Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaupast kauppaa…

Kuva: Kaupast kauppaa…

Kauppa se o ko nykysi nii ihmisii puhuttaa. Millo kysytää siit mis olis hyvä plassi kaupal, millo kysymykses o kannattavuus ja ny sit et, olisko hyvä pittää kauppoi auki yät päivää?? E ot kantaa kahtee ensimmäisee, mut kolmantee kysymyksee mul o klaari miälipide. Vuaskausii yätyät tehneen voi sannoo ettei ol valla häävii yksi ol yäl töis ja varsinka kauppapuatis rahhai kans. O se ny sukkelaa ettei me ihmiset ennää saar afäärejämmekää päiväsaikaa tehtyy. Käy nii sääliks niit puatipuksui, jokka sit piänel palkallas joutuu viäl yäseekski tyähö ja ne lisät siit o yht tyhjä kans..

Sitä ole ussei funteerannu, ko kaikki puatit taik ainaski ne iha tavallise ihmise tarvittemmii sapuskavärkkei myyvät o viäty nii pitkäi matkai taa. Ja jos sit jollai konstil sin pääset ni matkat marketis o viätävä pitkii varsinki meil vanhemmil ja miksei muillekki.

Tääl mee rannal oli aikanas neljäki kauppaa parhaal aikaa ja ny ei vuaskausii ol ollu ennää yhtää.

Joskus 30-luvu paikkeil oli pikkune puati siin jokirannas ja soli nimeltäs Johanssonni kauppa. Siäl myytii ittepaakattui eripaksusii happamii leipii ja kakkoo muu tarpeellise toona lisäks. Sit oli vähä myähemmi Osuuskauppa, jonka määki jo muista hyvi. Sin viätii mukulan jätepaperii ja saatii vastineeks semmosii herelmänamui, joitte nimi oli Jätejoonas ja jottai pussis ollut porkkanafärist hyvämakust jauhoo. Sin pussii törkättii nualtu sormi ja taas oli uut imeskeltävää.

Yläses pääs oli ja sora jälkee puati, jonka oli pykänny Elo nimine miäs ja se vaimo piti sit stää kauppapuatii. Siit muistuki miälee vanha kuultu juttu silt suvelt ko kauppa oli vast harjakaisvaihees ja joku oli tällänny uuniluura sin savupiippuu. Leino Massaa siit eppäiltii, muttei se Masa voinu ol, ko veljekset oli saman yän yhres tullu vaimojes kans häist ja äkänny se luura sillo siäl katol.

Seuraavaks sit vissii tuli sihe silla piälee Kansa kauppa ja se samane Elo frovva sihe myymälähoitajaks. Itte Saavalaine osti se Elo putiiki ja rupes siin myymää tavaraa. Sanotaanki et siin oli oikee tosi kauppias, joka toimitti tavara kuntilles koht, lähti vaik pakiparraastas Porist hakkee eikä sanonu et seuraavas kuarmas tullee ninko jokuset kuulemma.

Lainee Siävä piäni mukava paakari puati oli kans sitä aikaa ko mukuloit oltii. Siävä leipomiset oli iha ommaa luakkaas ja niit muistelee moni miälelläs.

Niit yksityisii puatei oli sit alises pääs kans, oli Arve kauppa ja Sarini kauppa, jol oli joku toinenki nimi jota e ny muist millää. Se kauppa muuttu sit mailma muuttuis Rantaparoni nimiseks pupiks tai miks niit ny mahretaa sannoo.

Kansa kauppaki muutti muatoos usseemma kerra ja vahetti omistajjaa kans. Loppuaikas seki toimi nii kauppan ko pupinakki. Sit taisi kaikki rantalaiset raitistuu konnei kaljakittaajat ennää pitäny paikkaa pystös ja muukki pruukas tehr ostokses Poris. Tälläi tällätii viimisenki kaupa ovi säppii ja kauppias rupes pajutilalliseks.

Lukkarisilla piälee saatii Kalaholma pual sentää sit meillekki rantalaisil niisanottu lähikauppa. Ihmisii kuulustelles huamaa kyl et aikalai eri pualil kaupunkii ittekuki ostokses tekkee. Kuka mennee halva mairo peräs piremmällekki, kuka taas värtteeraa Pori torrii, kene miälest mukavat puatipuksut pelastaa päivä ja sillai. Mahrollisuuret o monet ja jokane meist itte päättää.

Ulla Leino

21.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva