Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaiken maailman pyykkäreitä

Kuva: Kaiken maailman pyykkäreitä

Kun ennen kuntavaaleja vaalikoneet kävivät kuumina, ovat nyt käynnissä pyykkikoneet. Kaiken maailman pyykkärit ovat alkaneet pestä vaalien jälkipyykkiä, mutta näyttää siltä, ettei puhdasta tule ainakaan hetkessä.

Kiivainta pyykinpesua harrastetaan nyt keskustassa, jossa puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen on joutunut erityisen lujille. Kepulle rökäletappio ja jääminen demarien jälkeen vasta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi oli kova pala, jota kenttäväen on vaikea niellä.

Vanhaselle kuntavaalit olivat jo neljännet tappiovaalit, ja häntä aiemminkin arvostellut puoluesihteeri Jarmo Korhonen aloitti Vanhasen syyttelyn heti vaali-iltana ennen kuin katosi Pohjanmaan lakeuksille. Viikon varrella Vanhasen arvostelu on kasvanut, ja innokkaimmat pyykkärit ovat vaatineet jo hänen eroaankin.

Nämä vaalit pysäyttivät kepun etenemisen kaupunkeihin, sillä puolue hävisi useita paikkoja erityisesti maakuntakeskuksissa ja yleensäkin suurissa kaupungeissa. Kepu ei voi syyttää tappiostaan esimerkiksi perussuomalaisia, jotka veivät puolueelta

valtuustopaikkoja niin maalaiskunnissa kuin kaupungeissa. Kepulla vain ei ollut populismi- ja oikeistohuumassa imua. Oma lukunsa on Lappi, jossa hallituksen hampaaton ote Kemijärven tehdaskiistaan vei keskustalta paljon kannattajia.

Matti Vanhanen on ainakin vielä kieltäytynyt ottamasta koko vastuuta kepun vaalitappiosta ja kieltäytynyt myös eroamasta puheenjohtajan paikalta. Hän on vierittänyt vastuuta vaalitappiosta mm. metsäteollisuudelle. Voi hyvät hyssälät!

On selvää, että Vanhasen lähtölaskenta on alkanut, ja puheenjohtajapeli on alkanut. Puheenjohtajan vaihdos tapahtuu viimeistään puolentoista vuoden kuluttua puoluekokouksessa. Vanhasen seuraajaksi povattu ympäristöministeri Paula Lehtomäki on syystä valppaana.

Kepun tämänhetkinen pyykinpesu muistuttaa paljon SDP:n pyykkäilyä viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen. Vaalitappion syitä pohti työryhmä, jollaista kepuunkin ollaan nyt asettamassa.

Demarien silloinen pyykinpesu johti lopulta siihen, että puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta jättivät paikkansa viime kesän puoluekokouksessa.

Oli puolue mikä tahansa, pyykkärit käyttävät aina samanlaista saippuaa. Keskustan vaikuttajiin edelleen kuuluva Keskisuomalaisen entinen päätoimittaja Erkki Laatikainen arvosteli Vanhasta ylimieliseksi ja värittömäksi. Tuttua? Määritelmät olivat samoja, joita käytettiin Eero Heinäluomaa vastaan eduskuntavaalien jälkeen SDP:ssä.

Vaikka SDP ei päässyt kuntavaaleissa tavoitteeseensa suurimmaksi kuntapuolueeksi, on demarien sisäinen pyykinpesu ollut nyt maltillista. Jutta Urpilaisen markkinoima torjuntavoitto on Erkki Tuomiojaa lukuun ottamatta hyväksytty puolueen kentässä, joka murehtii nyt enemmän paikallisia tappioitaan kuin puolueen tilannetta.

Eikä demarien tappiota voikaan panna ainakaan Jutta Urpilaisen tai puoluesihteeri Ari Korhosen tilille. He ovat olleet puolueen johdossa neljä kuukautta, ja demarien tappiot ovat vanhempaa perua tai paikallisista tilanteista johtuvia. 2011 eduskuntavaalit vasta ratkaiset Urpilaisen ja Korhosen aseman.

Satakunnassa pyykinpesua seurataan mielenkiinnolla Porissa ja Ulvilassa. Porissa demarien vaalitappio ja vasemmistoenemmistön menetys johtuu demarien mukaan kokoomuksen ja paikallisen valtalehden iholle käyneestä kampanjasta. Siihen tosin demarit itsekin antoivat aseita.

Demarien lisäksi syytä pyykkäilyyn on myös vasemmistoliitolla ja keskustalla, jotka kaikki olivat menettäjiä. Porissa on jo aloitettu neuvottelut vallan jaosta, ja mahdollista on, että esimerkiksi juuri tämä punamultakolmikko löytäisi taas toisensa kokoomuksen johtamaa oikeistorintamaa vastaan.

Ulvilassa käydään tulkintakiistaa siitä, voittivatko vaaleissa Jokilaakson kuntaliitoksen vai Porin yhteistyön kannattajat.
Viime päivien kommentit mm. Ulvilan valtuuston puheenjohtajan Sirkka Saaren (kok) suusta antavat viitteitä siitä, että Jokilaaksoa kannattavat vanhan valtuuston  jäsenet toimivat entiseen tapaan, sanoivat Ulvilalaiset mitä tahansa. Saarihan on myöntänyt suoraan, ettei hän edes usko kuntalaisille tehtävän mielipidekyselyn merkitykseen.

Kunpia siis olisi pitänyt vaihtaa: päättäjiä vai kuntalaisia?

Jukka Vilponiemi

31.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva