Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katainen söi talousoppinsa tosiasioiden edessä

Arvostettu, mutta kuitenkin erehtyväinen brittiläinen Financial Times -taloussanomalehti nimesi tiistaina Jyrki Kataisen vuoden valtiovarainministeriksi 19 eurooppalaisen kollegan joukosta. Katainen ei sijoittunut ykkössijalle kuin kahdella mittarilla kaikkiaan yhdeksästä. Mutta yksi kolmossija ja pari pistesijaa nostivat Kataisen kärkeen, sillä sijoitukset heittelivät paljon.

 

Kahdeksan hengen raadin mielestä Katainen tajusi nopeimmin koko ministerijoukosta globaalin pankkikriisin laajuuden. Toinen ykkössija tuli siitä, että Suomen julkisen talouden tila on kansainvälisten ennusteiden mukaan ensi vuonna paras näiden 19 maan joukossa.

Tältä osin Katainen sai ansaitsematonta kunniaa. Suomen työeläkerahastot luetaan kansainvälisissä vertailuissa julkiseen talouteen. Niiden ylijäämä on perinteisesti pitänyt julkisen talouden plussan puolella sellaisinakin vuosina, kun valtio ja kunnat ovat eläneet velaksi. Kataisen ansiot asiassa ovat vähäiset.

Lehti mainosti Suomen olevan poikkeus Euroopan talouksien joukossa: taloudellisesti vakaa ja ensi vuodellekin odotetaan terveesti ylijäämäistä valtion budjettia.

Saman päivänä, kun Katainen sai tittelinsä, hän oli päättämässä valtion ensi vuoden budjettiesityksen muutoksista. Niiden myötä budjetista tulee alijäämäinen ja valtio ottaa runsaat kaksi miljardia euroa lisä velkaa. Tuhansien ihmisten irtisanomis- ja lomautusilmoitukset eivät monenkaan mielestä kerro kovin suuresta talouden vakaudesta.

Kunnallisvaalikamppailun yhteydessä Katainen nosti tunnuslauseeksi yksinkertaisen kamreeriopin "menot tulojen mukaan, niin kuin perheessäkin". Tätä oppia hän toisti vielä vaalien jälkeenkin. Ainoan poikkeuksen opista muodostivat veronkevennykset. Niitä voidaan tehdä vaikka velkarahalla, koska ne ovat "rakenteellisia uudistuksia".

Jos tuota talousoppia olisi elävässä elämässä noudatettu, ensi joulun juhlaruoka olisi pettuleipä. Perheet ja yritykset eivät voi laskea vain kukkarossa olevia rahoja tai tiedossa olevia tuloja vaan sitä, mitä kukkaroon pidemmällä aikavälillä on odotettavissa tai saatavissa. Siihen perustuu niin yksityinen kulutus, asuntolainojen otto kuin yritysten investoinnitkin.

Tulevan talouskasvun turvaamiseen perustuu suuri osa valtionkin rahankäytöstä.

Toisaalta valtio on ainoa, joka kykenee tasaamaan vaikeiden aikojen tuomia iskuja, vaikka sitten velkarahalla. Katainenkaan ei enää mainostanut talousteesiään, kun valtionvarainministeriö tiistaina kertoi hallituksen vastaavan talouden heikentyvän suhdanteeseen uusin elvytystoimin ja ottavan lisää velkaa 2,3 miljardia euroa.

Heikki Lehtinen/UP-Uutispalvelu

20.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva