Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ruletti pyörii taas

Kuva: Ruletti pyörii taas

Jääkiekkolehti – omalla asiantuntemuksellaan – tämän SM-liigan kauden vuosioppaassa, joka siis ilmestyi ennen kauden 2008- 2009 alkua, on saanut meikäläiseltä melkoisesti kehuja kauden aikana. Toinen ääripää on sitten näissä asioissa Urheilulehti, joka SM-liigakiekon osalta ampuu kaikkea mikä liikkuu. Siis ihan julkisesti, parinkin ”asiantuntija-analyytikon” kirjoituksilla. Kaiketi niiden tavoitteena on lisätä levikkiä – siinä toki onnistuen. Mutta saman soopan jauhaminen alkaa jo kyllästyttää pientä lukijaa.

Jääkiekkolehden kauden avausoppaassa ovat myös kymmenen jääkiekon kirjoittamiseen erikoistuneet urheilutoimittajat antaneet nimensä käyttöön kun heille on esitetty kymmenen kysymystä. Kysymyksien joukossa ovat muun muassa SM-liigan runkosarjan loppujärjestys sekä se, mikä seura vaihtaa ensimmäisenä valmentajaa. Jokaisesta joukkueesta on vielä erittäin hyvät taustatiedot – ennen liigan alkua – joten Jääkiekkolehden painoarvo kasvaa kuin kinkuksi lihotettavan sikaparan! Erona se, että Jääkiekkolehti elää Joulun jälkeenkin.

Tässä kohtaa pitää vähän herkutella asiantuntijatoimittajien ennakkoveikkauksien kustannuksella ennen kuin tiimalasi kääntyy. Kaiken lisäksi tunnen henkilökohtaisesti veikkaajista yhdeksän ja sitä kymmenettä en halua edes tuntea.

Yhdeksän heistä arvioi – ennen kauden alkua – että Alpo Suhonen toimii enää Forssan valtuustossa, mutta ei valmenna Porin Ässiä. Yksi veikkasi ensimmäiseksi lähtijäksi Ilveksen Sakari Pietilää, joka tällä hetkellä taitaa olla jo siltä osin TOP Kolmosessa.

Se ensimmäinen lähtijä oli TPS:n Hannu Virta ja toista lähtövihellystä odotellaan ihan vakavasti vielä Tampereen suunnalta. Oikeastaan nykyisessä sarjatilanteessa ei muilla päävalmentajilla ole hätäpäivää, mutta Pietilän uhkaajaksi on noussut Tapparan Mikko Saarinen.

Todettakoon nyt, että JYPin huimat satsaukset eivät kaikki olleet veikkaajien tiedossa.

Runkosarjan loppujärjestys

Yhtenä Jääkiekkolehden kysymyksenä oli myös tämän kauden runkosarjan loppujärjestyksen veikkaaminen. Kaikki kymmenen asiantuntijatoimittajaa sijoittivat sijalle 14 Porin Ässät. Tässä kohtaa ei kannata lainkaan ilakoida veikkausten takia, sillä pelejä on vielä niin paljon, että mitä vain saattaa tapahtua. Kyllä siellä hännillä Ässien kanssa komeili varsin tanakasti myös Saimaan Pallo eli tutummin SaiPa.

Näillä näkymin juuri Ässät ja SaiPa ovat olleet – siis tähän mennessä – SM-liigan positiivisimmat yllätykset. Kärkeen veikatut Blues, Kärpät, Jokerit sekä JYP eivät ole yllättäneet ketään. Tässä kohtaa puree Karman laki: kun pistät paljon rahaa joukkueeseen, sen parempi tulos on – jopa Suomen SM-liigassa.

Mutta yksi hyvä veikkauskohde olisi se, mikä joukkue nousee korkeimmalle prosentuaalisesti pienimmällä pelaajabudjetilla ja kuinka monta omaa kasvattia seuran edustusjoukkueessa pelaa. Kai tuonkin lopputuleman joku matemaatikko Mutikainen pystyisi kauden jälkeen laskemaan?

Myös runkosarjan parasta pelaajaa kyseltiin. Eniten kannatusta sai JYPin Jarkko Immonen eikä sen toteutuminen ole kaukana. Mutta jotain tältä Jarkko Immoseltakin puuttuu. Tuolla pelisilmällä varustetun pelaajan pitäisi pelata jossain arvostetummassa maailman sarjassa. Silti maaotteluissa on jo nähty, että jotain jää uupumaan silloin kun vastustajajoukkue on riittävän kova.
Siksi tie NHL:ään on vielä kesannolla, mutta varmuudella JYP on myös hyvä maksaja – tällä kaudella.

Miten analyytikoksi tullaan

Tuo kysymys on askarruttanut mieltäni, luettuani viime viikon Urheilulehden (lehti tulee ihan itse tilattuna). Siinä jääkiekkoanalyytikoksi omassa kammiossaan kasvanut (?) Petteri Sihvonen päästelee taas sellaista tekstiä, ettei voi mieltänsä malttaa.

Kohteena on SM-liigaseura TPS:n uusi päävalmentaja Kai Suikkanen (362 SM-liigan runkosarjan ottelua sekä 56 playoffs-ottelua sekä pelaajana Suomen mestari). Valmentajana Kai Suikkanen nosti Kajaanin Hokin ikään kuin puskista Mestiksen voittajaksi. Nyt hän on valmentanut TPS:ssa jo kolme tärkeää voittoa, joista kaksi jopa vieraissa.

Mitä kirjoittaa Suikkasesta analyytikko Sihvonen? Hänen kiekkomeriittiinsä ovat tyhjät: pelaajana kaudet 1989–1993 KooKoossa ja Reippaassa runkosarjan 89 ottelussa. Teki kaikkina niinä kausina 10 maalia – ei yhtään pudotuspeliä (Suikkanen teki liigassa tasan 200 maalia). Päävalmentajana Mestiksessä Kookoossa Petteri puolestaan oli kaudella 2000–2001. Joukkue sijoittui 11. sijalle. Ja kesken kauden 2003–2004 Lahden Pelicansin Sihvonen oli päävalmentajana ja valmensi 41 ottelussa. Joukkue hävisi niistä 32, pelasi 3 tasan ja voitti 6 ottelua. Yksi vierasvoittokin mahtuu mukaan (siis ainoa) Tapparasta 1-2. Voittoprosentti SM-liigan päävalmentajana 14,6.

Tämän esiintuomisen syy oli Sihvosen kirjoitus Kai Suikkasesta Urheilulehdessä numero 46 (13.11.) otsikolla: ”Ruumiina syntynyt. Kai Suikkanen on väärässä paikassa väärään aikaan”.

Jokaisessa meissä asuu pieni kiekkoanalyytikko, mutta ei sentään Petterin voittanutta. Mitähän mies ajatteli kun Suomen Valmentajat ry valitsi vuoden 2008 jääkiekkovalmentajaksi Doug Sheddenin? Tuon Petterin Fiaskovalmentajaksi analysoiman kiekkovalmentajan.

Voi olla, että joku haluaa lukea tuon jutun Suikkasesta, mutta jo nyt sen teesit menivät täysin poskelleen. Analyytikko voi olla Raimo Summasen tai Juhani Tammisen meriiteillä. Tosin Summasen arvosanaa pudottaa hänen nostamansa kunnianloukkaussyyte sekä korvausvaatimus Iltalehden toimittajan kahdesta artikkelista. Summanen jos kuka, on julkisuuden henkilö.

Nyt ei vaan voinut mieltänsä malttaa, vaikka muiden kirjoitukset eivät meikäläisen reviirille pahemmin kuulu. Meni yli jopa oman hilseen!

Väärin sammutettu

Ässien notkahdus maanantaina Espoossa Bluesia vastaan (8-2) suoristui yhden yön jälkeen Helsingin Nordenskiöldinkadun hallissa. Ässien johto oli jo 3-0 kun päätuomaripari Aatos ja Liitos päätti viheltää rankkarin kun HIFK:n hyökkääjä kaatui Ässien kahden puolustajan välistä mennessään. Jäähy olisi ollut paikallaan, mutta koska pelaaja ei ollut suinkaan yksin läpi, niin rankkari nosti HIFK:n peliin. Sen ampui hallitusti sisään ohi Tomas Duban ylipainoinen, mutta pelimies Shawn Bates.

HIFK:n toinen maali syntyi keskialueen virhesyötöstä ylivoimalla ja kolmas maali sitten ylivoimalla räikeän paitsion jälkeen. Linjatuomari levitteli käsiään viisi metriä siniviivan väärällä puolella!

Ihme, että Alpo Suhonen jaksoi pitää sanaisen arkkunsa kiinni tuomaritoiminnasta, sillä yksi piste Ässiltä vietiin näiden ”tulkintojen” takia. Onneksi Marko Luomala sitten tempaisi illan toisen maalinsa ja Poriin tuli sentään kaksi pistettä loppunumeroin 3-4 ja.
Harvakseen maaleja tekee Ossi Pellinen, mutta sopivaan aikaan. Pellisen edellinen osuma syntyi 15.11.2007. Tahtia saa mielellään tiivistää!

HIFK:n valmentaja Kari Jalonen oli rehellisesti kiitollinen edes yhdestä pisteestä, eikä kommentoinut, minkä ansiosta se tuli. Piste oli hänen mielestään arvokas.

Helsingissä huuhailtiin, että vatsataudissa ollut Erik Rasmussen etsii jo ulosmenotietä Porista. Suuntana on etelä (voisi olla lyhytkin etelänmatka). Tähän ei vielä usko vanha Erkkikään, sillä sopimus on voimassa kauden loppuun ja kyllä Pentti Matikainen on sellaisen paperin väsännyt, että sen ostaminen rahalla tulee kalliiksi.

Pyytää saa paljon jos joku hullu maksaa. Mutta ei Magnitogorsk ole kuulemma vielä Rasmussenista kiinnostunut.

Hieman pelottaa

Amin Asikainen on hyvä nyrkkeilijä – se tiedetään. On jopa todennäköistä, että 32-vuotias ”Idi” pärjää Helsingin Hartwall Areenalla tämän kuun 28. päivä EBU:n keskisarjan mestaruusottelussa nykyisin saksalaiselle Khoren Gevorille ja silloin hänestä tulee IBF-liiton MM-tittelin virallinen ykköshaastaja.

Toivottavasti Asikainen pääsee kuitenkin ottelemaan saman sarjan WBA-liiton MM-tittelistä, jonka haltija on saksalainen Felix Sturm. Olen nimittäin useampaan otteeseen nähnyt taivaskanavilta nyt IBF-liiton mestari Arthur Abrahamin nyrkkeilevän. Siinä on mies, joka on mielestäni ehdottomasti liian kova vastustaja jopa Asikaiselle.

Sekin matsi on nähty, jossa Abraham tinttasi nyt Asikaista vastaan tulevan Khoren Gevorin lattiaan sellaisella töötillä, että Gevoria heräteltiin useampia minuutteja ennen kuin hän edes havaitsi hallin valot – toki selällään maaten eli täystyrmättynä ja vielä rajusti.
Ja aina kun King Arthur astuu kehään, niin lopputulos on vastaavanlainen. Tosin edellisessä ottelussa Raul Marquez ehti luovuttaa matsin puolivälissä, kun ei enää päässyt ylös jakkaraltaan nurkassa. Tosin myönsi reilusti, että vastassaan oli kovin hänen ikinä kohtaamansa nyrkkeilijä. Ja ex-armenialaista Arthuria vastaan nyrkkeili sentään liiton virallinen ykköshaastaja.

Mutta ensin Gevor selälleen ja sitten jollain konstilla MM-titteliottelu Felix Sturmia vastaan. Hän on Abrahamiin verrattuna sentään huomattavastikin lähempänä Asikaisen tasoa.

Seuraan kanavilta paljon nyrkkeilyä, mutta nyt en tiedä näytetäänkö illan tunteina – suorana – ottelu, jossa WBA-liiton raskaansarjan mestari Nikolai Valuev (kirjoitetaan suomeksi Valujev), tuo kaikkien aikojen erikoisimman näköinen huippumies Venäjältä, kohtaa Zürichissä tänään USAn ikinuoren Evander Holyfieldin, 46, titteliottelussa.

Yleensä tämän tason mestaruusottelut tulevat suorina Viasat3-kanavalta, mutta sen ohjelmistosta ei Suomessa paljon tietoja löydy. Mikäli on mahdollista, niin kanavapujottelulla oikea aika ja paikka tulevat ruutuun. Varmuudella, jos ottelu näytetään, se alkaa aikaisintaan kello 23 Suomen aikaa.

Ehtii seurata alta pois Canal Plussan SM-liigaottelun.

Väärät miehet joka paikassa

Muuten, olen sitä mieltä, että jääkiekon Mestarien liiga on täysin väärän kanavan hallussa kun siitä huolehtii MTV3 MAXeineen tai ilman.

Tämän Kolmosen lähetykset katkaistaan mainoksin ja uutisin sekä lettoparvella istuu Mika Saukkonen. Kun selostajan kommentaattorina on Peter Ahola ja kotistudiossa analysoi Miika Elomo, niin johan lähestyy vallan täydellistä.

Parempi jättää sanomatta mitä täydellistä!

Jarmo Liuhala

20.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva