Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maailma pelastuu pienillä valinnoilla

Kuva: Maailma pelastuu pienillä valinnoilla

Ilmastonmuutoksesta ja maapallon kehnosta tilanteesta on puhuttu jo pitkään, mutta silti kukaan ei tunnu tekevän asioiden hyväksi mitään.

Viimeisin uutinen kertoo, että maapallo on matkalla kohti ekologista velkakriisiä. WWF:n tuoreen raportin mukaan ihmiskunta tarvitsee parinkymmenen vuoden kuluttua kaksi maapalloa, jos se mielii jatkaa nykyisiä elintapojaan ja kulutustottumuksiaan. Miten voisimme siis vaikuttaa konkreettisesti? Pitääkö meidän kaikkien muuttaa asumaan metsään pieniin risumajoihin, jotta voisimme elää täällä vielä sadankin vuoden kuluttua?

Ei. Telluksen pelastuminen on paljon pienemmistä asioista kiinni. Ollakseen ekologinen, maapallon asukkaan ei tarvitse luopua juuri mistään isoista asioista. Tarvitaan vain hieman enemmän aikaa ja mielenkiintoa ottaa asioista selvää.

Esimerkiksi tuotteiden pakkauskokojen huomioiminen kaupassa on jo iso askel eteenpäin. Myös täyttöpakkauksia olisi järkevää suosia. Aina kaikkia vihanneksia tai hedelmiä ei ole myöskään pakko pakata kaupassa muovipussiin, vaan hintalapun voi lätkäistä suurempien syötävien, kuten banaanien ja kaalin kylkeen. Ehjät hedelmäpussit voi säästää ja pakata niihin seuraavalla kauppareissulla ostettavat hedelmät ja vihannekset.

Aamuiset munakokkelit kannattaa ryhtyä tekemään vapaan kanan munista, jolloin tukee eläinten oikeuksia. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on sekä eettistä, ekologista ja terveellistä. Myös tavallisten hehkulamppujen vaihtaminen energiansäästölamppuihin ja jätteiden kierrättäminen saavat vihreän sädekehän pään ympärillä sädehtimään vieläkin kirkkaammin.

Porilaisen Ekona in –ekokaupan omistaja Pia Anttila on samaa mieltä siitä, että ihmisen ei tarvitse tehdä suuria uhrauksia ollakseen ekologinen.

- Ihminen pystyy itse vaikuttamaan maapallon tilanteeseen valinnoillaan. Jokaisen kannattaa kuitenkin tehdä sellaisia valintoja, mihin on sillä hetkellä valmis. Esimerkiksi lihansyöntiä ei kannata lopettaa kokonaan kerrasta, sillä täydellinen kieltäytyminen heti alkuunsa ei kanna pitkälle, Anttila toteaa.

Hänen mukaansa ihmisten ekologinen ajattelutapa on lisääntynyt.

- Luonnonmukaisista tuotteista ollaan valmiita maksamaan enemmän, koska sitä kautta voi säästää esimerkiksi lääkekuluissa. Tehotuotettu ravinto on myös aika tyhjää syötävää. Järkevämpää olisi käyttää puhdasta ruokaa, jossa on tallella kaikki ravintoaineet.

Ekokaupan valikoimaan kuuluu elintarvikkeiden lisäksi kestovaipat, kuukautiskupit, biohajoavat kuukautissiteet sekä kaikenlaiset pesuaineet. Anttila kehottaakin luonnollisemmista elintavoista kiinnostuneita ihmisiä aloittamaan pesuaineista.

- Ihmisillä on nykyisin paljon ihottumia, koska pesuaineista imeytyy kehoon monia kemikaaleja. Hammastahnat eivät aina sovi suun limakalvoille ja toisillahan iho ei edes kestä tavallisia deodorantteja.

Luonnonmukaiset pesuaineet hellivät kehon lisäksi myös ympäristöä. Myymälän suosituin tuote onkin pienet pesupähkinät, joista liukenee pesukoneessa luonnon omaa puhdistusainetta saponiinia.

Lilli Vesa

31.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva