Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei edes tasainen liiga kiinnosta

Kuva: Ei edes tasainen liiga kiinnosta

Jääkiekon SM-liiga on tällä hetkellä yksi tasaisimmista vuosikausiin. Voi olla, ettei näin tasaista SM-liigaa ole koskaan aikaisemmin pelattu. Toki tiedon voisi kaivella esiin, mutta sen verran pitkälle omat muistikuvat riittävät, että yleensä aina (varsinkin suljetun liigan aikana) jo kauden tässä vaiheessa löytyi se häntäheikki, joka oli selkeästi sarjajumbo. Kaiken lisäksi sijoitus säilyi vielä liigan runkosarjan loppuun. Mutta vaikka liiga onkin äärettömän tasainen, niin suuri yleisö ei ole entisvuosien malliin löytänyt tietään katsomoihin. Liekö siinä sitten syynä lippujen hinnat tässä maailmanlaajuisessa, jopa laman siemeneksi kutsutussa tilanteessa. SM-liigan tasaisuus johtuu osin varmasti siitä, että yhden seuran kohtaloksi voi tulla ensi kaudeksi pelata Mestiksessä. Silti suuri syy on myös siinä, että ne paljon himoitut paikallisottelut on tumpattu minimiin.

Vaikka esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pitäisi olla paljon sinne muuttaneita savolaisia, niin ei matka kierry jäähalleille seuraamaan liigaottelua. Yksi ohjelmantekijän täsmäisku on kuitenkin siinä, että pääkaupunkiseudulla Jokerit, HIFK ja Espoon Blues ovat pelanneet runkosarjan kotiottelunsa täsmälleen samaan aikaan.

Täällä Satakunnan suunnalla yhtenä syynä on Ässien ja Lukon keskinäisten ottelujen väheneminen ja kun tähän lisätään vielä se, että tällä kaudella myös Ässät ja Lukko ovat pelanneet kotiottelunsa samana päivänä täsmälleen samaan alkamisaikaan. Vaikka kuinka uskomattomalta tuntuisi, niin maakunnassa on urheilun ystäviä, jotka seuraavat jopa molempien – siis Ässien ja Lukon – kotipelit. Vaan millä seuraat jos alkamisaika on molemmilla täsmälleen sama.

Ainoa kaupunki, joka tästä hyötyy, on Tampere, koska Ilves ja Tappara pelaavat samassa hallissa. Tosin Mansessa silti synnytään joko Ilveksen tai Tapparan faniksi. Se maalainen, joka käy molempien otteluissa – siis jääkiekon ystävä – ei nykyisellä tamperelaisten sarjamenestyksellä lähde katsomaan kummankaan joukkueen otteluja, näillä hinnoilla.
Seikka on saletti.

Lauantaina oli katsojia

Lauantaina pelattiin Raumalla Lukon ja Ässien välinen liigaottelu. Se kiinnosti ja varmasti hallissa oli myös – äänestä päätellen – melkoinen määrä porilaisia.

Raumalla katsojia oli kaikkiaan hilkkua vaille viisituhatta. Ilmalassa ylitettiin jopa 10!p000, koska Jokerien vieraana oli naapurikaupungin Blues. Oulussa pelattiin kärkiotteluihin kuuluva Kärpät-JYP, joten Raksilassa pamahti 6000 rikki.

Mutta Ilves ei saanut Hakametsään edes saman verran katsojia liikkeelle kuin Lukko-Ässät Raumalle. Ei sittenkään vaikka tupsukorvien vieraana oli SM-liigan alkukauden ehdoton väriläiskä KalPa Sami Kapasineen sekä Killeri Sahlstedteineen. Ilves-fanit pohtivat nyt vain sitä, että onko valmentaja Sakari Pietilän aika astua sivuun. Tosin kierrosten ailahtelevat lopputulokset yllättävät. Varsinkin kun samat joukkueet pelaavat vastakkain ja jopa peräkkäin, joten loppunumerot saattavat kääntyä jo seuraavassa kohtaamisessa aivan päälaelleen.

Se on toki virkistävää, mutta aina ei pelin viihdearvo nouse silti korkeaksi. Riippuu toki katsojasta. Rauman lauantaisen ottelun viihdearvo ei ehkä raumalaisittain korkealle kohonnut, mutta paikalla olleiden porilaisten mielestä nyt oli kuuluisat 110 lasissa tässä mielessä, Varsinkin kun pelin voittomaali syntyi ajassa 39.59, siis sekunti ennen erän loppua!

Mahtoi Marko Luomala nauttia paluustaan Äijänsuolle?

Kyllä lähellä Napaa oltiin

Vaikka Kittilän Levi ei olekaan Pohjoisnapa, niin viikonvaihteessa se oli alppilajien ystävien Maailmanapa!

Tosin Levin pujottelusta puuttui ehkä suurin suomalaisten valttikortti, Kalle Palander, mutta silti uskottiin vankasti – totta kai – että Tanja Poutiainen pujottelee naisten maailmancupin voiton Suomeen.

Eikä muuten jaksa enempää ärsyttää kuin MTV3:n selostajan tervetulotoivotus Valkoiseen Sirkukseen! Se tapahtui sitten ennen jokaisen kilpailun alkua ja sirkustirehtöörinä toimi Antti Haajanen.

Tanja Poutiainen oli lopulta kuudes ja se, että hän voitti Ruotsin Anja Pärsonin, riitti meikäläiselle ihan hyvin – sehän oli jopa loistosuoritus. Mutta naisten suomalaista alppihistoriaakin Levillä tehtiin. Toiselle kierrokselle eli eka laskun jälkeen 30 parhaan joukossa oli peräti kolme suomalaista samassa maailmancupin kisassa.

Tanjan lisäksi toiselle kierrokselle laski Tii-Maria Romar (sijalla 22) ja hän pääsi kisaan jopa maajoukkueringin ulkopuolelta. Kolmenkympin sakissa oli vielä Sanni Leinonen, jolle suoritus oli jopa normaali.

Miesten puolella toisella kierroksella valkoisessa sirkuksessa laski ainoastaan ja vain Jukka Leino.

Järkevää rakentamista

FC PoPa rakentaa ensi kauden miesten jalkapallon Ykkösen joukkuetta todella järkevään malliin. General Manager Rami Nieminen ja seuran pääomistaja Antti Sumiala kertoivat syksyllä nousun jälkeen, että ensin käydään nykyisen joukkueen jatkohalukkuus läpi ja kun tiedossa oli jo, että Pertti Lundell jatkaa päävalmentajana, niin neuvottelujen lähtökohdat olivat jopa antoisat. Kaikki suomalaiset jalkapalloilijat tietävät Lunkan ansiot valmennuksen puolella suomalaisessa jalkapalloilussa. Kun vielä vahvistui se, että Lunkan aisaparina jatkaa Risto ”Ripa” Puustinen, niin kiinnostus muualla heräsi pelaajien keskuudessa varmuudella.

Nyt ensimmäinen paluumuuttaja on sitten kotona. Hän on jo viisi kautta Porin ulkopuolella ylemmissä sarjoissa pelannut Toni Junnila. Eikä Junnilalla ole ikää vasta kuin 23 vuotta, joten on hyvä tulla kotiin taas. Taitaisi silti ensimmäinen ”todellinen” paluumuuttaja olla Piracaia – sen jälkeen voidaan sellaisiksi laskea myös Matti ja Ilkka Santahuhta – nuo FC Jazzin kasvatit Junnilan malliin.

Silti eräs jääkiekkovalmentaja/toimitusjohtaja käytti pelaajasta arviota ”todellinen kaappaus” Pelaaja oli Martin Bergéron, joten se siitä.

Mutta FC PoPa teki mielestäni todellisen ulkopuolisen kaappauksen kun sen ryhmään tuli 2+1 vuoden sopimuksella kuuluisan Kuqin jalkapallosuvun ehkä lahjakkain pelaaja Daut Kuqi, 18. Hän tiesi tasan tarkkaan mihin seuraan tuli ja ketkä valmentavat ensi kauden joukkuetta. Toki HJK ja FC Inter olivat myös kiinnostuneita, mutta Porin jalkapallobuumi sekä valmennuksen taso olivat ne lopulliset porkkanat, joilla Daut Kuqi Poriin päätti tulla.

Ja tiesi tullessaan, että kehittyy Porissa ehkä suvun parhaaksi jalkapalloilijaksi.

Se oli nuorukaiselta kauniisti sanottu.

Pikku-ukkoja

FC PoPaan siirtynyt Toni Junnila kertoi pelanneensa myös Hjalliksen FC Jokereissa ja sen jälkeläisessä – myöskin uponneessa – FC Atlantiksessa. Hän totesi, että silloin valmentajana toimi Pikku-Ukko.

Piti oikein kelata ketä valmentajaa Toni tarkoitti. Kyseessä oli tämä kaikkien aikojen moottoriturpa, Pasi Rautiainen. Pasi oli myös pelaajana aikoinaan todellinen huippu – vaikka ei todellakaan ollut pituudella pilattu.

Rautiainen taisi olla ja lie vieläkin, ainoa suomalaispelaaja, joka on koskaan saanut sopimuksen saksalaisen huippuseura Bayern Münchenin kanssa. No Pasin ansiot pelaajana Saksassa tulivat sitten muissa seuroissa.

Mutta siitä tämä tv-kommentaattorinakin toiminut Rautiainen on tunnettu, että mikäli jotain lupaa, niin se myös pitää. Niinpä hänelle ovat tulleet tutuiksi pitkät pyörälenkit sekä öiset kävelymatkat. Ne, jotka muistavat, niin oli sellaisiakin tv-otteluja, joissa kommentaattoreina olivat Pasi ja hänen sisarensa Jutta. Siinä puheensorinassa jäi ottelun seuraaminen vallan kakkossijalle!
Nyt Rautiaisen valmennussopimus virolaisen FC Floran kanssa on päättynyt ja seuran kannattajat lahjoittivat hänelle - ”muistoksi” - kolmen litran vodkapullon. No, ei Pasi pitkään työttömänä ollut, sillä kaikkien valmentajien ihanneseura, TPS Turusta, palkkasi päävalmentajakseen Pasi Rautiaisen ja kakkosvalmentajaksi nimettiin, myös jalkapalloilijana mainetta niittänyt Marko Rajamäki. Jokohan viimeinkin Tepsillä natsasi?

Ai niin, se toinen Pikku-Ukko on Argentiinan maajoukkueen uusi päävalmentaja Diego Armando Maradona. Kun Diego toi maajoukkueensa Glasgowiin harjoitusmaaotteluun Skotlantia vastaan, niin hyvä, että mahtui kuvaruutuun vaikka laajakuva olikin päällä. Siinä oli mahtava esitys, ja alla sentään pelaamista itse kokaiinia nauttineena.

Ei tämän vuoden puolella

Tapparan Janne Ojanen oli enää kahden tehopisteen päässä Arto Javanaisen rikkomattomana pidetystä jääkiekkoilun pääsarjan piste-ennätyksestä. Java takoi aikoinaan – otteluja silloin paljon vähemmän – Suomen jääkiekon piste-ennätykseksi lukemat 792.
Nyt SM-liigan aikana Janne Ojanen, 40, on tehtaillut pisteitä 790 ja olisi varmuudella ohittanut Javanaisen ennätyksen vielä tämän vuoden puolella, mutta nyt taitaa vuosi vaihtua ennen kuin ennätys vaihtaa omistajaa.

Ojanen nimittäin loukkaantui Pelicans-ottelussa ja hänen sormestaan löytyi murtuma joka pitää miehen sivussa joulukuun loppuun. On siis pienen pieni mahdollisuus, että Javan ennätys menee rikki tämän vuoden puolella, mutta tuskin menee. Sivuta Ojanen sitä ehkä ehtii?

Pasi Peltonen on Porin Ässien seuraikoni, mutta kyllä Janne Ojanen on sitten todellinen Tappara-ikoni, sillä hän on pelannut eniten runkosarjan otteluja samassa seurassa, kaikkiaan 854.

Mutta kaikki ennätykset on tehty rikottavaksi ennemmin tai myöhemmin. Pele menee vielä halutessaan tuon määrän ohi, mutta Erik Hämäläisen 1001 SM-liigan runkosarjan ottelua odottaa ohittajaansa vielä pitkään. Niin muuten odottaa myös Javanaisen pääsarjassa tekemien maalienkin määrä (462) pitkään rikkojaa.

Voi näilläkin ottelumäärillä olla se rikkoja vielä margariinipaketissa kaupan hyllyllä.

Jarmo Liuhala

18.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva