Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Miten Poria hallitaan tulevaisuudessa?

Kuva: Miten Poria hallitaan tulevaisuudessa?

Kunnallisvaalit siirsivät poliittista valtaa Porissa oikealle. Vasemmistoenemmistö loppui vai loppuiko?

Vaalituloksen selvittyä alkoi puolueiden välillä välittömästi "shoppailu" poliittisista koalitioista. Porvarilliset puolueet aloittivat heti neuvottelut oikeistoenemmistön käyntiin saattamisesta. Pienpuolueet saivat kättelyssä tuta kokoomuksen neuvottelutaktiikkaa.
 Arvailin heti, etteivät porvaripuolueet saa syntymään yhteistä säveltä siitä, miten tekninen vaaliliitto voitaisiin sopia kaikkia osapuolia tyydyttävästi. Näinhän kävikin. Ilmeistä on, että sopimusneuvottelut kariutuivat osapuolten liian suuriin oman edun tavoitteluihin.

Meillä sosialidemokraateilla oli rauhallinen linja, koska 18 valtuutettua tuo tullessaan suhdeluvun, jolla saamme sen mitä meille kuuluukin.

Kaksi edellistä kautta Porissa on sovittu teknisestä vaaliliitosta kolmen suurimman (SDP, KOK, VAS) kesken. Neuvottelut ovat olleet asiallisia ja tuloksia tuottavia. Ilmeistä oli, että kokoomus haikaili jälleen neuvottelupöytään osapuolia, joiden kanssa päästään järkeviin tuloksiin.

Tekninen vaaliliitto takaa vain luottamuspaikkojen jaon 19.1.2009 pidettävässä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Sen jälkeen normaali kunnallispolitiikan tekeminen on aivan eri asia.

Kahtena edellisenä kautena kolmella suurella poliittisella puolueella on ollut kaupunginhallituksessa yhteinen vaaliohjelma, jota kristilliset ja vihreät ovat joissakin kohdin tukeneet. Tehdäänkö vaalikaudelle 2009-2012 samanlainen ohjelma, johon sitoudutaan, tulee nähtäväksi.

Poria hallitaan seuraavat neljä vuotta sekä vasemmistoenemmistöllä että oikeistoenemmistöllä.

Joku hämmästelee, miksi näin? Vastaus on yksinkertainen: koska kokoomuksen ja vasemmistoliiton välinen paikkajako muuttuu kaksivuotiskauden jälkeen. Näin ollen kunnallisvaalien äänestystulos ei suoraan näy kaupunginhallituksen kokoonpanossa. Se, ettei oikeistoenemmistöä saatu joka paikkaan, johtuu oikeistopuolueiden erimielisyyksistä.

Kiireisimmät ovat jo tuoneet esiin henkilönimiä siitä, kuka millekin päättäjän paikalle istutetaan. Näyttää siltä, että politiikan kokemus jää tällä kertaa aika harvojen henkilöiden harteille. 

Henkilöt, jotka eivät päivääkään ole olleet mukana valtuusto-, lautakunta- tai kaupunginhallituksen työskentelyssä, joutuvat aika vastuulliseen päätöksentekoruljanssiin.

Pienpuolueissa ne henkilöt, jotka joutuvat yksin ottamaan oman ryhmänsä vastuun, kantavat aika kovaa taakkaa. Suurilla puolueilla on päätöksentekijöissä aina uusien ohella myös kokemusta omaavia.

Olen vakuuttunut siitä, että tuleva valtuustokausi on vastuullinen ja vaikea. Vuonna 2010 tilanne muuttuu jälleen, jos Porin ja Noormarkun kuntaliitos onnistuu. Tämä tietää uusia poliittisia neuvotteluja luottamushenkilöiden paikkajaoista, koska sopimuksessa taataan Noormarkulle osuus luottamushenkilöpaikoista.

Kun valtuustot yhdistetään, ilmeistä on myös kaupunginvaltuuston kokousten siirtyminen jälleen vuoden 2011 alussa kauniista kaupungintalosta Pripolin suureen saliin.

Kuntaliitos on kuitenkin järkevä ja kun noormarkkulaiset mielipidetiedustelussa vielä antoivat selvän suunnan, luulisi Noormarkun kunnanvaltuuston olevan helppo tehdä lopullinen päätös kuntaliitoksesta.

Asuminen kallistuu ja Porissakin asumisen kustannukset nousevat. Vaikkei kiinteistöveroja  nostettu, tulee kiinteistöjen arvonnousu joka tapauksessa nostamaan asukkaiden kustannuksia. Kaukolämpö-, sähkö-, vesi- ja jätevesitaksat nousevat. 

Asuminen kallistuu ja vuokratalojen osalta ollaan pakkotilanteessa, että vuokria on nostettava 6-10 prosenttia. Palkankorotukset eivät vastaa menojen nousua, kun ottaa huomioon ruuan kallistumisen ja polttoaineen nousut edellisiltä kuukausilta.

Ihmisten elintaso on laskemassa ja se vaikuttaa Porissakin leipäjonojen pitenemiseen. Sosialidemokraatit nostivat vaaliohjelmassaan esille erityisen köyhyysohjelman tarpeellisuuden.

Tuntuu siltä, että tällä asialla alkaa olla kiire.

Maan hallitus elvyttää velkarahalla. Katsotaan nyt, meneekö tämä elvytys oikeisiin kohteisiin. Sosialidemokraattinen puoluehallitus vaati jo ajat sitten hallitukselta kunnon elvytystä, mutta hallitus vähätteli tilannetta aina kunnallisvaaleihin asti.

Vaalien jälkeen hallituskin on herännyt, kun kokoomuksen omat isot pojat ovat olleet samoilla linjoilla kuin sosialidemokraatit.

Esa J.Wahlman

20.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva