Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Syyshommii…

Kuva: Syyshommii…

Syys o menos ja pimmeet ehtoot ja arvakkaas kuipaljo tämmöne yäkyäpeli siit tykkää. Tykkää siit ehtoohämärähyssyst ja sit siit iha pimmeestäkki omal tavallas. Se vaa ettei millää meinaa nua syyshommat loppuu ja antaa rauhaa nautiskelul.

Estiks kaarettii vuaskymmenii vanha vaahtera, hakattii puiks ja silputtii oksakränät hakkeeks. Kyl!p se silppuri vaa o verratoi vehje paikasas. Olis tarvinnu vuasii takasi jo hankkii. Puusovi jälkee tranuttii niit omppui sin su tän viikkokaupal ja sit oliki vooros jo puronneitte lehtei haravointi. Iha kivvaa hommaa seki, mukko päivittäi haravoittet kaikki reeraa ja seuraavan aamun o taas tianoo täyn, ni pakkaa se hiukka luanno pääl käymää. Tuuliki oli semmosel kantil päiväkausii et vissii jokakikine lehti jokirannapuistki tuli pihhaa haravoitavaks. Monet pruukaa sannoo ettei ne haravoitte enneko kaikki lehret o puronnu. Tämmöse huanoselkäse o kyl pakko haravoir samatiä ettei ne pääs siin maas likkoomaa ja tul raskaiks. Lyhkäsest ruahost kelväl haraval o ilo tehr puhrast ja nauttii sit tyäs tuloksist. Seki siin sit viäl o, et eri puut varistaa lehtes hiukka ninko voorotelle. Ja ko luulet jo viimiset syreeninahhaakki koonnees ni eiks mar jostai kyl viäl hyvä tuulepuuska tua su kiusakses. Haapa o semmone puu, jol mää ole melkei ninko vihane ko se rivastaa nii. Mee vanhal plassil oli aira takan kranni tontil semmone ja lehret tuli ain meil. Mää kärräsi niit vuaskauret syksysi ja silti oli rännikki niit täyn ja talvisi viäl hankellakki pyäri. Uus omistaja sit samatiä kuulemma kaato se suure puu ja pääsi sit siit soovist.

Laiturinostoki kuuluu niihi jokavuatisii syyshommii ja vaatii miähist voimaa. Meilläki oli appuu pojist, jokka helppas issää ja laituri verettii maihi ja lankonkit pihhaa korjuu. Aika aikasi se jooni tehtii muttei lainka koohompi veto, ko vesi sit taas nousi ja monel tuli kovastikki kiirus laituris kans. Jokusilt näytti laiturit jo lähtenee virra föllii ja tiä kui pitkäl. Ja meni siäl jonku paattiki ommii aikojas. Se o tää syksy ain nii arvaamatoi. Se siin vete nousus oli hyvä et kallaa o tullu hyvi viäl kissal. Saatii jokupäivä kyl semmone pualkilone ahvenki ja siit hyvä kalasoppa. Melkei samatiä oli sit katiskas kiloneljäsattaa painava poikamare. Se viätii tuffal ja mummul soppavärkiks ja oli ollu mialuine tuliaine.

Syksy pitkittymine o tehny mahrolliseks oma trekoli tilpehöörei syämise näihi päivii, mut ny o jo lapiomiäs tällänny maa kääntäi. Se o ja niit viktisii syystöit, ko sillai sanotaa, et parempi sianki tönkimä syksyl ko ihmise kääntämä kevvääl. Olik se ny sanatarkasti tälläi, mut ainaski sinneppäi.

Kaikesorttist piänt fiffaamist o syksysi muutenki pihas. Sää tyhjennät suvinunnuruukkui ja tälläät tilal jottai havui taik mettä antimii, sammaleit, varpui taik vaik paisukarveoksii. Mikä ny silmää mukavalt näyttää.

Jouruttii muute ny kaataa yks vanha hoppeekuusiki, konnettei siin ollu hoppeet ennää eres vuasikassointe verttaa. Mikä ihmee ruaste näit täkäläisii kuusii oikee mahto raiskat.?? Se ruskeus lissäänty kauheel faarttil melkei vois sannoo et silmis. Sevverrä niist klipsui noihi looriini, mut loput kyl iha silputtii.

Tähä tuli ny jottai noist syyshommist, mut tarttee kyl sannoo et siin tyä lomas o nautittu kommeest ruskast tääl meilläki päi ja ny vaa varrotaa jo lunt kuulemma säätiarotukse mukkaa.

Ulla Leino

31.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva