Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Epäoikeudenmukaista

Kuva: Epäoikeudenmukaista

”Suomi kirii vauhdilla suurten tuloerojen maaksi”, kirjoitti Helsingin Sanomat taloussivunsa pääjutussa eilen.
Moni taloutta ja palkkaliuskaansa seuraava kansalainen on tietänyt tämän tosiasian omissa nahoissaan: ansiotuloverotuksen piirissä olevat ovat korkeimmin verotettu kansanosa.

Vaikka kuinka olisi yrittänyt, niin eipä matti meikäläisen leipä siitä paljoakaan viime vuosina ole leventynyt, vaikka työnantajapuoli on aina narissut palkankorotusten ”suuruudesta”.
Jos jotakin on palkkapussiin herunut, niin verokarhun karvainen käsi on käynyt kahmaisemassa oman osansa.
Palkansaajan keskimääräinen veroprosentti on ollut 37 tienoilla ja kun siihen laskee vielä muutaman prosentin kaikenlaisia muita maksuja, ei ole kaukana, että varsin vaatimattomistakin tuloista on pian puolet valunut verokarhun pussiin.

Yhteiskunnan tärkeiden palvelusten .500rahoittaminen on paljolti ollut tavallisen palkansaajan harteilla, kun ei ole ollut mahdollisuutta veronkiertoon veroparatiiseista puhumattakaan.
Laaja tavallisten palkansaajien joukko on ollut se, joka on vuodesta toiseen vastuullisena kantanut taakkaansa palveluista.
Toisin on, kun pääomaverotuksen piirissä olevat ovat maksaneet tuloistaan vain 28 prosenttia ja kasvattaneet eroa keskipalkkaisiin ansiotuloja saaviin puhumattakaan varsinaisesta köyhälistöstä.

Kunnallisvaalien alla ylistettiin valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok) suuresta viisaudesta, kun hän lupasi alentaa veroja kulutuskysynnän ylläpitämiseksi. Ja varmasti kokoomus tästä saikin äänivyöryn, varsinkin kun alennuksen painopiste siinäkin on suunnattu hyvätuloisille.
Tuloerojen kaventamisesta ei kukaan ole puhunut mitään eikä hallitus ilmeisesti tähän verotuksen epäoikeudenmukaisuuteen aio puuttuakaan, vaikka kansa kuinka vaatisi jarrua tuloerojen kasvulle.
Jos oikeudenmukaisuutta tässä maassa haluttaisiin toteuttaa, hallituksen lääke tietenkin olisi pääomaveroprosentin korottaminen.

Tuloerojen repeäminen nykyiselleen juontuu Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen ajoilta vuodelta 1993. Silloin ansiotulojen ja pääomatulojen veroprosenttien ero repäistiin hyvin suureksi jopa kansainvälisestikin vertaillen.
Silloisen hallituksen valtiovarainministerinä oli Iiro Viinanen (kok), joka nyttemmin on hänkin tullut toisiin ajatuksiin. Ahon hallituksen jälkeen lakiin ei ole puututtu, vaikka oikeudenmukaisuuden nimissä aihetta olisi ollut.
Kun Hesari kyseli poliittisten puolueiden edustajilta, onko nykyisessä verojärjestelmässä vikaa, kaikki vastasivat myönteisesti, mutta sitten tulivatkin ainakin porvaripuolelta ne välttämättömät tiluliit.
Timo Kalli (kesk) valitti ratkaisun vaikeutta, Pekka Ravi (kok) pelotteli pääomien hakeutumisella muihin maihin ja Bjarne Kallis (krist.) kiirehti vakuuttamaan, ettei pääomaveroprosenttia välttämättä pitäisi kiristää.
Kun lama odottaa ovella ja jälleen vaaditaan työntekijöiltä yhteisvastuusta sen pahimpien vaikutusten torjumisessa, niin nyt sietää olla valppaana, ettei tavallista duunaria jälleen jymäytetä, niin kuin edellisen laman ja porvarihallituksen aikana.
Tuloerojen repeämisen avaintekijä piilee nimenomaan verotuksessa. Ei ole Suomelle kunniaksi, että se pistää silmään selkeänä ykkösenä tuloerojen kasvun nopeudessa.
Hesari siteeraa pääsihteeri Angel Gurrisia, joka totesi OECD:n tuloeroselvityksen julkistamistilaisuudessa, että kasvavien tuloerojen jättäminen huomiotta ei ole vaihtoehto, vaan erittäin vaarallinen tie, jolla on väistämättömiä poliittisia ja sosiaalisia vaikeuksia.
Tätä Gurrisin sanomaa voisi selventää, että vastassa on yhteiskunnallisia levottomuuksia, jos ahneuden valtaa ei millään tavalla saada aisoihin.

Parina viime viikkona on tullut jälleen kokemusperäistä tietoa siitä, mitä on tulossa. Tuhansittain työpaikkoja on uhanalaisena. Tämä oli yrityksillä tiedossa jo ennen kunnallisvaalejakin, mutta poliittisista syistä näitä yt-neuvottelutarpeita ei julkistettu.
Viimeisin suuren luokan uutinen tulee Suupohjasta, jossa Kaskisen sellutehdasta uhkaa lopettaminen. Toistaiseksi irtisanomisten mittaluokka on Satakunnassa vielä pysynyt suhteellisen pienenä, mutta ikäviä uutisia kuullaan täälläkin päivittäin, viimeksi keskiviikkona, jolloin UPM ilmoitti Raumalla 150 henkilön työpaikan olevan uhattuna.
On syytä panna kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja toivoa, etteivät uutiset Satakunnassa kääntyisi huonommiksi.

14.11.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva