Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: SM-liigan tason mittaus

Kuva: Katsomosta: SM-liigan tason mittaus

Tällä hetkellä ei monikaan jääkiekkofanaatikko enää lausu ääneen, että Suomessa pelataan maailman toiseksi kovinta jääkiekkoliigaa. Kun muistelette, ei moisista asiantuntijalausunnoista montaa vuotta ole mennyt. Nyt pelikirja on pistetty hiljaa uusiksi ja myönnetään rehellisesti, että Suomen SM-liigasta on tulossa, ellei ole jo tullut, kasvattajaliiga kovempiin sekä rahakkaampiin taala- euro- sekä ruplaliigoihin. Jopa aliarvotettu Ruotsin Elitserien on ponnahtanut SM-liigan edelle ja lahden takana nuorten turnaustuloksista päätellen tehdään sellaista työtä, jolla nuorelle pelaajalle varmistuu ammatti jopa useammaksi vuodeksi.

Ei tarvitse kuin kurkata Helsingissä pelatun Euro Hockey Tourin lopputuloksia. Ruotsilla oli kaikkien analyytikkojen mukaan matkassa kaikkien aikojen huonoin Tre Kronor. Suomen Leijonien piti taas olla parasta A-ryhmää, sillä mukana olivat SM-liigan pistepörssin kärkipäästä nimet Juha-Pekka Haataja, Sami Kapanen, Jarkko Immonen ja Tuomas Pihlman. Vain Kapanen oli pelimies kansainvälisesti ajatellen. Sinne suureen hiljaisuuteen häipyivät JYPin huippumiehet – kuten se kuuluisa henkäys Saharaan.
Toinen asia tietenkin on, millä motivaatiolla liigapelaajamme matkassa olivat, koska nykyisestä ryhmästä vain Kapanen saattaa unelmoida paikasta Sveitsin MM-kisoihin. Muilla Helsingissä pelanneilla SM-liigan pelaajilla MM-kisat ovat vain kiilto silmissä, kuten nykyisellä isällä taannoin!
Oli suorastaan järkyttävää seurata Oulun Kärppien Mestarien liigan ottelua Eisbären Berliniä vastaan Oulun Raksilasta. Vastassa ollut DEL-liigan joukkue oli täynnä kokeneita, mutta jo vanhoja NHL-pelaajia, mutta hyvin rutiini riitti pudottamaan Kärpät pois isoista rahoista. Onneksi Sveitsin Bern nuiji Ruotsin HV 71:n, joten Espoon Blues rahastaa lisää, mikäli ottaa edes pisteen jommaltakummalta joukkueelta.

Huomenna kaukalossa kolisee

Näillä näkymin on syytä olettaa, että Raumalla huomenna pelattavassa maakunnan joukkueiden keskinäisessä ottelussa nähdään liigan mainostamaa draamaa ja rytinää.
Vastakkain ovat Rauman Lukko ja Porin Ässät. Eilisen ottelujen tulosten perusteella on hyvin mahdollista, että joukkueet ovat jopa hyvin lähekkäin sarjataulukossa. Tosin ei sen suhteen kannata ennakoida, sillä Lukko on pelannut tv-ottelun vieraissa Espoon Bluesia vastaan ja uudistunut Ässät kotiottelun Isomäen hallissa Lahden Pelicansia vastaan.
Ennen eilisillan pelejä Ässät oli neljä pistettä jäljessä Rauman Lukkoa, kun molemmilla oli 20 ottelua pelattuna. Jokainen voi tietenkin laskiskella millaiset panokset Rauman ottelussa huomenna ovat. Mutta laskelmissa kannattaa huomioida, että Ässien olisi pitänyt pystyä katkaisemaan tappiollisten kotiottelujensa sarja – jota voi kutsua ihan putkeksi.
Silti näiden joukkueiden kohdatessa ei sarjataulukkoon ole aikaisempina vuosinakaan kannattanut tuijottaa ja laskeskella sillä perusteella mahdollista voittajaa. Se toki on selviö, että kotietu on Lukolla aina etu, mutta Ässien vieraspelaaminen on ollut jopa kotiotteluja tuottoisampaa.

Hyvät hankinnat

Ennen SM-liigan alkua tuskin monikaan jääkiekon asiantuntijoista uskoi, että Lukko ja Ässät ovat sentään näinkin lähekkäin sarjataulukossa. Rauman Lukon materiaali ennen sarjan alkua oli suorastaan ylivertainen Ässiin – katsotaan hommaa sitten miltä kantilta tahansa.
Mutta kun Ässien puheenjohtaja Pentti Ahola julkisti, että seuran pelaajakoordinaattoriksi on nimetty kaimapoika Pentti Matikainen, niin pääkaupunkisuunnalla oltiin revetä riemusta. Mediat ilakoivat ajatuksella, että mitähän siitäkin tulee, kun Alpo Suhonen ja Matikainen touhuavat samassa veneessä ja aikaisempi purjeiden pullistaja, Kari Takko, jätti hommansa pelaajahankinnassa sekä paikkansa HC Ässät Pori Oy:n hallituksen jäsenenä.
Kuluneet viikot ovat näyttäneet, mihin suuntaan Ässien pursi on tasaisessa SM-liigassa menossa. Näyttää melkoisesti siltä, että ainakin kohtuullisen hyvään suuntaan, vaikka tuota asiaa ei Kauppatorin Tietotoimisto uskonut laisinkaan. No, sen toimiston puolustukseksi on sanottava, että melko mittavia muutoksia – myös pelaajarintamalla – on sen jälkeen tapahtunut.
Matikainen hankki Ässiin pelaajat Matti Kuusisto, Erik Rasmussen, Marko Mäkinen ja viimeisimpänä valloituksena on Tshekin Sparta Prahasta saapunut maalivahti Tomas Duba. Näitä nimiä kun arvioi, niin ei Pena harhalaukauksia ole tehnyt ja piste.

Paluumuuttajat

Rauman huomisessa SM-liigaottelussa nähdään muutama paluumuuttaja, jotka ovat pelanneet aikaisemmin myös Rauman Lukon liigajoukkueessa.
Heistä tuorein esimerkki on Ässien patapaitaa nyt kantava Matti Kuusisto, joka aloitti kauden Rauman Lukon kettupaidassa.
Myös Ässien Marko Luomala, Marko Mäkinen ja Markku Tähtinen ovat pelanneet Rauman Lukossa.
Vain yksi päinvastainen esimerkki löytyy Lukosta. Kyllä vaan, Pasi Saarela pelasi viime kaudella Porin Ässien joukkueessa!

Jäätä löytyy Karhupaanalla

Porin Narukerä avaa jääpallon Bandyliigan viikonvaihteessa kahdella kotiottelulla. Nyt näyttää myös siltä, että Porin iso tekojää (Karhupaana on hyvä nimi areenalle) on hyvässä kunnossa, vaikka tuo Esteri onkin yrittänyt häiritä Porin tupla-avausta. Uskoisin, että nimen Karhupaana taisi keksiä Hannu Neva?
Narukerä kohtaa huomenna kello 15 alkavassa ottelussa Oulun Palloseuran ja sunnuntaina kello 13 porilaisia vastaan luistelee varsin mielenkiintoinen joukkue, Tornion Pallo-Veikot. ToPV on mielenkiintoinen siksi, että se pelaa parhaimmistollaan Ruotsin Allsvenskania Haaparannan joukkueen nimellä ja kotimainen Bandyliiga on – ainakin tässä vaiheessa – jäänyt seuran nuoriso-osaston vastuulle.
Tosin kummankin maan sääntöjen mukaan pelaajia voidaan siirtää seurasta toiseen vielä tammikuun 15. päivään asti, mutta jokaisesta siirrosta menee myös uusi rekisteröintimaksu, joka toivottavasti on niin suuri, ettei edes Tornio pysty sen avulla ihan älyttömästi kikkailemaan – varsinkaan kummankin maan runkosarjan aikana.
Mahdollistaa se joka tapauksessa sen, että parhaat pelaavat tammikuussa siinä joukkueessa, jolla on paremmat menestymisen edellytykset. Mutta Haaparannan tavoite on nousta Ruotsin pääsarjaan ja jääpallotaso on naapurissamme sen verran korkea, ettei nousu ole suinkaan kirkossa kuulutettu.
Ennakkoarvioiden mukaan Bandyliigan lähes ylivoimainen suosikki on Oulun Luistinseura, jossa Samuli Niskanen toimii pelaajavalmentajana. Tosin myös Narukerän vastuuvalmentaja Tomi Leivo on rekisteröity pelaajaksi, joten hieman kapealla materiaalilla liigaan lähtevä Narukerä taitaa joutua nauttimaan Tomin palveluksista myös pelikentällä.
Melko harvassa joukkuelajissa moinen onnistuu, mutta jääpallosta on tarpeeksi hyviä esimerkkejä olemassa, että kyllä se onnistuu.

Levi on tullut jäädäkseen

Toki Levi on ollut Suomessa aikaisemminkin, mutta aivan yllättäen se on tullut alppilajien maailmankartalle jäädäkseen. Tasainen ja laakeahko Suomi ei pysty järjestämään lajissa maailmancupin syöksylaskuja, ellei joku sitten siirrä uskonsa avulla vuoria.
Kyllä maailmancupin pujottelut onnistuvat Levillä mainiosti. Huomenna kisataan naisten pujottelu ja toki Tanja Poutiainen voittaa. Sunnuntaina on vuorossa miesten pujottelu ja tällä kertaa Kalle Palander on säärileikkauksen takia kisakatsojana. Mutta kerää varmasti huomiota vähintään yhtä paljon kuin Suomen mieslaskijoista Jukka Leino ja Jukka Rajala.
Sen sijaan miesten puolella Marcus Sandell saattaa hyvinkin onnistua laskemaan toiselle kierrokselle, vaikka hänen ehkä parempi lajinsa lie suurpujottelu?
Eikä naisten puolella ihan Tanjan – siis Poutiainen – varassa olla, sillä vasta 18-vuotias Sanni Leinonen on Levillä varsin yllätysvalmis.
Kun ilmastonmuutos vaikutti siihen, että viime vuoden Levin maailmancup jouduttiin perumaan, niin silloin laskettiin, että järjestäjille sekä Lapin elinkeinoelämälle koituivat yli miljoonan euron tappiot.
Nyt kun suunnittelevat Ounasvaaralle jopa lasketteluhallia, niin johan alkaa Lappiin virrata euroja ja voi siinä joukossa joku arvossaan aleneva Tre Kronorkin olla?

Ei niin arvostettu

Suomessa on aina sanottu, että muissa Euroopan jalkapallomaissa nimenomaan erilaiset cupit ovat jopa suurseuroille erittäin tärkeitä.
Englannissa pelattava FA-Cup on kyllä erittäin arvostettu, mutta nyt kun seuraa Englannin Liigacupin tuloksia, niin siitä turnauksesta ei arvostuksen osalta ihan varma voi olla. Nimittäin suurseurat peluuttavat alkukierrosten otteluissa lähes täydellisiä reservijoukkueitaan.
Toki nekin ovat niin kovia, että pitkälle saatetaan mennä, mutta kyllä takaiskujakin aikaisessa vaiheessa tulee.
Keskiviikkona liigacupista lähtivät laulukuoroon suurseurat Chelsea, Sunderland ja Liverpool. Tämä taitaa näyttää pienoista arvostuksen puutetta, tai sitten ei reservijoukkueilla ihan maaliin asti päästä.
Toki yleisöä nämäkin cupit Brittein saarilla keräävät, joten ei tarvitse ihan tyhjille katsomoille pelata, kuten jalkapallon Suomen Cupin finaaleissa kävi. Kaikki katsojat olivat keskenään morjens-tuttuja ja harva muistaa kuka oli Suomen viime vuoden miesten Suomen Cupin voittaja.
Autetaan sen verran, että tänä vuonna HJK pelasti kautensa voittamalla cupin finaalissa FC Hongan ja pääsi Eurokentille. Kumma, ettei Suomen Cup vaan tosissaan joukkueita kiinnosta, vaikka se on ehdottomasti lyhin tie (kahdeksan voittoa voi riittää) Suomesta jalkapallon Eurokentille.
Yhtenä syynä on toki se, että tuntuu olevan ylivoimaisen vaikea tehdä Suomen Cupiin otteluohjelmaa, mutta yksi porkkana olisi. Ei muuta kuin voittaneelle seuralle miljoonan (saa olla suurempikin) palkintosumma kassaan.
Jopa alkaisi kiinnostaa Suomessakin!
Jarmo Liuhala

14.11.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva