Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Säännöt Pihkalan ajoilta

Kuva: Säännöt Pihkalan ajoilta

Lauri ”Tahko” Pihkala mainitaan suomalaisen pesäpalloilun isäksi. On suuri vahinko, että Tahkon aikoinaan Suojeluskuntakäyttöön keksimät säännöt näyttävät lajissa olevan edelleen voimassa. Siitäkin huolimatta, että on olemassa sellainenkin instanssi kuin Superpesis Oy. Kun kyseinen yhdistys perustettiin, niin eikö sille aikoinaan laadittu selkeitä sääntöjä? Ei näköjään, koska kansallispelimme pääsarjaan ei voi nousta urheilullisin perustein, mutta seurat vaaditaan täyttämään Superpesis Oy:n lisenssiehdot. Sitten löytyy niinkin älytön pykälä, että mikäli sarjasta luopuva joukkue ei osallistu karsintoihin, niin sen tilalle ei voida urheilullisin perustein nostaa korvaavaa joukkuetta.

Haloo, ei kai sarjapaikastaan luopuva joukkue voi millään osallistua karsintaan. Syykin on niin yksinkertainen, että tulee kunnari: jos luopuu, niin millä ihmeellä karsit? Eivät nämä mitkään metsurien MM-kisat ole, jossa finaalissakin vielä karsitaan!
Sen sijaan Superin paikastaan luopuva seura pystyy käymään ”huutokauppaa” sarjapaikastaan. Tällä perusteella kai myös Ykkösestä pudonnut joukkue olisi ollut huutokaupassa mukana, jos vaan täytti Superpesis Oy:n lisenssiehdot, koska urheilullisia perusteita ei tarvita – tai niitä ei siis Tahkon kranaatinheitossa ollut laisinkaan.

On keksitty (Veikkauksen takia) jaksopelit, mutta silti ei kukaan Superpesiksessä tunne firman sääntöjä. Ei ainakaan toimitusjohtaja Juha Tikkanen.

Tiedän, että Superin hallitukseen kuuluu ainakin yksi täysipäinen ihminen. Kyllä hänellä riittää nyt säännöissä rukkaamista. Ulvilan Pesä-Veikot menetti Superin paikkansa tällaisen möhlinnän takia.

Jossain oli sellainen tieto, että lopullisen päätöksen asiasta tekisi kuitenkin Suomen Pesäpalloliitto ry. Sen päätös piti tulla eilen?

Totuudesta sakotetaan

Olen ehkä saanut wanhanaikaisen kotikasvatuksen, koska meikäläiselle on painotettu, ettei totuuden puhumisesta pidä rankaista.
Mutta jääkiekon SM-liigassa on voimassa aivan eri käyttäytymisnormit. Siellä jos sanoo asian niin kuin se on, niin seuralle rapsahtaa 2!p500 euron sakot.

Aivan kuin sattumalta olin paikalla sekä ottelussa Porin Ässät vastaan Hämeenlinnan Pallokerho että ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Valmentaja Alpo Suhonen puhui pelkästään totta, kun hän hämmästeli miksi ammattilaisten ottelua pääsevät tuomitsemaan tämän ottelun kaltaiset kakarat.

Tuo kakara-sana oli kai sitten liikaa, koska itse SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen vei asian peräti kurinpitoelimen käsiteltäväksi. Ei Ässien saamat sakot muuta miksikään sitä tosiseikkaa, että Suhonen sanoi ottelun jälkeen vain ja ainoastaan totuuden, siihen mitään lisäämättä taikka sitä muuttamatta.

Siis aivan kuin oikeudessa - voitte ottaa kätenne pois Raamatulta!

HPK:n Jukka Rautakorpi sanoi asian kierommin. Hän totesi, että pelissä roiskui ja siinä oli paljon epäselvyyksiä. Voittavan valmentajan sanomaksi silti harvinaisen erikoinen lausunto tuokin, mutta riittää kun toteaa, että Ässät sai pelissä 30 minuuttia jäähyjä ja HPK puolestaan 14 minuuttia.

Marko Ojalan edessä tapahtunutta Eero Kilpeläisen tahallista kampitusta ei Ojala huomannut ja siitä toinen päätuomari, Aleksi Rantala, kävi jopa selittelemässä Ässien pelaaja-aitiossa. Miksi?

Ei näillä eväillä huipulle

Jokaisessa joukkuelajissa tuomari on varsin oleellinen osa ottelua. Kaikki suomalaiset eivät ole koripallotuomari Carl Jungebrandtin kopioita. Hänhän tuomitsi Pekingin olympiakisoissa kaikki merkittävät ja tärkeät pelit – finaalia myöten.
Hän on varmuudella Suomessakin saanut osakseen julkista arvostelua tuomaroinnistaan, mutta ottanut siitä myös opikseen ja on nyt yksi maailman parhaita eikä mikään kakara.

Totta kai, tuomaritoiminta pitää joskus aloittaa myös pääsarjatasolla, mutta mikäli lajissa on kaksi tuomaria, niin silloin noviisin avuksi pitää asettaa erittäin kokenut tuomari, joka pelkällä olemuksellaan pystyy rauhoittamaan varmasti hermostuneen debytantin!

Mutta ellei heitä saa arvostella edes silloin kun vihellykset menevät täysin vihkoon, niin ollaan täysin väärillä jäljillä. Kun edes otteluvalvoja ei kommentoi selkeisiin kysymyksiin pelin jälkeen, on olemassa suuri vaara, että noviisi alkaa ”luulemaan”. Siis sitä että hyvinhän peli meni. Kun sitten joku sanoo miten se todellisuudessa meni (poskelleen), niin ei muuta kuin sanojan seuralle hurjat sakot.

Näin toimii osuuskauppaväki!

Kun suomalaisia jääkiekkoerotuomareita pidetään pumpulissa, niin eipä heitä sitten moniin, moniin vuosiin ole nähty arvokisojen finaalissa, vaikkakin Suomi ei siinä pelaa. Tämä on selkeä seuraus Suomen tabu-toiminnasta. Toki heitä näkyy pillin varressa alkusarjan otteluissa, mutta sitten kisojen direktoraatti antaa sanktionsa – lentoliput kotimaahan kesken kisojen.

Hyvä esimerkki Espoosta

Espoon Blues pelasi keskiviikkona jääkiekon Mestarien liigan alkusarjan ottelunsa LänsiAuto Areenalla (hallin nimi muuttuu ensi vuonna sponsorin mukaan), jolloin sekä HV 71 että Blues tiesivät jo ennen ottelua, että pelin tuomarilinja tulee olemaan erittäin tarkka – mutta tasapuolinen.

Piti oikein tarkistaa mistä tämän ottelun tuomarit tulivat. He olivat saksalaiset Andreas Kowert ja Marc-Andre Naust. Peliä pääsi seuraamaan suorana lähetyksenä MTV3 MAXilla ja mikäli kesti Mika Saukkosen kommentit, niin pelin tuomaritoiminnasta jopa nautti.

Parivaljakko tuomitsi Bluesille 4 kertaa kahden minuutin jäähyn ja vastaavasti HV 71 sai 10 kertaa kakkosen. Silti, vaikka ero oli häin suuri, ainuttakaan näistä jäähyistä ei voi sanoa väärin tuomituiksi. Blues vain osasi olla varovaisempi, vaikka Areenan jää oli kalkittu valkoiseksi ja se teki pelaamisesta jopa hankalan.

Blues voitti (oli jopa hieman huonompi) ottelun maalein 3-2. Taas piti pelikirja paikkansa. Tee yksi maali enemmän kuin vastustaja, niin voitat ottelun. Tässä tapauksessa Camilo Miettisen tekemä voittomaali toi seuralle, Espoon Bluesille, arviolta yli 50!p000 euroa riihikuivaa.

Miettinen aloitti kautensa Bluesin liigajoukkueen mukana, mutta peliaikaa ei paljon tullut ja mies lähti Savonlinnan SaPKoon ja sieltä sitten TuToon Turkuun. Turusta hänet komennettiin takaisin lukuisten Bluesin loukkaantumisten takia.
Petri Matikainen kutsui miehen tekemään rahakkaan maalin. Se osoittaa valmentajalta pelisilmää.

Seuran oikea nimi

On varmasti suuri harmituksen aihe kun media käyttää seurasta väärää nimeä.

Nyt tuli pyyntö jalkapallon Ykköseen nousseelta FC PoPalta, että jatkossa julkisuudessa seurasta käytettäisiin sen oikeaa, virallista, nimeä. Seuran nimi on virallisesti FC PoPa, jota onneksi olen jo käyttänytkin ja tulen niin tästä eteenpäin tekemään.

Porista pelaa ensi kaudella siis jalkapallon miesten Ykkösessä seura nimeltä FC PoPa.

Olen muutenkin pyrkinyt käyttämään seuroista niiden oikeita nimiä, jotka ovat antaneet lajiensa Pallokirjojen käyttöön. Mutta vielä tällä kaudella Jalkapallokirja käytti seurasta nimeä Porin Palloilijat, jonka lyhenteenä on pelkästään PoPa. Jatkossa nimi on siis FC PoPa, jonka olen kyllä oivaltanutkin.

Mutta kyllä monen seuran kohdalla pitää ja kannattaa tarkastaa lajin liiton tekemästä kirjasta, mikä se seuran virallinen nimi oikein on. Kuinka moni mahtoi tietää mikä on naisten pesäpallon Superissa pelanneen Seinäjoelta kotoisin olevan pääsarjaseuran oikea sekä virallinen nimi.

Se on Pesäpallokirja 2008:n mukaan PeTo-Jussit, Seinäjoki. Lyhennyksenä seura käyttää nimeä PeTo. Montakohan kertaa näitte kauden mittaan seuran nimen kirjoitettavan sen virallisessa muodossa? Tuli vaan ennen kauden alkua tarkistettua, kun nimi tuntui niin hankalalta, mutta sen jälkeen se oli kyllä kauden aikana oikeassa muodossaan, vaan kovin oli harvassa mediassa.

Ei silti, suorastaan inhoan sellaisia nimiä kuin Kirittäret tai Lujattaret. Kyllä pelaajien sukupuolen huomaa sitten kun menee itse peliä katsomaan!

Arvailkaa silti aikanne kuluksi mistä oli kotoisin poikien superpesisjoukkue KK Kings, vai olisiko mistään kotoisin?

Ässät saa huomenna vastaansa Jokerit

Vaikka huomenna on Pyhäinpäivä, niin SM-liigassa pelataan kuuden ottelun kierros. Ja vaikka kyseessä on virallisesti pyhä, niin Isomäen ottelu alkaa normaaliin lauantain tapaan kello 17.

SM-liiga on tällä kaudella ollut äärettömän tasainen, mutta 18. lokakuuta Porissa vieraili Jokerit, joka lyhyen ajan sisään tulee toistamiseen Isomäkeen. Toivottavasti myös itse kalifi, Harry Harkimo, on paikalla. Hänhän se on vaatinut SM-liigaan kymmenen joukkueen sarjaa, koska Saipa sekä Ässät eivät kiinnosta Tuusulassa ketään jääkiekon ystäviä.

SaiPa jo ärähti Hjallikselle ja HC Ässät Pori Oy:n puheenjohtaja Pentti Ahola totesi, että Harkimo ampuu puskista, sillä häin ei yleensä ole paikalla silloin kun SM-liigan johtoryhmä päättää asioista.

Jos torstai-iltapäivällä pantaisiin SM-liiga kymmenjoukkueiseksi, niin neljä ulosjäävää seuraa olisivat Ilves, HIFK, Oulun Kärpät ja TPS. Juuri näitä joukkueita Harkimo varmaan tarkoitti kun ehdotti SM-liigaa typistettäväksi?

Ei muuta kuin verkko soimaan Juuso Riksmanin takana. Hän nimittäin on yksin pelastanut jo puolet Hjalliksen seuran ottamista pisteistä. Voi silti olla, että Juuso on huilivuorossa, mutta kyllä Veli-Matti Savinainen ja kumppanit nyt kiekon Jokerien verkkoon pistävät. Motivaation takaa Harry!

Sunnuntaina formulaa vasta illalla

Porin Kärpät pelaa sunnuntaina kello 14 Kaukisliigan ottelun Isomäen hallissa ja vastustajaksi saapuu RB-93 Lappeenrannasta. Joukkue saapuu Poriin suoraan Raumalta, jossa se joutuu jo huomenna UKP:n käsittelyyn.

Muuten, Sao Paulon formulakauden viimeinen osakilpailu alkaa suoraan sunnuntaina vasta kello 19 Suomen aikaa. Tämän vuoden maailmanmestaruus ratkaistaan tuossa osakilpailussa Felipe Massan kotiyleisön edessä.

Nyt voisi Kimi Räikkönen kunnolla auttaa tallikaveriaan. En kerro miten ajattelisin sen tapahtuvan, mutta kuka muu vain saa kisan voittaa, kunhan se ei ole Lewis Hamilton. En ole rasisti, mutta Lewisin isän omahyväisestä ilmeestä en pidä.

Jarmo Liuhala

31.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva