Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

EK:n Juha Vartia: Suomi selviää finanssikriisistä muita helpommin

Kuva: EK:n Juha Vartia: Suomi selviää finanssikriisistä muita helpommin

Vaikka maailman talouselämä näyttää olevan tällä hetkellä melko heikoissa kantimissa, Elinkeinoelämän Keskusliiton ekonomisti Juha Vartia uskoo Suomen selviävän finanssikriisistä ilman kovin suuria kolhuja.

Porin Seudun Kehittämiskeskuksen aamubrunssilla vieraillut Vartia muistuttaa, että Suomella on vahvat rakenteet ja valmiudet sietää huonompiakin aikoja. Suomelle ei ole kertynyt paljon ulkomaista velkaa ja maan yritykset ovat vakavaraisia. Myös kansainvälinen kilpailukykymme on kohtuullisen hyvä.

Toisaalta suhdannekäänne on ollut odotettua nopeampi. Kasvu on pysähtynyt, tilauskanta laskenut ja kapasiteettia on paljon vapaana. Suurta positiivista käännettä ei ole näkyvissä.

Myös asuntojen hinnat ovat nousseet palkkoja nopeammin ja kotitalouksien velkaantuneisuus on kohonnut ennätystasolle. Asuntojen hinnat ovat nyt korkeammalla kuin mitä ne olivat 90-luvun vaihteessa. Tilanne on kuitenkin hyvin erilainen kuin lamavuosina, jolloin korot huitelivat hetkellisesti jopa 20 prosentissa.

 - Suomessa subprime-lainapakettien aiheuttamat tappiot jäänevät vähäisiksi. Yksittäiset kotitaloudet voivat joutua vaikeuksiin, mutta riskit pysyvät kuitenkin kohtuullisella tasolla, Vartia uskoo.

EU-maat ja Yhdysvallat ovat Suomen tärkeimpiä viennin kohteita. Tällä hetkellä juuri näiden maiden kasvu on heikointa, jolla on suuri negatiivinen vaikutus Suomen talouteen.

Vartia kertoo, että erityisesti pk-yritykset ovat kärsineet Suomessa rahoituksen riittämättömyydestä. Hän kiittelee kuitenkin Suomen ja muun maailman tukitoimia, jotka ovat alkaneet tuottaa hedelmää.

Yhdysvalloista lähtenyt subprime-kupla koskettaa jokaista maata. Vartian mukaan oikeastaan mikään maa ei pääse kriisiä karkuun. Ei edes Kiina, vaikka sillä meneekin maailmantaloudessa parhaiten.

- Olemme kaikki samassa veneessä. Ainoastaan ehkä Afrikka on tästä irrallaan, koska sen järjestelmä on muista riippumaton. Toisaalta Afrikka on köyhää aluetta joka tapauksessa.

Vartia pitää koko finanssikriisiä koomisena tapauksena, sillä se ei tullut ollenkaan yllätyksenä.

- Oltiin puhuttu jo varmasti kahdeksan vuotta, että USA:n kehityksestä ei seuraa mitään hyvää. Maan taloudessa tiedettiin olevan merkittäviä riskejä, jotka ovat nyt realisoituneet pahemmin kuin osattiin odottaa. Järjestelmä kuitenkin korjaa itse itseään.

20.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva