Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vanhoista ja nuorista

Kuva: Vanhoista ja nuorista

Me kaikki täällä ja yht’aikaa vanhenemme. Meistä tulee vanhuksia, ellemme jo sitä olekin. Se on niitä elämän kovia tosiasioita, joiden kanssa meidän tulee elää ja tulla toimeen. Sanalla sanoen, Suomessa väestö vanhenee nyt rajulla vauhdilla. Katsokaapa vaikkapa lehtien syntymäpäiväuutisia – satavuotias päivänsankari ei enää ole harvinaisuus.

Näin äkkipäätään siis luulisi, että tällaisten tosiasiain edessä hyvä hallituksemmekin olisi nöyrää poikaa ja plikkaa - katsoisi totuutta suoraan silmiin ja toimisi sen mukaisesti.
Vaan näinpä ei olekaan. Hallitus ei katso totuutta suoraan silmiin vaan sulkee siltä silmänsä.
Vaikka tämän kokoomusjohtoisen kepulaisen pääministerin luotsaaman hallituksen ohjelmaa syynäisikin, niin ei sieltä juuri vanhuksia kohtaan ymmärrystä heru. Ja kun kepun, vihreiden ja rkp:n hellimä ajatuskaan 650 euron maksamisesta jokaiselle suomalaiselle ei tule edes menemään läpi.

Edellinen hallitus, se jossa demaritkin olivat mukana, asetti yhden naisen komitean tekemään ehdotuksia vanhuspolitiikkaan. Tuo urhea nainen oli prof. Sirkka Kivelä, arvostettu ja tunnustettu lääketieteen ja vanhustyön asiantuntija.
Mitä tapahtui, kun tuo työ oli valmis? Raportti piti julkistaa näyttävästi mutta sos.- ja terveysministeriö peruutti julkistamistilaisuuden. Perusteena sille ja raportista myöhemminkin täydelliselle vaikenemiselle oli, että ”ministeriö näki, millaisia nämä ehdotukset olivat.”

Mitä tekivät demarit? Muistanette viime eduskuntavaalien alta eräänkin paneelikeskustelun, jossa kysyttiin Eero Heinäluomalta, mitä mieltä tämä oli Kivelän raportista. Muistanette myös puheenjohtajamme vastauksen. Sehän kuului jotenkin niin, että raportti oli hänelle aivan outo!
Tässä raportissa olisi nyt uudelle puheenjohtajallemme sopivaa luettavaa ja myös tartuttavaa. Sen sisältö nimittäin antaa aihetta paitsi hävetä myös panna toimeksi. Ministeriö ei tämän hallituksen aikana sitä oma-aloitteisesti tule tekemään, se on jo nähty.
Professori Kivelä muuten antoi myös poliitikkoihin pettyneenä tuleville äänestäjille suosituksenkin – eduskuntaan ja valtuustoihin pitää saada nykyistä enemmän vanhoja ihmisiä. Kivelä puhui myös desibelidemokratiasta. Sillä hän tarkoitti nykytilaa, jossa eniten kuunnellaan sitä, joka pitää kovinta ääntä.

Vaalipäivän ehtoolla televisiota katselleet ja radiota kuunnelleet muistanevat vielä, kuinka moneen kertaan puheenjohtajamme kiitteli äänestäjiämme. Taisihan siinä muutama kiitos, lukumäärää vaan ei sisältöä ajatellen, olla liikaakin, ei sen puoleen. Ymmärrän sen kuitenkin syvästi tunteella juuri ne hetket eläneen nuoren ihmisen tuntojen purkaukseksi.
Harvemmin liiasta kiittämisestä ihmistä on nuhdeltu mutta nyt tv:n hupiohjelmia myöten siitä on Juttaa ripitetty. Parempi olisi moittia sellaisia, joilta ei kiitosta heru silloinkaan, kun aihettakin olisi.
Rumalta on tuntunut eräiden tovereidemme piikittely puheenjohtajaamme ja yleensä uutta puoluejohtoamme kohtaan. Ei niistä kannata välittää. Asiallahan on se sama joukko huonoja häviäjiä ja sellaisia, joiden suosio vaaleissakin on perustunut etupäässä oman puolueen kulloisenkin johdon nokkimiseen.

Jotakin tämä Jutta Urpilaiseen kohdistunut pilkkaaminen kuitenkin tulevia päiviä ajatellen paljastaa. Eräskin sitoutumattomaksi itseään kutsuva päivälehti kirjoitti, että ”Tästä eteenpäin Urpilaisen puheet ovat erityistarkkailussa.” Hyvin ovatkin siinä ja muissakin porvarilehdissä olleet. Niin että runoilijan sanoin ”ollos huoleton, poikas valveill on.”
Miten tulikin tässä mieleen tuntemattoman runoilijan runo, jonka eräästä kaupunginosalehdestä löysin. Runon nimi Kanamainen hairahdus ja se menee näin:
”Näin sattui parvessa kanojen/ eräs muuten muiden kaltainen/ oli saanut mainion laulutaidon/ sen parempi ei satakielen aidon/ ja taito tuo aivan yllättäen/ tuli esille piirissä kanalan väen/ kun kuultuaan radion oopperaa/ se alkoi matkia aariaa./ Vaan kukolta tuomion tuikean/ sai esitys aarian huikean/ sillä onhan nyt aivan sopimatonta/ näin että joukossa, jossa on monta/ ja muut vain osaavat kotkottaa/ joku alkaa laulaa oopperaa./ Sai kana siis sellaisen kurituksen/ että lopetti moisen lurituksen.

Timo Roos

11.11.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva