Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jämille vetää lumiloma, Porin ja Rauman seudulle kulttuuritarjonta

Kuva: Jämille vetää lumiloma, Porin ja Rauman seudulle kulttuuritarjonta

Satakunnassa on viime vuosina lisätty ponnisteluja matkailijoiden saamiseksi maakuntaan myös talviaikaan. Lumella ja laduilla ei kilpaile muun Suomen kanssa kuin korkeintaan ”Satakunnan Lappi”, Jämin seutu, niinpä Porin ja Rauman seudulla keskitytäänkin kulttuurimatkailuun.

Taloustilanne on synkistynyt, mutta maakunnan näkövinkkelistä seuraukset voivat olla osin jopa myönteiset: taantuma lisää kotimaan matkailua ja lähimatkailua.

Niin Porin kuin Rauman seudulle matkailijat tulevat talvella paljolti juuri kulttuurin perään,eli teattereihin, museoihin, näyttelyihin ja konsertteihin, sanovat sekä markkinointipäällikkö Maria Suni Porin Seudun Matkailu Oy Maisasta että vt. matkailujohtaja Irene Villanen Rauman seudun matkailutoimistosta.
Matkailutuotteiden ”paketointi” on Porin seudulla vasta aluillaan.
– Lähdimme 2007 liikkeelle nollasta, nyt erilaisia matkailutuotteita on 130. Luvussa ovat mukana sesonkituotteet, kuten pikkujoulun ja uudenvuoden paketit, joita markkinoidaan suoraan yrityksille.
– Koko ajan kehitellään uutta, ja vanhoja jätetään pois vain, jos esimerkiksi palveluntuottaja ei enää tuota tiettyä palvelua ja se jää pois yrityksen valikoimasta.

Kulttuuri kiinnostaa, mutta myös kokousmatkailu on kasvussa. Itse asiassa Pori on jo muutaman vuoden ajan ollut merkittävä suomalainen kokouskaupunki, aivan kärjen tuntumassa kaupunkien vertailussa.
Myös luontomatkailu tuo jonkin verran väkeä, vaikkei lunta olisikaan. Joulun alla vetää Yyterin kylpylähotelli. Samoin Yyterin talvimökkien kysyntä on kasvanut.
 Jämillä on oma myyntinsä, mutta myös Maisa markkinoi sitä, esimerkiksi ryhmäesitteessä. Jämille järjestetään paljon ryhmämatkoja.
Jämillä on usein lunta ja pakkasta silloin kun muu maakunta on vielä musta ja märkä. Jämin Lumimaailmassa pääsee harrastamaan talviliikuntaa hiihtotunnelin ansiosta ympäri vuoden. 

Porin seudulle tullaan Pirkanmaalta, Pohjanmaalta ja Turun seudulta, eli etupäässä 150 kilometrin säteeltä, mutta jos matka kestää useampia vuorokausia, tullaan pidemmältäkin.
 Ulkomaisia matkailijoita ei Porin seudulla ole talvisin kovin paljon, ei ainakaan ryhmiä, mutta Maria Sunin mukaan koko ajan tehdään töitä, että kanavat saataisiin auki esimerkiksi Pietariin päin.
Porissa hotellien käyttöaste on tänä vuonna ollut parempi kuin vuosiin, elokuun lopun tilaston mukaan 56 prosenttia, missä on kahdeksan prosenttiyksikön nousu viime vuodesta.
Matkailu painottuu kesälle, ja viime kesänä oli suuria tapahtumia, mutta Maria Suni muistuttaa, että ensi kesänä tarjonnasta puuttuu vain loma-asuntomessut.
 Tulevaisuuteen hän suhtautuu rauhallisesti. Taantuma käy kukkarolla, mutta laskusuhdanteen aikana kotimaan matkailu ja lähilomailu todetaan aina kelvoiksi vaihtoehdoiksi.
Ensi kevään myyntitilanne näyttää kohtalaisen hyvältä, Maria Suni paljastaa.
 

 – Lumen varaan ei meillä paljonkaan rakenneta, mutta jos lunta tulee, ohjelmapalveluyrityksiä siihenkin tarkoitukseen löytyy, sanoo vt. matkailujohtaja Irene Villanen Rauman seudun matkailutoimistosta.
Painopiste on Raumankin seudulla kesässä, mutta myös talveksi on tarjota erilaisia ryhmämatkoja ja valmispaketteja.
Villasen mukaan Rauman seudulla ollaan työstämässä uutta materiaalia ensi tammikuun matkamessuille. Sen verran hän kertoo, että edelleenkin pääpaino on Vanhassa Raumassa, mutta uutena on tulossa muun muassa shoppailupaketteja naisille.
Joulunalusaikaa virkistävät erilaiset joulumarkkinat ja -myyjäiset, esimerkiksi Vanhassa Raumassa perinteinen joulunavaus pidetään lauantaina 22. marraskuuta kello 11 alkaen kauppatorilla ja Eurajoella Vuojoen kartanossa vietetään jouluista päivää sunnuntaina 30. marraskuuta kello 12–15.  
 
Vaikkei kunnon jää- ja pakkastalvea tulisikaan, talviuinti onnistuu Säkylän Katismaan avantouintikeskuksessa. Se on suosittu kohde kautta maakunnan ja maakunnan rajojenkin ulkopuolella, kuten on myös Säkylänharjun–Virttaankankaan harjureitti, jossa voi hiihtää ja patikoida.
Myös Luvian Laitakari on suosittu talviuintipaikka. Laitakarissa voi talviaikaan tutustua myös kaljaasi Ihanan rakentamiseen. Telakka on auki joka päivä kello 12–15.
Heli Kokko

14.11.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva