Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Näinkö meille aina käy

Kuva: Näinkö meille aina käy

Onneksi kyseessä oli jalkapallon A-maajoukkueiden välinen harjoitusmaaottelu, joka pelattiin vieraissa tämän vuoden EM-lopputurnauksen järjestänyttä Sveitsiä vastaan St. Gallenissa. Heti alkuun on todettava, että pelikenttä oli näinkin eteläisellä paikkakunnalla suorastaan karmeassa kunnossa, mutta oli toki sama vaiva molemmille. Canal Plus lähetti ottelun suorana ja jälleen sen jälkeen jäi tunne, jonka Virve Rosti lauloi levylle asti: ”Näinkö meille täällä aina käy, käy”? Nimittäin Suomi jopa hallitsi selkeästi toista jaksoa – ensi jakso oli maaliton – mutta ottelun lopputulos oli 1-0 isännille. Se teki ainoan maalinsa 84. minuutilla kun Reto Zieglerin veto muurista pompanneeseen palloon painui yli Suomen maaliin toiselle jaksolle vaihdetun maalivahti Otto Fredriksonin.

Canal Plussan kommentaattoreina olivat Pasi Rautiainen ja Antti Niemi. Uusi TPS-valmentaja Rautiainen kiteytti totuuden: Ei sillä ole pätkänkään väliä, jos hallitsemme ottelua, mutta lopulta häviämme sen tällä tavalla”.

Toisena kommentaattorina oli ex-maajoukkuemaalivahtimme Antti Niemi. Hän ei Freriksonin piikkiin voittomaalia pistänyt, mutta arvioi, että Otto oli sittenkin hieman väärin sijoittunut. Todella hyvin kommentaattorit pelin kiteyttivät.

Peli oli päävalmentaja Stuart Baxterin alaisuudessa viides vierasmaaottelu ja aina on tullut takkiin. Nyt Baxter kokeili reilusti uusia pelaajia. Jussi Jääskeläisen taakse voittomaali ei olisi uponnut, mutta aivan uusia ja miellyttäviä tuttavuuksia kentällä nähtiin. Suomella on jemmassa ulkomailla hyviä pelimiehiä! Niklas Tarvajärvi on kova luu kun saa viereensä toisen kärkipelaajan. Niklas Moisander taisi nousta vakiorinkiin, mutta TPS:n Kasper Hämäläiselle saappaat olivat liian suuret.

Jari Litmanen tuli 64. minuutilla kentälle ja pelin painopiste kääntyi heti selvästi Suomelle. Vanhassa oli taas vara parempi – se tässä on huolestuttavaa. Ehkä Alexei Eremonko Junior ansaitsee jo synninpäästön?

Enemmän pitäisi olla esillä

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Roger Talermo valittiin soraäänittä eli ilman vastaehdokasta toiselle nelivuotiselle puheenjohtajakaudelle Suomen Olympiakomiteaan, eli jatkopesti tuli. Talermon ensimmäisen olympiadin aikana ei ihmeitä aikaan saatu - Hiihtoliitosta huolimatta. Mutta hieman enemmän esillä Talermo olisi saanut olla näinä tuulisina neljänä oppivuotenaan!
Tosin sen ymmärtää kun tietää, että Olympiakomitean puheenjohtajan virka on merkityksellinen. Se on myös palkaton kunniatehtävä, jossa saa olla virallisesti paljon pois kotoa. Talermo on kuitenkin urheiluvälinekonserni Amer Sportsin toimitusjohtaja, joka on kaikesta huolimatta miehen ykköshomma, mistä leipä (verotietojen mukaan kohtuullisesti) perheelle hankitaan.

Mutta kyllä tuli Hiihtoliitolle lunta tupaan keskiviikon valintakokouksessa. Vaikka Jouko Törmänen esitti liiton puheenjohtaja Jaakko Holkeria jopa OK:n varapuheenjohtajaksi, niin hyvä kun Holkeri pääsi edes hallitukseen (yhden äänen turvin).
Valtuuston kanta tuli esiin jäätävällä tavalla varapuheenjohtajien äänestyksessä. Yleisurheilua edustava Antti Pihlakoski sai 56 ääntä ja myös varapuheenjohtajaksi noussut ampujien edustaja Pia Nybäck 50 ääntä. Holkeri sai huikeasti 17 ääntä, joten kyseessä oli täystyrmäys Hiihtoliitolle.

Olympiakomitean jäsenet ovat seuraavat neljä vuotta Mikaela Ingberg (urheilijaedustaja), Emma Laaksonen (urheilijaedustaja), Saku Koivu (Kansainvälisen olympiakomitean jäsen), Peter Tallberg (KOK:n jäsen).

Äänestyksen perusteella Suomen Olympiakomitean hallitukseen tulivat mukaan Tiina Kivisaari, Kimo J. Lipponen, Antti Peltoniemi, Susanna Rahkamo ja Jukka Rauhala.

Tässä yhteydessä on syytä tuoda esiin se, että Purjehtijaliiton puheenjohtaja Kurt Lönnqvist putosi kuin eno veneestä. Sari Multalan valitsematta jättäminen Pekingiin tuli Kurtille kalliiksi, vaikka kokouksessa piti itse oman kannatuspuheenvuoronsa.

Lönnqvistin teot näyttivät kuitenkin vastatuulta, joten ei muuta kuin rannalle ruikuttamaan. Ja se oli hyvä näyttö – siellä puhurit käyvät ihan poskiin asti!

Neljännesmiljoonan maali

Espoon Bluesin hyökkääjä Juuso Puustinen, 20, ja maalivahti Mikko Koskinen, 20, (199 senttiä) tuskin tiesivät kuinka arvokkaaksi heidän panoksensa Espoon hallissa pelatussa jääkiekon Mestarien liigan (CHL) ottelussa oikein lopulta tulivat.

Nimittäin ei ollut kulunut kuin 47 sekuntia ottelua sveitsiläistä Berniä vastaan kun kiekko oli jo Koskisen takana – kaiken lisäksi alivoimalla. Siinä olisi heikkohermoisempi jo lähtenyt kotiin maaliltaan. Tosin sen jälkeen Koskisen taakse ei kiekko uponnut sitten millään.

Kovat ovat Mikolla hermot tai sitten hänellä ei sellaisia ole – siellä jännityshermoston puolella.

Juuso Puustisen tasoitusmaali tuli ajassa 6.28 ja sen merkitys oli suuri, koska sillä ikään kuin pyyhittiin tuo vastustajan alivoimamaali pois päiväjärjestyksestä. Ja vielä Bluesin kapteeni Rami Alanko oli taklattu hyppäämällä 13. minuutilla SC Bernin Ramzi Abidin kyynärpääiskulla pois ottelusta – ilman jäähyä muuten. Alkoi näyttää hankalalta.

Mutta Bluesin varastossa oli vielä puolustaja Ismo Kuoppala, joka täytti tonttinsa ja syötti melko nopeasti, ajassa 15.26 tulleen Ryan Kellerin viimeistelemän ylivoimamaalin, ja yllättäen olikin pelin kaikki maalit nähty.

Loppusummerin soidessa Blues oli seurana 350 000 euroa rikkaampi, koska se ensimmäisenä suomalaisjoukkueena, tässä liigassa, varmisti paikkansa välieriin, jossa vastustajaksi tulee joko Slavia Praha tai Zürich Lions. Kumpikin on voitettavissa, sillä yhtään ruotsalaisseuraa ei jatkoon päässyt ja ilman voittoja tipahti jatkosta myös Oulun Kärpät.

Kun toisessa välierässä ovat onneksi vastakkain venäläiset Metallurg Magnitogorsk ja Salavat Julajev Ufa, niin finaalivastustaja on toki kova. Mutta toisaalta hyvä, ettei näistä kumpikaan tullut vastaan välierässä. Nyt on tie auki vielä suurempiin summiin. Kolme alkusarjan voittoa tuotti Bluesille 150 000 euroa ja välieräpaikka 200 000 lisää.

Tämän summan takuumiehiä olivat 20-vuotiaat Puustinen ja Koskinen!

Vapaa liikkuvuus

Jääkiekon SM-liiga laajentaa ulkomaalaiskiintiötään ensi kaudelle. Nyt ottelun pöytäkirjaan saa niin monta EU-pelaajaa kuin seura haluaa.

Pöytäkirjaan vapaasti merkittävien pelaajien tulee olla Euroopan unionin työvoiman vapaan liikkuvuuden sopimuksen allekirjoittaneiden maiden pelaajia. TV Nelonen otti tästä esimerkin, että ensi kaudella jossain Suomen huippuseurassa kaikki pelaajat voisivat olla Tshekistä.

Niin voisivat, mutta toisaalta mahdollisuus on niin karrikoitu, että siihen ei pystyisi edes Hjallis Harkimon Jokerit, sillä Tshekissä pelaajien palkat ovat sitä luokkaa jo nyt, ettei ajatuksella kannata edes herkutella.

Mutta Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen arvioi, että tämä saattaa pudottaa kotimaisten pelaajien palkkatasoa ja monesta EU-maasta olisi Suomen SM-liigaan varmasti halukkaita tulijoita – eikä hintatasokaan lahjakkaan pelaajan kohdalla olisi päätähuimaava. Mutta pelaajana kehittyminen saattaisi olla aivan varma.

Esimerkkeinä Alpo heitti ilmaan Saksan ja Sveitsin. Näissä maissa pelaa hillitön määrä muiden maiden entisiä huippupelaajia rapakon takaa, joten esimerkiksi Sveitsissä juuri tästä syystä nuorten maajoukkueiden taso on laskenut. Lisäksi framille tulisi esimerkiksi tanskalaiset – jopa maan pääsarjan pelaajat – ja Ruotsista voisi nuoria lupauksia siirtyä Suomen liigaan entistä enemmän.

Pelaajakatto

Päätöksellä vähentää pöytäkirjaan merkittävien lukumäärää kahdella, on sekä hyvät että huonot puolensa. Omien nuorten kasvattien pelaaminen tullee liigaseurassa jatkossa entistä hankalammaksi, mutta Ässien toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki kertoi, että yhtenä apuna tähän on myös kotimaisten pelaajien liikkumisen vapauttaminen.

Nuori pelaaja voi tänään pelata SM-liigajoukkueessa, huomenna pelata Mestiksen joukkueessa ja olla taas ylihuomenna oman SM-liigaseuransa pelissä mukana. Kun tähän lisätään vielä mahdolliset pelit A-nuorten SM-liigajoukkueessa, niin ei kaikki ihan mustavalkoista ole.

Edelleen jää voimaan se sopimus, että EU:n ulkopuolelta tulevien maiden määrä on rajattu kolmeksi (3). Olkoon tämä nyt vaikka SM-liigan herrasmiessopimukselle jatkoa.

Liigahallituksessa kun oli sellaistakin ilmaa, että ulkopuolelta tulevien pelaajien määrän pitäisi olla suurempi kuin tämä kolme. Ehkä moni arvaa miltä suunnalta tällaista vaadetta tuli, mutta niin kuin aina: SM-liigahallituksen lopullinen päätös oli yksimielinen!

Mark Ardelan lähti Lukosta

Kun Rauman Lukko hävisi viime lauantaina kotiottelunsa Ässille, niin liigajoukkue lähti pelin jälkeen laivareissulle tyhjentämään ylimääräisiä ajatuksia. Lie siellä jotain muutakin tyhjennetty?

Aina valpas Kauppatorin Tietotoimisto tietää laivamatkalla sattuneen jotain sellaista, että Ardelanin ja Lukon sopimus purettiin – hyvässä yhteisymmärryksessä tietenkin.

Meikäläisen mittapuun mukaan 25-vuotias Mark Ardelan oli hyvä puolustaja, joten KTT voisi olla (taas) jopa oikeassa. Mutta Rauman Toriparlamentti tietää totuuden varmasti!

Liikettä piisaa

Tänään SM-liigassa pelataan viiden ottelun kierros. Lukko matkustaa Jokerien vieraaksi. Huomenna pelataan pitkästä, pitkästä aikaa SM-liigassa täysi seitsemän ottelun kierros. Ässät matkustaa Turkuun testaamaan Hirvosen luokitteleman päävalmentaja Kai Suikkasen eväät. Lukko puolestaan saa DNA Areenalle Tampereen Tapparan, jonka päävalmentaja Mikko Saarinen on myrskyn silmässä, ellei voittoja ala tulla. Onhan Mika Toivolakin muuttanut Hämeenlinnaan, josta ei ole kuin poronkusema Tampereelle. Se nyt ainakin on varma, että kaikkien aikojen piste-ennätystä Arto Javanaiselta yrittävä Janne Ojanen ei huomenna Raumalla pelaa.
Java puolestaan ajelee nykyisin mopolla – tai taitaa olla jo polkupyörä!

FBT Pori pelaa tänään Salibandyliigaa Nokialla ja sunnuntaina kello 16 Urheilutaloon saapuu Trackers. Luvian Kiekko-82 pelaa ringetteä Luvialla Espoon Kiekkoseuraa vastaan kello 16.45 ja Kaukisliigan kärkijoukkue Porin Kärpät kohtaa huomenna Rauman UKP:n Porin 450-vuotisjuhlaottelun merkeissä Isomäen hallissa kello 13 alkaen.

Ai niin, tänään on Porissa ravit.

Jarmo Liuhala

21.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva