Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Isän ei tarvitse olla kakkosäiti

Ala-Satakunnassa eli Euran, Kokemäen, Köyliön ja Säkylän alueilla toteutettu Isähanke on osoittanut kiistatta, että isyyden tukemiselle on tarvetta. Hankkeen tavoitteena on kolmen vuoden aikana ollut isäroolin vahvistaminen, vuorovaikutuksen lisääminen isien ja lasten välillä sekä päihdehaittojen ja syrjäytymisen ehkäiseminen.

 

Isähankkeen päätösseminaarissa Porissa pohdittiin torstaina, että Tarvitaanko isää?

- Kun miehen ja isän hyvinvointi lisääntyy, elämän laatu paranee ja kaikki hyötyvät, niin lapset kuin parisuhdekin, projektikoordinaattori Hannu Pihkala kiteyttää.

Pihkalan mukaan isyyden tukemista pitäisi viedä esimerkiksi yrityksiin, jotka ottavat kaiken irti miesten selkänahasta jättämättä enää voimia ja aikaa perheelle. Isyyden tukemista tarvitaan myös erotilanteissa, joissa isien mahdollisuudet lasten kanssa olemiseen usein harvenevat entisestään.

- Isätyön suurimpana esteenä ovat edelleen asenteet. Korjaamista on niin äitien kuin isienkin asenteissa: äidit eivät anna perheessä isille tilaa ja isät taas eivät sitä tilaa välttämättä edes yritä ottaa.

- Myös virkamiesten asenteet ovat isäroolien suhteen vielä varsin luutuneita. Lisäksi kynnys avun hakemiseen on miesten kohdalla yleensä korkeampi kuin naisilla.

Isien rooliongelmat perheessä alkavat jo lapsen odotusvaiheessa.

- Olen puhunut rakenteellisesta paitsiosta, eli jo neuvolavaiheessa isiä ei oteta riittävästi mukaan. Sinne ulkopuolelle on sitten helppo jäädä pidemmäksikin aikaa tai pysyvästi, Pihkala pohtii.

Kirkon perhetyön johtaja Martti Esko puhuu niin sanotusta gate keeper -ilmiöstä, eli äidit toimivat perheessä portinvartijoina.

- Äiti päästää isän juuri niin lähelle lapsia kuin itse haluaa. Äiti saattaa olla huolissaan siitä, että isän perheessä ottama suurempi rooli on häneltä pois. Näinhän se ei kuitenkaan ole. Äitiys ja isyys eivät kilpaile keskenään.

- Äitien biologinen side lapsiin on niin pitkä ja vahva, että isät eivät sitä voi katkaista. Isät voivat sen sijaan helpottaa äitien kuormaa ja antaa omanlaisensa panoksen. Isien tärkein osa on opetella maskuliinista vanhemmuutta, eli olemaan lasten kanssa oma itsensä, eikä mikään kakkosäiti.

- Jos äiti toimii portinvartijana, isän päivittäinen osuus vähenee ja hän välttelee yhä enemmän äidin ja lasten kanssa yhdessäoloa.

Euralainen kuuden lapsen isä Kari Toivonen kertoo kasvaneensa vanhemmuuteen pikkuhiljaa. Hän on tehnyt virheitä, mutta myös korjausliikkeitä parempaan suuntaan.

- Moni suomalainen mies tissuttelee ahdistukseensa. Miksi? Miehestä saattaa tuntua, että hän on menettänyt asemansa perheessä lasten myötä, äiti keskittyy lapsiin, parisuhde voi huonosti ja mies on aivan hukassa elämänsä tarkoituksen suhteen.

- Mies etääntyy perheestään yhä enemmän, pelkää kuolemaa, sairastumista, työttömyyttä ... ja pitää kaiken sisällään. Edes kavereille ei näistä asioista helposti puhuta, Toivonen luonnehtii.

Tampereen yliopiston tutkija Nina Halme peräänkuuluttaa isien omaa vastuuta roolin ottamisessa.

- Isät voivat itse tehdä paljonkin oman perheroolinsa eteen. Isät voivat katsoa peiliin ja puhua asioista suoraan puolisonsa kanssa. Lisäksi yhteiskunnan tehtävänä on kehittää isille sopivia, isyyttä tukevia palveluita, sillä nykyiset palvelut ovat hyvin pitkälle äitejä varten, Nina Halme summaa.

Maarit Kautto

7.11.2008 08:19

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva