Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kulutusjuhlat jatkuvat keinolla millä tahansa

Kuva: Kulutusjuhlat jatkuvat keinolla millä tahansa

Olen tämän vuoden aikana joutunut ostamaan kaksi kodinkonetta. Ensin vanha 1980-luvulla hankittu astianpesukone tuli korjauskelvottomaksi. Ei muuta kuin hankkimaan uutta.

Valinnan varaa koneissa oli paljon, ja kauppias oli innokas esittelijä. Päädyin sitten Upo-merkkiseen koneeseen, kun arvelin sen olevan hyvinkin suomalaisen. Kauppias kyllä joutui oikaisemaan, että kone on tehty Italiassa vai oliko se Virossa.

Olin varautunut tekemään käteiskaupan, mutta kauppias ehdotti kolmen kuukauden korotonta maksuaikaa. Minulle siitä ei tulisi kuluja, mutta kauppias saisi jonkin palkkion pankilta tai luottolaitokselta.  Suostuin sitten tähän järjestelyyn. Parin viikon kuluttua sain luottokortin, jonka luottoraja oli 1000. Pesukoneen maksoin siten kuin oli sovittu.

Toinen kodinkonekauppa oli pyykinpesukoneen osto kotoa poismuuttaneelle esikoiselle. Nyt piti saada hyvin kompakti laite, joka mahtuisi pienen yksiön pikkuriikkiseen kylpyhuoneeseen. Vaihtoehtoja oli nytkin useita, mutta suomalaista tuotetta ei ollut tarjolla. Koneet olivat jälleen tehty Italiassa, Virossa tai kaukomailla.. Päädyin jälleen yhteen merkkiin, jonka kauppias sanoi kestävän yhden miehen käytössä kaksikymmentä vuotta. Myyjä ehdotti taasen kahden kuukauden korotonta maksuaikaa ja perusteena oli jälleen kauppiaalle tuleva palkkio. Tarjosin aikaisemmin saamaani luottokorttia maksuvälineeksi, mutta eihän se nyt enää käynyt. Kauppias käytteli hetken tietokonetta ja kun luottotietoni olivat kunnossa, niin sain taasen maksuaikaa.

Viikon päästä posti toi uuden luottokortin tunnusluvun ja parin päivän päästä tuli varsinainen luottokortti. Kortin nimi on Tuohi ja siinä on MasterCard-ominaisuus. Luottorajaa ei ilmennyt mistään.

Korttia kehuttiin kovin ja käskettiin käyttää mahdollisuutta ilman palkkiota nostaa rahaa Pohjoismaissa. Eikö ole erinomaista kytkykauppaa, jolla selkeästi lisätään mahdollisuutta elää ylivarojensa ja velkaantua ja maksaa huimia korkoja. Kulutusjuhlia yritetään jatkaa keinolla millä hyvänsä. Kyllähän tähänkin markkinointitapaan tulisi jonkin puuttua. Omat ylimääräiset luottokortit palautan ne myöntäneeseen pankkiin useasta kohtaan palasiksi leikattuna. Kyllä on tehty paljon turhaa työtä. Kauppias on onnellinen. Hän on palkkionsa saanut.

Toinen tapa on saada katteetonta rahaa, ovat erilaiset pikalainat. Pikavippi, Ostosraha, Hetilainaa, GE Money ja CityBank mainostavat, että lainan saa kännykällä ja netistä osin jopa yötä päivää. Ilman vakuuksia tai takaajia on mahdollista saada lainaa jopa 50 000.

Tutustuin edellä oleviin pikavipin ja lainanantajiin mielenkiinnosta. Todelliset vuosikorot näillä toimijoilla olivat 8,5% jopa 26,5 %. Kyllä tässäkin asetetaan nuorille ja omasta maksukyvystään epävarmoille ihmisille melkoisia houkutuksia saattaa itsensä elinikäisiin vaikeuksiin.

Pikavippeihin ollaan ilmeisesti asettamassa joitain rajoituksia yönaikaiseen vippaamiseen. Ennen tarjoiltiin ravintolassa niin kauan, kun pystyi sanomaan mur mur. Tänään vipataan niin kauan, kun pystyy tekstiviestin kirjoittamaan ja jos ei itseltä enää onnistu niin ainahan on hyviä ystäviä, jotka kirjoittavat puolesta. Kyllä tällekin menolle pitäisi panna piste. Tässä on tehtävää Euroopan parhaalle valtionvarainministerille ja kaikille lainsäätäjille, jotta vältymme tulevan taantuman ja laman aiheuttamasta ylivelkaantumista ja mahdollista pankkikriisistä.

Kulutusjuhlien hillitsijää ei taida olla nykyisessä hallituksessa eikä eduskunnassa. Kauppojen aukioloajat vapautetaan. Yhä suurempia kaupankeskittymiä kohoaa ei-mihinkään, ja niitä mainostetaan elämyksen luojina, virkistyskeitaina ja ostosparatiiseina, joissa koko perhe voi viettää kokonaisen viikonlopunkin opettamalla jälkikasvua kuluttamaan. Kulutusjuhlat jatkuvat, kunnes rahahanat pannaan tiukemmalle ja ihmiset tajuavat, että uusien viihdekeskusten (kauppakeskusten) ulkopuolella odottavat todelliset elämykset.

Itse olen seurannut peuralauman vaellusta kotini ympäristössä. Laumaan kuulu nyt jo kuusi peuraa, joista osa jo uskaltaa tulla pihaan omenapuun allekin ruohoa syömään. Voi sitä vauhdin hurmaa, kun peurat nostavat häntänsä pystyyn ja pomppivat valkoinen takalisto välkkyen kuusikon suojaan.

Rauno Vesivalo

21.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva