Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Heijastinliivi parantaa lasten näkyvyyttä päivänvalossakin

Kuva: Heijastinliivi parantaa lasten näkyvyyttä päivänvalossakin

Porin Metallityöväen ammattiosasto 6 ja Turva ovat yhdessä lahjoittaneet 200 heijastinliiviä päiväkotilasten liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Liivejä on jaettu päiväkoteihin Porissa, Ulvilassa, Nakkilassa ja Luvialla.

Porin Herralahden päiväkoti sai omat liivinsä viime perjantaina, kun Metalli 6:n toimikunnan jäsen Jaana Uurainen kävi ne viemässä.
Herralahden päiväkodissa on 1-7-vuotiaita lapsia, joiden yllä heijastinliivit ovat arvokas henkivakuutus.

- Varsinkin isommat lapset retkeilevät ahkerasti, joten liivit tulevat todella tarpeeseen.

- Kirkkaankeltaiset liivit parantavat lasten näkyvyyttä huomattavasti päivänvalossakin, lastenhoitaja Auli Aittamäki kiitteli.

Heijastinliivit ovat yleistyneet päiväkotilasten sekä pienimpien koululaisten käytössä ja niitä otetaankin mielellään vastaan lahjoituksina. Porilaisessa liikenteessä silmiin osuu lähes päivittäin kirkkaankeltaisiin liiveihin pukeutuneiden, retkeilevien lasten jonoja, joita ei voi olla huomaamatta.

Liikenneturvan mukaan heijastinliivi todellakin parantaa näkyvyyttä sekä valoisalla että pimeällä liikuttaessa. Liiviin pukeutunut pyöräilijäkin erottuu huomattavasti selkeämmin muun liikenteen keskellä kuin liivitön polkija.

Vanha perinteinen heijastin on niin ikään jälleen ajankohtainen. Kevyen liikenteen onnettomuusriski on pimeällä vähintään kaksi kertaa niin suuri kuin valoisana aikana. Liikennevahinkojen tutkijalautakunta on arvioinut, että heijastin olisi pelastanut puolet pimeällä tai hämärällä kuolleista jalankulkijoista.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee pimeällä tiellä ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan vaatetuksesta riippuen noin 100 metrin etäisyydeltä. Heijastinta käyttävän hän huomaa jopa 300 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 40 metrin etäisyydeltä, kun jalankulkijan heijastin näkyy 100 - 150 metrin etäisyydeltä.

Heijastimen käyttö on tärkeää myös taajamassa. Valaistullakin tiellä näkyvyyttä haittaavat sade ja sumu. Myös auton valojen ja tuulilasin likaantuminen huonontaa näkemistä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot heikentävät autoilijan mahdollisuuksia havaita katua ylittäviä jalankulkijoita tai pyöräilijöitä.

Maarit Kautto

4.11.2008 08:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva