että hän voitti satasen olympiakultaa Pekingissä vaan ehti vielä vilkutella yleisölle. Siitä huolimatta tulos oli ME-aika eli 9,69.
Tosin matemaatikot ovat jälkikäteen laskiskelleet, ettei vilkuttelu ja pään kääntely vaikuttanut tippaakaan vauhtinopeuteen. Olisiko todella noin?
Mutta 200 metrillä Usain Bolt otti homman tosissaan – ei heilutellut eikä vilkuillut – vaan juoksi. Tulos oli huikea ME-tulos 19,30 ja Michael Johnsonin lyömättömänä pidetty 200 metrin ennätys meni historiaan – ja millä tuloksella menikään! Pikaviestin kolmas kulta ja sekin ME-tuloksella, teki hänestä nykyajan Jesse Owensin. On mitattu, että satasella Boltin huippunopeus olisi ollut välillä 60–70 metriä. Vauhtia oli 43,89 kilometriä tunnissa.
Jumankauta, siitä pitää mätkäistä sakot taajama-alueella – ainakin Suomessa.
Nyt Usain Bolt on kiinnittänyt katseensa kohti 400 metrin maailman ennätystä. Joko vetää senkin alle 40 sekunnin?
Naisten ykkönen oli tietenkin senttien kuningatar, Jelena Isinbajeva, joka tienaa huikeita summia kun parantaa naisten seipään ME-tulosta bubkamaisesti sentin kerrallaan.

Arvatkaa ellette tiedä
Monacossa palkittiin yleisurheilijoita myös muista syistä.
Ei tarvinne urheilun ystäville kertoa, mikä laji on kyseessä, kun vuoden urheilusuorituksesta palkittiin kolmikko: Dayron Robles, Tirunesh Dibaba ja Barbora Spotakova.
Ellette tiedä niin kilauttakaa kaverille, nimittäin Neiti Aika ei osaa vastata.
Urapalkinnot menivät Kaijsa Bergqvistille ja Stefan Holmille – molemmat ruotsalaisia. Nyt herää kysymys, onko todella niin, että tämä erittäin lyhytjalkainen korkeushyppääjä Holm aikoo lopettaa uransa? Nyt voi nimittäin käydä niin, että Oskari Frösén tulee Ruotsi-maaottelussa jopa toiseksi. Ellei ensi, niin seuraavana vuonna.
Yleisurheiluliitto palkitsi myös kenialaisen nuoren tytön häikäisevästä suorituksesta. Ja sellainen Pamela Jelimo oli 800 metrillä ja sai siitäkin puolet Kultaisen Liigan miljoonan dollarin pääpotista. Aikaisemmin pikajuoksuissa juhlivat lähes pikku-ukot, mutta on Tim Montgomery jo kertonut käyttäneensä dopingia ennen Sydneyn olympiakisoja.
196-senttisen Usain Boltin ei kukaan – ei edes asiantuntijat – ole epäilleet käyttäneen piristeitä. Ellei sitten tämä Suomen ADT:n, aina yhtä surullisen näköinen, Timo Seppälä?

Valmentajalla on väliä
Jääkiekon SM-liigassa on todettu, että päävalmentajan vaihtaminen kesken liigakauden ei ole tuonut toivottua tulosta – ellei nyt koskaan, niin äärettömän harvoin sieltä häntäpäästä uusi ykkösvalmentaja olisi pystynyt joukkuettaan nostamaan vaikka pudotuspeleihin.
Voi silti olla, että analyytikko Petteri Sihvosen ällistykseksi Kajaanin Hokista Turun Palloseuraan Hannu Virran paikalle siirtynyt Kai Suikkanen tekee poikkeuksen. Ainakin Suikkasen voittoprosentti on jo nyt suurempi kuin konsanaan analyytikon koko liigavalmentajauran aikana.
Eikä tarvinnut pettyä siinäkään suhteessa, vaikka kyseinen kaikki jääkiekosta tietävä herra lyttäsi koko Suomen Valmentajat ry:n sinne alimpaan mahdolliseen uraanin käyttöjätteen syvään säilytyspaikkaan, kun yhdistys valitsi yksimielisesti Suomen tämän vuoden parhaaksi jääkiekkovalmentajaksi Suomen MM-pronssille luotsanneen Doug Sheddenin. Enää ei analyytikolle riitä se, että Shedden oli fiaskovalmentaja. Nyt kaikki Suomen valmentajat – lajista riippumatta – ovat tällä valinnallaan osoittaneet asiantuntemattomuutensa.
Kummasti sitä vaan mitaleja tulee useista lajeista – Petteristä huolimatta.
Siihen laskelmaan, ettei vaihtaminen kesken kauden kannata (yksi esimerkeistä Petteri Sihvonen itse), on Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen ilmoittanut, ettei Kirvesrintojen nykyinen päävalmentaja Mikko Saarinen tule saamaan potkuja, vaikka seuralla ei nyt kovin hyvin liigassa mene. Esimerkkejä riittää siitä, että myös pelaajista menestyminen on kiinni. Jos joukkue voittaa, niin se on joukkueen hyvyyttä, mutta jos taas joukkue usein häviää, niin se on päävalmentajan huonoutta.
Teki kumminpäin tahansa, niin aina yksi analyytikko löytyy, joka toteaa, että ”kuolleena syntynyt”!

Todellinen valmentajakaksikko
Viime kaudella melko paljon Porin Ässien taloutta auttoi se, että seuran A-nuoret pelasivat jopa ikäluokkansa finaalissa. Tällaista ei Porissa ole jääkiekossa tapahtunut vuosiin A-nuorien kohdalla, mutta viime kaudella niin siis tapahtui.
Se oli valmentajista kiinni jo silloin ja tämän vuoden menestys ikäluokan liigassa vain tukee teoriaa. Porin Ässien A-nuorten valmentajat Karri Kivi ja Mikael Kotkaniemi ovat tehneet liki uskomatonta työtä nuorten joukkueessa.
Nyt Ässien A-nuoret ovat kolmantena runkosarjassa, joten pudotuspelit kutsunevat tällä kaudella. On suuri vahinko, että tämän kasvatustyön helmistä pääsevät jatkossa nauttimaan muut liigaseurat, sillä nuorelle luvataan tässä iässä jo kahdeksan kaunista ja kymmenen hyvää.
Kivi ja Kotkaniemi ovat tehneet pelaajia nykyiseen Ässien edustusjoukkueeseen ja tällä kaudella heitä tulee vain lisää. Todellinen tehokaksikko ovat Karri ja Mikael.
Pelikokemusta löytyy molemmilta. Karri Kivi pelasi 481 SM-liigaottelua Ilveksen, TPS:n, Ässien ja Oulun Kärppien joukkueessa. Mikael Kotkaniemi pelasi 232 liigaottelua HIFK:n, Ässien ja KalPan joukkueissa.
Näkökulmaa siis miehillä on, mutta tärkeintä on, että kaksikko osaa soveltaa teorian myös käytäntöön.

Illalla futsalmaaottelu
Porin Urheilutalolla tehdään tänään futsal-historiaa.
Siellä pelataan illalla kello 18.30 alkaen futsalmaaottelu Andorraa vastaan. Nyt on satakuntalaisilla katsojilla oiva tilaisuus tutustua tämän lajin saloihin. Laji on jalkapalloa pienemmällä ryhmällä halliolosuhteissa ja vauhdikasta seurattavaa. Kannattaa poiketa!
Porissa pelaa viime kauden SM-hopeajoukkue Porin Palloilijat, jonka valmentajana toimii Teemu Eskola. Kaiken lisäksi päävalmentaja Jouni Pihlaja on valinnut 16 pelaajan ryhmään peräti neljä popalaista. He ovat Petteri Pitkänen, Jaakko Laitinen, Jarkko Reinikka ja Juha Ojanperä.
Huomenna maajoukkue pelaa toisen osan Andorraa vastaan Tampere Areenassa. Ottelut ovat valmistautumista helmikuussa Israelissa pelattavaan EM-esikarsintaan, jossa Suomen ja Israelin lisäksi samassa karsintalohkossa pelaavat Turkki ja Montenegro. Tästä lohkovoittajat sekä kaksi parasta lohkokakkosta etenee maaliskuussa pelattavaan EM-karsintaan ja varsinainen 12 maan välinen EM-turnaus pelataan tammikuussa 2010 Unkarissa.
Nyt kannattaa lähteä urheilutalolle, sillä kaikki Suomen futsalin parhaat ovat paikalla.

25.11.2008 09:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva