Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porissa tavallista hiljaisempi verenluovutusvuosi

Kuva: Porissa tavallista hiljaisempi verenluovutusvuosi

Joukko valkohilkkaisia hoitajia häärii salissa ja taustalla soi perinteinen 1950-luvun iskelmämusiikki. Ollaan Porin nuorisotalolla ja menossa on nostalginen joukkoverenluovutus vuonna 2008.

SPR:n Veripalvelu on vastannut koko maan verihuollosta jo kuuden vuosikymmenen ajan. 1950-luvulla Veripalvelu alkoi järjestää menestyksekkäästi joukkoverenluovutuksia. Esimerkiksi Porissa vuonna 1951 pidetyssä joukkoluovutuksessa kävi parin päivän aikana yli 400 luovuttajaa.

- Määrä on todella suuri, kun sitä vertaa nykyiseen 120 pussin viikkotavoitteeseemme.

- Tämän tilaisuuden tavoitteena on vähintään 150 veripussia, mutta enemmänkin toki saa tulla. Marraskuu on veripalvelussa aina sitä hiljaista aikaa. Joulukuussa luovuttajat jälleen aktivoituvat, veripalvelutoimiston esimies Päivi Metsola juttelee.

Veripalvelun 60-vuotista toimintaa juhlistava, nostalginen joukkoverenluovutus järjestetään Porin lisäksi ensi viikolla Hämeenlinnassa. Päivi Metsolan mukaan Veripalvelu pyrkii saamaan näkyvyyttä ja innostamaan uusia ihmisiä luovuttajiksi.

- Porissa kulunut vuosi on ollut jonkin verran tavallista hiljaisempi. Vaikea sanoa, mistä tämä johtuu. Ehkä menossa on murrosvaihe, kun ikääntyvien verenluovuttajien joukko harvenee, eikä uusia, samalla tavalla sitoutuneita saada tilalle. Monet nuoret käyvät luovuttamassa kerran kaksi, mutta eivät enää sen jälkeen. Hyvä tahti olisi 2-3 kertaa vuodessa.

Vapaaehtoisten verenluovuttajien lahjoittamalla verellä autetaan Suomessa vuosittain noin 50 000 potilasta. Päivi Metsola korostaa, että kaikkien veriryhmien luovuttajat ovat yhtä tärkeitä, sillä potilaiden veriryhmäjakauma on suunnilleen sama kuin luovuttajien.
- Joskus luullaan, että harvinaisten veriryhmien luovuttajia tarvitaan erityisen paljon verrattuna yleisempien veriryhmien luovuttajiin. Tosiasiassa sairaalat tilaavat eniten yleisimpien veriryhmien verivalmisteita.

Nostalgiahenkisessä joukkoverenluovutuksessa oli paikalla entisiä Porin veripalvelutoimiston hoitajia. Luovuttajat saivat Kis Kis -karkkeja, kahvia ja pullaa sekä satakuntalaista perinneruokaa ohrankryynivelliä. Lisäksi luovuttajille annettiin kotiinviemisiksi kahvipussi.
- 1950-luvulla oli hieno ja iso asia, että verenluovutuksen jälkeen tarjottiin kahvia, Päivi Metsola hymyilee.

Puolilta päivin alkanut luovutustilaisuus veti paikalle väkeä tasaiseen tahtiin. Porilainen Ilkka Aromaa saapui luovuttamaan verta ensimmäisten joukossa. Hän kuuluu aktiiviluovuttajiin ja käy ojentamassa auttavan kätensä Porin veripalvelutoimistossa pari kertaa vuodessa.

- Tämä on minulle pikkujuttu. Neulan laittaminen ei satu, eikä jälkeenpäinkään ole koskaan ollut huono olo.

- Haluan auttaa ja toivon tietenkin, että jos joskus itse sattuisin tarvitsemaan verta, sitä myös saisin.

Maarit Kautto

 

 

21.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva