Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Juhlasta arkeen

Kuva: Juhlasta arkeen

”Elämme pohjoismaissa taloudellisen kasvun aikaa, joka on kohottanut ns. elintasoa, mutta tuonut muassaan monenlaisia epäsuotuisia paisukkivaikutuksia. Luonto on jo saastunut hälyyttävästi. Liikenteestä on tullut paha ongelma. Ihminen on alkanut vieraantua itsestään ja sielulliset sairaudet ovat lisääntyneet. Ero rikkaitten ja köyhien välillä kasvaa jatkuvasti. Erilaiset perverssit ilmiöt tulevat yhä näkyvämmiksi.”

Tuntuuko edellä kirjoitettu tutulta, sopisiko se tämän päivän Suomeen? Monen mielestä sopii. Ja kuitenkin tuo on kirjoitettu ja puhuttu jo kesällä 1972 Norjan Bergenissä kristillisten sosialidemokraattien kokouksessa. Puhuja oli jo edesmennyt Pekka Lampinen, hämeenlinnalainen hautausmaanhoitaja. Hän oli itseoppinut syvällinen ajattelija, esikuvallinen kristitty työväenmies ja kuten tuostakin tekstistä näkyy, myös näkijä.
Olin toissapyhänä puhumassa Hämeenlinnassa Hätilän kirkossa Kristillisen Työväen Liiton tämän alueen syysjuhlassa ja sain ystävältäni Toivo Lampiselta, Pekka Lampisen veljeltä, tuon siteeraamani puheen koko tekstin.
Jos me puolueessa olemme menettäneet tai menettämässä tuon veljesparin kaltaisia tovereita eikä uusia ole kasvamassa tilalle, niin huonolta sitäkin kautta näyttää puolueemme tulevaisuus.
Olen oppinut, että tavallisten kansanmiesten ja -naisten suusta kuulee arvostettavan viisaita ajatuksia ja syvällisesti fundeerattua käsitystä maailmanmenosta.

Kokoomus esittäytyi menestyksellisesti ennen kaksia viime vaaleja uutena työväenpuolueena. Vaalimainoksen työvälineet tosin olivat enempi manuaaliselta kaudelta. Eipä oltu työväenhenkisyyttä korostamaan kelpuutettu tekniikan viimeisimpiä saavutuksia. Oli vaalikuvassa maalisutikin, josta tuli mieleen Sven Tuuva-elokuvan korpraali Örnin mielilausahdus Voi ...suti!
Nyt olisi euroopanmestari Kataisella sitten passeli aika osoittaa sitä aiemmin lupaamaansa ymmärrystä pieni- ja keskituloisia kohtaan. Puoluevaltuustonsa kokouksessa häneltä kysyttiinkin, miksei veronalennuksia suunnata tulokehityksessä vähemmälle jääneille ihmisille. Menisiväthän heidän lisärahansa elvyttävään kulutukseen paremmin kuin rikkaiden.
Ei kokoomus sentään tällaista halua koskapa Katainen kysyjälle vastasi, että hän ei sillä tavalla halua kiristää veroprogressiota eli ”ymmärrän täysin sen logiikan, että verokevennykset pitäisi suunnata pieni- ja keskituloisille, mutta mieluummin valitsen semmoisen kestävän tien.”
No tästähän pienipalkkainen ihminen jo ymmärtää, että nimenomaan hän tarvitsee kestävän tien – rikkaille riittää kyllä kevyen liikenteen väyläkin. Minä tästä olen tullut siihen käsitykseen, että valtiovarainministerimme alkaa jo muistuttaa sitä entistä tyttöä, joka kyllä antoi ymmärtää mutta ei ymmärtänyt antaa.

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila on monin näytöin osoittanut lähestyvänsä totuutta koko lailla eri tulokulmasta kuin vaikkapa minä. (Suoraan sanoen, eikö olekin aika osuva kiertoilmaus hyvin yksinkertaiselle ominaisuudelle?)
Nyt on ministerin rehevälle rinnalle noussut toinenkin kepulainen, kansanedustaja Mikko Alatalo, joka aikaisemmaksi ammatikseen ilmoittaa kansantaiteilijan.
Tämä usein eduskunnassakin nähty laulaja kirjoitti Vanhasen metsään menneistä puutullineuvotteluista Aamulehdessä äskettäin näin: ”Pääministeri Matti Vanhanen osoitti kekkosmaiset neuvottelutaitonsa Moskovassa. Jopa Venäjän pääministeri Vladimir Putin joutui taipumaan. Venäjä lykkää puutullien käyttöön ottoa ainakin vuodella.”
Yleisen käsityksen ja tilaisuudesta otettujen kuvienkin mukaan Putinin lykkäysilmoitus yllätti täysin Vanhasen. Kansantaiteilijalla tuntuu olevan asiasta hieman taiteellisempi käsitys. Vertauskuvallisesti ilmaistuna Vanhanen tuli Moskovasta häntä koipien välissä kuten samalla asialla ollut voitostaan jo etukäteen elämöinyt Väyrynenkin.
On tämä Anttila ja Alatalo niin harvinaisen tasainen pari, että kolmanneksi siihen sopisikin nostaa se hiihtävä rehellinen Lapin mies.

Kokoomuksen taholta annettiin ennen vaaleja ymmärtää että ääni kokoomukselle alkaa vaikuttaa heti. Näin on tapahtunutkin. Jo kymmenissä tuhansissa suomalaiskodeissa se on vaalien jälkeen huomattu. Ja havainnoitsijoiden määrä sen kun kasvaa.
Timo Roos

25.11.2008 09:13

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva