Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tumma taivas Obaman yllä

Kuva: Tumma taivas Obaman yllä

Lueskelin jokseenkin vuosi sitten New York Times -lehteä, ja muistelen hämmästyneeni, miten varauksellisesti afro-amerikkalaiset suhtautuivat lehden haastattelussa Barack Obamaan presidenttiehdokkaana.
Ei puolta sanaakaan siitä, etteivätkö haastatellut olisi ilomielin halunneet eroon George W. Bushista ja hänen hengenheimolaisistaan. Eikä Obaman kykyjäkään epäilty, vaikkei häntä tunnettu läheskään niin hyvin kuin nyt.
Varauksellisuuden syy selvisi, kun useat haastatellut totesivat, ”etteivät ne anna sen kuitenkaan elää”.

Suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa elänyttä näin jyrkät äänenpainot järkyttivät. Silti niiden todellisuuspohjaa on vaikea käydä epäilemään.
 Vain vähän ennen presidentinvaalipäivää poliisi ilmoitti pidättäneensä Tenneseessä kaksi nuorta, uusnatseiksi luonnehdittua miestä aikeista surmata Obama. Aseita ja ammuksia kaksikolta löytyi määrä, jolla olisi käyty pieni sota.
 Obamasta on tulossa Yhdysvaltojen 44. presidentti. Hänen edeltäjistään neljä on murhattu kesken presidenttikauden. Muistin virkistykseksi: Abraham Lincoln vuonna 1865, James Garfield 1881, William McKinley 1901 ja John F. Kennedy 1963. Tämä on synkkää historiaa.
 Obamaan on ladattu valtavat odotukset muutoksesta, niin valtavat, että monet joutuvat pettymään. Hän saa Bushin perintönä maan, joka käy kahta sotaa ulkomailla, jonka budjetti ja vaihtotase ovat mittavasti alijäämäisiä, ja joka on rahoituskriisin vauhdittamana ajautumassa taantumaan, ellei suorastaan lamaan.

Tuleva presidentti on aiheellisesti varoittanut kannattajiaan, etteivät nopeat muutokset ole mahdollisia, vaan tarvitaan kärsivällisyyttä. Yksi vaalikausi tuskin riittää siihen, että kunnianhimoiset vaalilupaukset täytetään.
 Irakin ja Afganistanin sodista Yhdysvaltojen on vaikea irrottautua nopeasti. Obama haluaa siirtää sotatoimien painopistettä Irakista Afganistaniin ripeämmin kuin Irakin amerikkalainen sotilaskomentaja haluaisi.
 Obama on aikaisemmin vääntänyt tästä kättä kenraali David Petraeuksen kanssa. Nykyinen komentaja Raymond T. Odierno otti vastuun toimista Irakissa syyskuun puolivälissä. Komentajan on kuunneltava presidenttiään, ja Obaman sanotaan osaavan perustella hyvin päätöksensä. Hän myös sietää omistaan poikkeavia näkemyksiä.
 Todennäköisenä pidetään, että sotilaita vedetään pieniä määriä pois Irakista nopeasti uuden presidentin tultua valtaan, mutta amerikkalaisia sotavoimia jää maahan vielä pitkäksi aikaa. Afganistanin sodan kestosta ei kenelläkään ole käsitystä.
 Sodat kasvattavat julkisen talouden alijäämää. Syyskuussa budjetin alijäämä oli 445 miljardia dollaria. Alijäämä kolminkertaistui vuodessa. Vaihtotaseessa ammotti viime vuonna 788 miljardin dollarin alijäämä. Se on peräisin ennen kaikkea kauppataseen vajeesta.

Verovaroja on jouduttu ohjaamaan rahoitusjärjestelmän toimivuuden takaamiseksi miljardikaupalla. Obamalla on lisäksi mielessään massiivinen, noin 700 miljardin dollarin elvytyspaketti torjumaan Yhdysvaltojen ajautumista taantumaan ja pelastamaan maan keskiluokka kurjistumiselta. Eikä vaalilupaus sosiaaliturvastakaan ole ilmainen.
 Kovin helppoja alkuaikoja uudelle presidentille ei voi ennustaa, vaan milloinkas konkurssipesän selvitys on sujunut pelkästään vihellellen. Obama ei pääse aloittamaan puhtaalta pöydältä, kuten edeltäjänsä. Bushin taivalta alussa helpotti Bill Clintonin jäljiltä tukevasti tasapainossa ollut valtion budjettikin.
 Ei pidä hämmästyä, jos Obama saa taloudessa käänteen aikaan ripeästi. Hän tuo toivoa, ja jenkit ovat rivakoita ottamaan uuden suunnan. Maassa tehdään paljon töitä, ja se on erittäin kilpailukykyinen.

Vaikka uusi presidentti tuo positiivisen muutoksen Yhdysvaltojen ilmapiiriin, muutos ei ulotu nopeasti sinne, missä sitä eniten tarvittaisiin.
 Uskonnollinen äärioikeisto saatteli Bushin valtaan. Hänen hallintonsa on fundamentaalisessa uskonnollisuudessaan kuin peilikuva inhotusta ääri-islamilaisuudesta.
 Uskonnolliset fundamentalistit eivät hyväksy Obamaa hänen ajatustensa eivätkä ihonvärinkään vuoksi. Hän on näille, useimmiten valkoisille amerikkalaisille, kuin punainen vaate, joka ärsyttää kaikin tavoin.
 Huoli uuden johtajan turvallisuudesta ei ole aiheeton.

Jouko Hovi

13.11.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva