Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lisää nuokkareita ja tekemistä: Porin Kh kuunteli nuorten toiveita

Kuva: Lisää nuokkareita ja tekemistä: Porin Kh kuunteli nuorten toiveita

Porilaiset nuoret ovat eniten huolissaan koulumatkojensa liikenneturvallisuudesta ja koko ajan kasvavasta ilkivallasta yleisillä paikoilla. Kouluihin nuoret kaipaavat lisää yhteisöllisyyttä. Vapaa-ajanviettoon taas tarvittaisiin joka kaupunginosaan oma nuorisotilansa ja niihin nuoriso-ohjaaja.

Kuva: Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Elo jutteli Porin Lyseon koulun Henri Helmisen ja Tuorsniemen koulun Konsta Korhosen kanssa.

Näihin lauseisiin kiteytyy sanoma, jonka nuoret jättivät Porin kaupunginhallituksen pureskeltavaksi maanantaina pidetyssä keskustelutilaisuudessa.
Nuoret puhuivat lasten elinolosuhteista, asumisesta, koulusta, harrastusmahdollisuuksista, kavereista ja koulukiusaamisesta. Puhetta johti koulutoimenjohtaja Jari Leinonen. KH:n jäsenet istuivat lähinnä kuunteluoppilaina ja saivat lopuksi keskustella nuorten kanssa.
Tuorsniemen koulun oppilaalla Konsta Korhosella on koulumatkaa kaksi kilometriä. Kevyen liikenteen väylää ei maantiellä ole ja toisinaan Konstaa pelottavat liian lujaa ohi ajavat autot. Kevyen liikenteen väylää kaipasi myös Meri-Porin koulun Carla Kuuri-Riutta, joka joutuu pyöräilemään opinahjoonsa isojen rekkojen seassa.
Koulumatkojen ja vapaa-ajan turvallisuuteen liittyi myös ahlaislaisen Julia Erkkilän toive siitä, että kylän keskustan ulkopuolelle saataisiin lisää katuvaloja. Muutoin Julia oli Ahlaisten olosuhteisiin varsin tyytyväinen.
- Nuokkarilla ja koulussa on ohjattua toimintaa ja me saimme juuri uudet bändikamatkin, Julia kiitteli.
Varomattomista autoilijoista oli huolissaan myös Isojoenrannalla asuva Janina Peltonen. Janina kertoi jopa joutuneensa tilanteeseen, jossa auto oli vähällä ajaa hänen päälleen.
Janina kaipasi Isojoenrannalle myös omaa nuorisotilaa.
- Nyt nuoret istuvat linja-autopysäkin penkillä ja huutelevat ohikulkijoiden perään. Uskoisin, että nuorisotilaa käytettäisiin, jos sellainen Isojoenrannalla olisi. Tällä hetkellä lähin nuokkari on keskustassa.
Nuokkaria kaivattiin Isojoenrannan lisäksi ainakin Kalaholmaan, Harmaalinnaan ja Meri-Poriin.
- Jos nuorilla olisi paikka minne mennä ja jotakin tekemistä, turhanpäiväinen puistoissa hengailu ja ilkivallan tekeminen varmasti vähenisi, lukiolainen ja nuorisovaltuuston edustaja Laura Tamminen tiivisti.
Nuoret eivät tyrmänneet Jari Leinosen ajatusta siitä, että koulujen tiloja voitaisiin iltaisin suunnata nuorisotoimintaan. Nuorten mielestä nuokkarikäsitystä voitaisiin jopa laajentaa nykyisestä ja liittää mukaan enemmän ohjattua kerhotoimintaa.

Kiusaamisen ehkäisyssä nuoret olivat yhtä mieltä siitä, että helppoa se ei ole. Nuorten havaitsema kiusaaminen kouluissa on lähinnä henkistä: nimittelyä, selän takana pahan puhumista ja porukan ulkopuolelle jättämistä.
Konkreettisina toimenpide-ehdotuksina esiin nousi muun muassa yhteisöllisyyden kasvattaminen.
- Kynnystä siihen, että kiusaamisesta uskallettaisiin mennä puhumaan kuraattorille, pitäisi ehdottomasti madaltaa. Kuraattoreiden ja terveydenhoitajien pitäisi olla tutumpia ja sitä kautta helpommin lähestyttäviä, nuorisovaltuutettu Juulia Väistö totesi..
Tukioppilaiden rooli todettiin tärkeäksi, mutta Laura Tammisen ja Juulia Väistön mielestä yläasteillekin pitäisi kehittää eräänlaista kummitoimintaa, jossa jokaiselle kummille nimettäisiin pari kolme omanikäistä ”kummilasta”.
Yläasteille kaivattaisiin myös ryhmäytymistapahtumia, joissa tukioppilaat ja muut nuoret voisivat rauhassa tutustua toisiinsa. 

Maarit Kautto

11.11.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva