Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaupan sunnuntaiaukiolo vapautumassa

Kuva: Kaupan sunnuntaiaukiolo vapautumassa

Kaupan sunnuntaiaukiolo on vapautumassa kaikille kaupoille ympäri vuoden. Tähän ovat päätyneet liikeaikalain muutostarpeita pohtineet Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kaupan liitto. Neuvotteluissa on lisäksi ollut valmiutta siihen, että alle 400 neliön kaupat saisivat täysin vapaan aukiolon ympäri vuorokauden.

Keskustelujen tuloksia PAM:n edustajakokoukselle torstaina esitellyt puheenjohtaja Ann Selin korosti, että neuvottelutulosta järjestöjen välillä ei vielä ole.
 - Me neuvottelijat olemme yksimielisiä, että nyt on syntynyt sellainen kokonaisuus, jonka pohjalta kannattasi ehkä edetä. Tämä on kompromissi, mutta kompromissi on parempi kuin lihava riita.

Samalla kun sunnuntaiaukioloa ollaan avaamassa kaikille, aukioloa supistetaan. Järjestöjen ajatus on, että kaupat voivat olla auki maanantaista lauantaihin kuten nytkin, mutta sunnuntaina ovet suljettaisiin jo kello 18.
 - Joulukaupan vuoksi myymälät voisivat kuitenkin olla isänpäivästä jouluun sunnuntaisin auki klo 21 asti.
 Samalla keskusteluissa on sovittu, että kello 18 jälkeen työntekijöille maksettaisiin auki olevissa myymälöissä kaksinkertainen iltalisä.

PAM on taipumassa myös alle 400 neliön myymälöiden täysin vapaaseen aukioloon.
 - Tähän ajatteluun liittyy, että työntekijöille tulisi sunnuntain iltatuntien tuplailtalisän päälle uusi yölisä. Se olisi klo 23.00 alkaen iltalisä plus 50 prosenttia. Takana on sama ajatus, joka oli liikeaikalakia rustattaessa. Tehdään yötunnit niin kalliiksi etteivät ne kiinnosta ainakaan kaikkia kauppoja, Selin kertoi.
 Esitysten mukaan perinteiset huoltoasemat saisivat pitää ovensa auki kuten nytkin.
 - Liikenneasemia, jotka eivät ole huoltoasemia niiltä osin kuin siellä on myymälä, koskisivat samat liikeaikalain rajoitukset kuin kaikkia muitakin kauppoja.
 Selinin mukaan keskusteluissa on löytynyt yksimielisyys siitä, että työntekijää ei voitaisi määrätä sunnuntaityöhön ilman tämän suostumusta. Asia on tarkoitus kirjata jatkossa työehtosopimukseen.
Mika Peltonen/UP-uutispalvelu

 

14.11.2008 09:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva