Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ulvila satsaa edelleen lapsiin ja vanhuksiin

Ulvilan kaupunki satsaa edelleen ensi vuonna lapsiin ja vanhuksiin. Niin päivähoitopaikkojen kuin vanhusten hoivapaikkojen tarve on kasvanut koko ajan. Merkittäviä menolisäyksiä tehdään myös erikoissairaanhoitoon ja koulutoimeen.

 

Aivan ensi vuoden alussa avataan uusi 50-paikkainen Malmintien päiväkoti. Samalla luovutaan päivähoidon tilapäisratkaisuista ja 35 paikasta.

Uusia vanhusten tehostetun palveluasumisen paikkoja ostetaan yksityisiltä palveluntuottajilta, Esperiltä ja Pappilanlammen palvelukeskukselta eli Ulvilan vanhustenhuoltoyhdistykseltä, joka on avannut uuden yksikön Antinkartanossa.
Sosiaali- ja terveystoimi yhdistetään ensi vuoden alussa. Satakunnan sairaanhoitopiirin menojen kasvu on 7,7 prosenttia, kun oman toiminnan kasvu on 4,7 prosenttia.

Koulutoimeen on jo saatu koulukuraattori, ja ensi vuonna palkataan sosiaalityöntekijä, tosin vain kymmeneksi kuukaudeksi.

Kaupunginjohtaja Arto Saarinen esitteli maanantaina oman talousarvioesityksensä.

Koko talousarvio on 76,8 miljoonaa euroa. Arto Saarinen suree sitä, että käyttötalouden menot ovat edelleen suuremmat kuin tulot.
Vuosikate on vuoden 2009 lopussa 1,6 miljoonaa euroa, mutta tilikauden tulos on -2,2 miljoonaa euroa, ja tilikauden alijäämä rahastojen purkamisen jälkeen on 1,2 miljoonaa euroa.

Talousarvioehdotus on laskettu 19 prosentin verotuksen mukaan, ja valtuusto saakin 17. marraskuuta hyväksyttäväkseen veroprosentin korotuksen nykyisestä 18.5:stä 19:ään.

– Jos veroprosenttia ei nosteta, talouteen jää miljoonan euron aukko.

– Veroprosentti pitäisi nostaa 19,5:een, jotta talous saataisiin tasapainoon.

Saarisen mukaan Ulvilassa on koko 2000-luku ratsastettu hyvällä verokertymällä ja Kullaan kuntaliitosrahoilla, mutta nämä rahat on pian syöty.

– Perustavoitetta, talouden tasapainoa, ei tällä valtuustokaudella ole saavutettu.

Saarisen mukaan nyt on hillittävä investointeja, tehtävä vain se mikä on pakko. Ulvila käyttää investointeihin viisi miljoonaa euroa, mutta nettoinvestoinnit ovat vain 3,6 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen kohde on Ulvilan yhteiskoulun muutos- ja peruskorjaustyö, joka saatetaan ensi vuonna loppuun 1,6 miljoonalla eurolla. Hankkeen kokonaishinta on 7,2 miljoonaa euroa.

Kullaan kanssa tehdyn kuntaliitoksen yhdistymissopimuksen mukaiset investoinnit ovat 1,5 miljoonaa euroa.

Ulvila joutuu rakentamaan velkarahalla. Uutta velkaa otetaan 3,7 miljoonaa euroa. Vuoden 2009 lopussa lainaa on 16,5 miljoonaa euroa, eli 1 201 euroa asukasta kohti.

Arto Saarisen mukaan Ulvilalla ei ole vesi- ja viemäripuolella kovin suuria investointipaineita, koska korjauksia on tehty vuosittain – ”enemmän tai vähemmän” mutta kuitenkin.

– Jos Ulvila liittyy Jokilaakson kaupunkiin, meiltä ei löydy kaapista ”investointiluurankoja”. Muista en ole ihan varma.
Saarisen mukaan kertoo jotain, jos vuosittaiset vesi- ja viemäri-investoinnit ovat vähäisiä.
 
Ensi vuoden talousarvio turvaa peruspalvelut. Ostopalveluja käytetään entistä enemmän, mutta myös oma henkilöstö kasvaa.
Vaikka henkilöstön nettolisäys on vain neljä työntekijää, sisältyy talousarvioon useita uusia virkoja ja toimia: kaksi päätoimista tuntiopettajaa lastensuojelulaitoksiin, kaksi koulunkäyntiavustajaa, koulukuraattori ala-asteelle, päiväkodin johtaja, neljä lastentarhanopettajaa ja neljä lastenhoitajaa.

Edellä olevista on jo palkattu kaksi päätoimista tuntiopettajaa, kaksi koulunkäyntiavustajaa ja koulukuraattori.

Malmintien päiväkodin henkilöstöstä neljä sisältyy jo tämän vuoden talousarvioon, jolloin henkilökunnan määrä kasvaa viidellä työntekijällä.

Vanhustenhuollon tehostetun asumisen ostopalveluja on tänä syksynä lisätty jo 400 000 eurolla. Palvelujen osto koko vuodelle nostaa ostopalvelumäärärahaa huomattavasti.

Heli Kokko

4.11.2008 08:49

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva