Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin keskiryhmät tekniseen vaaliliittoon

Kuva: Porin keskiryhmät tekniseen vaaliliittoon

Porin uuden valtuuston keskiryhmät, eli vihreät, perussuomalaiset, keskusta ja kristillisdemokraatit, aikovat yhteensä 15 paikallaan ja sunnuntaina solmimallaan teknisellä vaaliliitolla ottaa kaksi kaupunginhallituksen paikkaa sekä kaupunginhallituksen ja -valtuuston varapuheenjohtajuudet.

Vihreät ja keskusta ovat jakamassa valtuuston varapuheenjohtajan paikan ja kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajuuden.

Hallitukseen olisivat aluksi tulossa kristillisdemokraattien ja keskustan edustajat. Nimiä ei haluta mainita, mutta miespaikka on todennäköisesti kristillisdemokraattien Simo Korpelan ja naispaikka kuuluu näin keskustalle. Keskustan Oiva Kaltiokumpu ei halua tässä vaiheessa vilauttaa mitään nimeä, koska omilta jäseniltä ei ole vielä kysytty asiaa.

Vihreät ja perussuomalaiset sanovat tuovansa hallitukseen ”äänestäjien tahdon” eli eniten ääniä saaneita valtuutettuja, kuten perussuomalaisten Ari Jalosen ja vihreiden Mia Fagerlundin.

Tekninen vaaliliitto tuo myös kaksi jäsentä muihin 9-jäsenisiin lautakuntiin ja kolme edustajaa 11-jäsenisiin lautakuntiin ja yhden jäsenen 3–8-jäsenisiin elimiin.

Porin kolme suurta eli sosialidemokraatit, kokoomus ja vasemmistoliitto, ovat jo aikaisemmin solmineet teknisen vaaliliiton. Niillä on yhteensä 44 valtuustopaikkaa.

Porin kaupunginvaltuuston keskiryhmät allekirjoittivat sunnuntaina sopimuksen teknisestä vaaliliitosta luottamuspaikkojen jakoa varten.

Keskiryhmät löysivät toisensa tarjottuaan ensin yhteistyötä vasemmistoliitolle ja kokoomukselle. Kummatkin neuvottelut kariutuivat.
Varsinkin kokoomuksen vastaukseen keskiryhmät ovat erityisen pettyneitä.

Kokoomuksen kanssa käydyissä neuvotteluissa keskiryhmät toivoivat kolmea kaupunginhallituksen paikkaa, ja niistä keskusta ja perussuomalaiset olisivat saaneet oman paikkansa ja vihreät ja kristillisdemokraatit olisivat jakaneet kolmannen paikan.

Neuvottelut kuitenkin tyssäsivät heti alkumetreillä, keskiryhmien mielestä ei kuitenkaan heidän kohtuuttomiin vaatimuksiinsa, kuten on julkisuudessa väitetty, vaan kokoomuksen sanelupolitiikkaan, jossa lähes kaikki hyöty olisi mennyt kokoomukselle.

Lisäksi kokoomusta arvostellaan siitä, että se halusi neuvotella vain yhden puolueen kanssa kerrallaan. Keskiryhmiä ei tavattu saman neuvottelupöydän ääressä kuin yhden ainoan kerran, ja sekin kokous kesti vain vartin ja kokouksen päätteeksi kokoomus ilmoitti, että neuvottelut ovat päättyneet.

Pettymyksestään huolimatta keskiryhmät ovat edelleen valmiita yhtymään isompaan vaaliliittoon.

– Ei-sosialistinen vaaliliitto on siten keskiryhmien puolelta edelleen mahdollinen, jos kokoomuksen 16-jäseninen valtuustoryhmä on valmis jakamaan koalition tuomat lisäpaikat edes likimain tasan 15 valtuutetun keskiryhmän kanssa.

Keskiryhmät moittivat kokoomusta myös siitä, että se liittoutumisellaan sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton kanssa kääntää vaaleilla saavutetun porvarienemmistön taas vasemmiston hyödyksi.

-  Vaalituloksen kääntämisestä tarvitaan hyvät selityksen porilaisille, Kaltiokumpu sanoi.

Perussuomalaisten Ari Jalosen mielestä äänestystulos osoittaa, että äänestäjät halusivat muutosta, mutta kolmen suuren koalitio palautti asiat ennalleen.

Yhteisen vaaliliiton sisällä vihreillä (5) ja kristillisdemokraateilla (2) on oma vaaliliitto, samoin keskustalla (4) ja perussuomalaisilla (4) oma vaaliliittonsa. Keskiryhmien vaaliliitto ei koske valtuustoryhmätyöskentelyä.

Heli Kokko

18.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva