Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori ei maksa korvauksia elokuun 2007 kaatosateen vahingoista

Porin kaupunki ei aio maksaa elokuun 2007 rankkasadetulvan vahingoista jätettyjä kolmen miljoonan euron korvausvaatimuksia, mutta sen sijaan kaupunki aikoo jakaa valtion lupaaman miljoonan euron avustuksen vahinkoja kärsineille kaupunkilaisille.

 

Teknisen apulaiskaupunginjohtajan Kari Hannuksen mukaan tiedetään, että raha ei riitä kaikkiin hakemuksiin mutta se halutaan kuitenkin kokonaisuudessaan jakaa kaupunkilaisille, ei siis lainkaan jättää kaupungin kiinteistöjen vahinkoihin, ja raha halutaan jakaa mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

– Uskon että miljoonasta jotain lohtua tilanteeseen saadaan.

Korvausvaatimukset ovat näin muuttumassa avustuspyynnöiksi, mutta ennen kuin valtion raha kilahtaa Porin ja porilaisten kirstuun, ollaan jo ensi keväässä, Hannuksen mukaan mahdollisesti helmikuussa.
 
Kaupungille on tullut 147 vahingonkorvausvaatimusta, jotka ovat yhteissummaltaan lähes kolme miljoonaa euroa. Kaikki hakemukset käsitellään 12. marraskuuta  Porin Veden hallituksessa, joka antaa lausunnon  kaupunginhallitukselle. Se puolestaan päättää asiasta joko 17. tai 24. marraskuuta.

Kaikki korvausvaatimukset esitetään hylättäviksi luonnonkatastrofin poikkeuksellisuuteen vedoten.
Lakimiesten, insinöörien, Kuntaliiton ja muiden asiantuntijoiden kanssa on päädytty lopputulokseen, että kaupungilla ja Porin Vedellä ei ole juridista velvollisuutta korvata vahinkoja.

Vahingot aiheutuivat poikkeuksellisesta luonnonilmiöstä, eivätkä mitkään viemärit olisi kyenneet vetämään sellaista vesimäärää  – pitkälti toista sataa milliä kolmessa tunnissa –  kuin 12. elokuuta 2007 satoi.

Myöskään viemärien kunnossapidossa ei ole todettu virheellisyyksiä. 

Kaupungin omille kiinteistöille aiheutuivat noin kolmen miljoonan euron vahingot, ja kaupunki pyysi valtiolta 5,3:a miljoonaa euroa omiin ja kaupunkilaisten vahinkoihin.

Kun viittä ei saatu, on päätetty, että avustuksia jaettaessa aloitetaan kaupunkilaisista.
Hannus arvelee, että kaupungille ei tästä summasta jää mitään käteen, mutta lisää, että mahdollisesti valtion puoleen käännytään sadevesitulvan takia vielä toisenkin kerran.
  
Tehdyt korvausvaatimukset otetaan mukaan automaattisesti, kun valtiolta tulevaa avustussummaa ryhdytään jakamaan, mutta hakemuksiin saatetaan pyytää vielä joitakin lisätietoja.

 Lisäksi asia aiotaan vielä kuuluttaa virallisesti, jotta kaikki vahinkoja kärsineet voivat tehdä hakemuksen. 
Valtioneuvosto on tehnyt lisäbudjettiin esityksen eduskunnalle yhden miljoonan euron avustuksista porilaisten tulvavahinkoihin. Lopullinen avustussumma ja valtion avustuksien myöntämiselle asettamat ehdot selviävät lisäbudjetin hyväksymisen yhteydessä marraskuun lopussa.

Porin kaupunginhallitus tekee päätökset avustusten jakamisesta avustusperusteiden selvittyä. Päätökset tehdään ”niin pian kuin mahdollista”.

Valtio määrää avustuksen jakamisen kriteerit, mutta kaupungilta on kysytty ehdotuksia jakoperusteista. Kari Hannuksen mukaan aivan pieniä summia ei aiota maksaa, ja tällaisena hän mainitsee esimerkiksi 500 euron vahingot.

Avustusta hakevan on luotettavasti, esimerkiksi kuitein, osoitettava todelliset kulut.

Vaikkei avustusten perusteista ole vielä päätetty, todennäköisesti niihin vaikuttaa se, onko vahingon kärsijä saanut korvausta vakuutusyhtiöltä.

Hannus myöntää, että avustuksella yritetään tasata vakuutusyhtiöiden erilaisia ja eriarvoisia korvauskäytäntöjä.
Lisäksi avustuksiin tulee euro- tai prosenttimääräinen leikkuri, eli summa, jonka yli ei avustusta makseta.

Heli Kokko
 

6.11.2008 08:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva