Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oppia pingviineiltä

Kuva: Oppia pingviineiltä

Luin opettavaisen sadun pingviiniyhdyskunnasta, joka asui kylmällä jäävuorellaan Etelämantereella. Kyseinen yhdyskunta joutui kohtaamaan rajun muutoksen, kun eräs pingviineistä huomasi kotivuoren kutistuneen ja halkeilleen sekä vedenalaisten luolien täyttyneen vedellä. Tätä löydöstä seurasi mm. hämmennystä, kaaosta, ongelman kieltämistä sekä pelkoa tuntematonta kohtaan. Toisaalta lopulta tämä muutosprosessi loi yhdyskuntaan ennen näkemätöntä sankaruutta, toisten arvostusta sekä yhteisöllisyyttä. Tarina herätti minussa monia ajatuksia.

Puolueemme on kuin tuo pingviiniyhdyskunta. Se on ollut olemassa jo kauan, kuten tuo hyisen meren ympäröimä jäävuori. Pingviinien jäävuoren pintaa peittivät paksut, ikuiset luminietokset, jotka suojasivat pingviinejä talven ankarilta myrskyiltä. Puolueemme suojana ja turvana on ollut vahva arvomaailmamme, joka on kantanut läpi muuttuvien aikojen. Tarinassa pingviinit ymmärsivät pikku hiljaa, että jäävuoren murtuminen merkitsisi katastrofia heille.

Puolueemme on nyt hakenut vastauksia siihen, mikä oikeastaan meni vikaan. Miksi sosialidemokraattinen politiikka kärsi jälleen tappion vaaleissa? Onko jokin murtamassa omaa jäävuortamme? Muutosprosessin käsittelyyn kuuluu inhimillisessä mielessä kieltäminen. Näin ollen en haluaisi puhua torjuntavoitosta, koska vain ongelman tunnustaminen merkitsee uuden alkua. Vaaleissa tuli kokonaisuudessaan puolueellemme tappio ja se on hyväksyttävä. Pingviinit hyväksyivät muutoksen välttämättömyyden, vaikka se sattuikin kovasti.

Me emme voi luopua perusarvoistamme. Pingviinitkään eivät voineet luopua jäävuoresta, koska he tarvitsivat sitä elääkseen. Mitä he sitten tekivät? Pingviinit näkivät taivaalla lentävän lokin. Se kertoi heille, että lokkiyhdyskunta elää siirtymällä paikasta toiseen. Tämä herätti pingviineissä toiveita uudesta jäävuoresta. Ehkä he voisivat muuttaa! Mutta onko meidän muututtava? Voidaanko se tehdä luopumatta perusarvoista, siitä mihin me olemme uskoneet? Vastaus on kyllä molempiin kysymyksiin. Muutos ei tarkoita aina luopumista vanhasta, vaan ehkä ainoastaan olosuhteiden muutosta.

Pingviinien matka uudelle jäävuorelle ei ollut helppo. Perinteet kuolevat hitaasti ja kulttuuri muuttuu vielä hitaammin. Tarinan kirjoittajien John Kotterin ja Holger Rathgeberin mukaan muutoksen kahdeksassa vaiheessa 1) avataan yhteisön silmät sille, miten tärkeää on tarttua kiperiin kysymyksiin pikaisesti, ja 2) valitaan huolellisesti työryhmä muutosta toteuttamaan ja 3) visioidaan parempi, toteuttamiskelpoinen tulevaisuus ja 4) välitetään visio toisille sisäistettäväksi ja hyväksyttäväksi, ja 5) poistetaan muutoksen tieltä niin monta estettä kuin on tarpeen ja 6) julkistetaan nopeasti pienet edistysaskeleet eikä 7) anneta yhtään periksi, ennen kuin uusi tapa on lujasti juurtunut, ja 8) huolehditaan lopuksi siitä, etteivät pinttyneet, vaikeasti murrettavat perinteet pääsisivät pysäyttämään muutoksia.

Miten SDP on tarttunut muutosprosessiin? On laadittu uudet tulevaisuusohjelmat puoluekokouksessa ja samalla valittu uusi puoluejohto. Kuntavaaleihin lähdettiin tekemään unelmista totta. Ilme on uudistunut nykyaikaisemmaksi. Suunta on mielestäni ollut oikea. Mutta ovatko uudistukset olleet irrallaan toisistaan? Onko muutosprosessi katkennut jossakin vaiheessa? Ja mikä tärkeintä, miksi viesti ei ns. mennyt perille? Jokainen lukija löytää varmasti muutosvaiheista asioita, jotka eivät ole vielä onnistuneet omassa muutoksessamme kohti unelmia ja reilua Suomea.

Pingviinitarinassa johtajapingviini piti puheen. ”Pingviinitoverit, meille on nyt asetettu haaste, johon meidän on pakko vastata. Ja mehän totisesti vastaamme! Siinä tapauksessa on tärkeämpää kuin koskaan ennen muistaa, keitä oikeasti olemme.” Johtajapingviini puhui joukolleen yhteisöllisyyden puolustamisesta sekä toisten kunnioittamisesta. Hän kysyi samalla ovatko vakaumukset ja yhteiset arvot todellakin kiinni yhdestä jäämöhkäleestä?

Meidän on löydettävä asiat ja esteet muutoksen tiellä, edettävä sinne yhdessä ja yhtenäisinä parempaan tulevaisuuteen uskoen. Tarina pingviinien selviytymisestä on opettavainen. Suosittelen kirjan ”Jäävuoremme sulaa” lukemista ihan kaikille. Jokainen löytää siitä aivan varmasti oman jäävuorensa.

Diana Bergroth-Lampinen

18.11.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva