Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomalaisten talousluottamus notkahti

Suomalaisten luottamus erityisesti maailmantaloutta, mutta myös Suomen taloutta kohtaan on heikentynyt vuodessa tuntuvasti. Oman talouden suhteen ihmiset ovat kuitenkin edelleen optimistisempia. Näin kertoo OP-Pohjola-ryhmän teettämä sijoittajabarometri, jota varten haastateltiin 2000 suomalaista syys-lokakuussa, eli juuri silloin, kun finanssimyrsky raivosi pahimmillaan.

 

Länsi-Suomen läänissä odotukset maailmantalouden ja kansantalouden kehityksestä ovat saman suuntaisia kuin muualla maassa. Oman talousalueen talous- ja työllisyyskehityksen suhteen ollaan sen sijaan keskimääräistä positiivisempia.
Pörssiosakkeita omistaa Länsi-Suomen läänissä selvästi harvempi kotitalous kuin vielä vuosi sitten. Niistä läänin talouksista, joilla on pörssiosakkeita, aikoo viime keväistä useampi lisätä osakkeiden määrää.

Barometrin mukaan sijoituskriteereistä ylivoimaiseksi ykköseksi on Suomessa noussut palveluntarjoajan luotettavuus. Kriteerinä se on ohittanut sijoituksen turvallisuuden. Kolmanneksi tärkein kriteeri on pääomaturva, eli se, että vähintään sijoittamansa pääoman saa aina takaisin. Vasta näiden jälkeen tulevat sijoituksen tuottoa ja rahaksi muuttamisen helppoutta koskevat kriteerit.

- Rahaa on, mutta rohkeutta puuttuu, luonnehtii tilannetta Länsi-Suomen Osuuspankin sijoitusjohtaja Jouko Antila.
Antilan mukaan turvallisuushakuisuutta korostaa sekin, että kuluvasta vuodesta on tulossa pankkitalletusten kasvun huippuvuosi. Pankkitalletuksiin on odotettavissa peräti 20 prosentin kasvu.

Sijoittajabarometrin vastaajista 16 prosenttia kertoi siirtäneensä vuoden aikana varoja muista sijoituskohteista pankkitileille. Aktiivisimmin näin ovat tehneet pääkaupunkiseudulla tai Oulun läänissä asuvat hyvin koulutetut ihmiset. Siirron syynä ovat useimmiten olleet sijoituksen arvon tai tuoton kehitystä koskevat odotukset.

Sijoitusrahastoissa varoja on barometrin mukaan 33 prosentilla kotitalouksista. Aikeet aloittaa nyt rahastosijoittaminen ovat vähäiset; vain neljä prosenttia niistä, joilla ei ole rahasto-osuuksia aikoo sellaisia hankkia. Jo aiemmin rahastoihin sijoittaneista 15 prosenttia aikoo lisätä sijoituksiaan ja 12 prosenttia vähentää. Eniten kiinnostusta lisätä rahastosijoittamista on pääkaupunkiseudulla.

Vastaajista 60 prosenttia ilmoitti hakevansa tietoja pankkinsa sijoitusneuvojalta. Vuodessa luottamus pankkeihin on kasvanut selvästi, sillä syksyllä 2007 vastaava luku oli 53 prosenttia. Muita tiedon lähteitä ovat internet, sanomalehdet ja talouslehdet.
- Tämä osoittaa, että pankkien panostus henkilökunnan ammattitaitoon on tuottanut tulosta, Jouko Antila kiteyttää.

Vastaajista 30 prosenttia ilmoitti täydentävänsä tällä hetkellä lakisääteistä eläketurvaansa. Ylivoimaisesti suosituin tapa täydentää eläketurvaa on vapaaehtoinen eläkevakuutus. Seuraavaksi suosituimmat ovat tilisäästäminen ja rahastosijoittaminen.

Korkojen nousuun uskoo nyt 52 prosenttia, kun vuosi sitten luku oli 65. Korkojen laskua puolestaan ennakoi vuosi sitten vain 5 prosenttia vastaajista, nyt heitä on 21 prosenttia. Yhä useampi myös ennakoi osakekurssien putoavan edelleen, viime vuonna heitä oli 21 prosenttia, tänä vuonna 50 prosenttia.

Maarit Kautto

18.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva