Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Julkisen sektorin rakennus- ja tieinvestoinnit ajankohtaisia

Kuva: Julkisen sektorin rakennus- ja tieinvestoinnit ajankohtaisia

Ikävät talousuutiset seuraavat toisiaan, mutta Satakunnan Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Markku Kivinen yrittää olla provosoitumatta vaikka provosoidaan.

– En puhuisi vieläkään taantumasta tai lamasta, vaan hitaan kasvun kaudesta, jossa pahin näyttäisi olevan ensi vuosi.Suomen Yrittäjät on normaalisti julkaissut kaksi suhdannebarometria vuodessa, mutta syksyn nopean muutoksen takia julkaistiin uusi selvitys, ja tilannetta seurataan jatkossakin tiiviisti.

Viime viikolla tehty kysely osoitti, että 17 prosenttia vastaajista vielä näki tilanteen muuttuvan paremmaksi, 54 prosenttia arvioi sen jatkuvan ennallaan ja 29 heikkenevän, joten saldoluvuksi (muutosta ennustavien lukujen erotus) tuli -12. Syyskuussa oltiin vielä plussalla.

Teollisuudessa saldoluku oli -21 ja rakentamissa puolestaan jo -30.Kauppa ja palvelut näkevät asiat ainakin vielä muita valoisammin. Investointeja on jonkin verran jäädytetty huonojen näkymien takia.

Nyt olisi Markku Kivisen ja yrittäjien mielestä tärkeää, että kotimaan markkinat pysyisivät vedossa ja ihmisten luottamus säilyisi.
Jos kotimaa kannattelisi ensi vuoden aikana, näkymät paranisivat, kun vienti taas lähtisi vetämään  2010. Kivinen muistuttaa, että esimerkiksi verohelpotukset ja öljyn hinnan tulo alaspäin helpottavat kuluttajien asemaa.

Nyt olisi myös julkisen sektorin hyvä käynnistää rakennusinvestointeja. Julkisella puolella mietitään tarkkaan menoja, mutta jo nyt rakentaminen olisi huomattavasti edullisempaa kuin vielä jokunen aika sitten.

Myös Satakunnan tieverkossa riittäisi kunnostamiskohteita.

Satakunnan Yrittäjät on esittänyt työ- ja elinkeinoministeriöille, että jos yksinyrittäjän ensimmäisen työntekijän palkkauksen helpotuksia ei laajenneta koko maahan, se voitaisiin tuoda Satakuntaan.

Nyt meneillään olevassa kokeilussa on mukana 164 kuntaa, joissa yksinyrittäjä saa ulkopuolisen työntekijän palkatessaan ensimmäisenä vuonna 30 prosenttia ja toisena vuonna 15 prosenttia helpotusta henkilöstökuluihin. Satakunta ei kuulu tällä hetkellä helpotusten piiriin.

Pk-yrityksiä pitäisi yrittäjien mielestä myös hyödyntää nykyistä paremmin kuntapalvelujen tuottamisessa.
– Palvelusetelin käyttöä tulisi lisätä.

Heli Kokko

 


Satakunnan valtuustoissa entistä enemmän yrittäjiä

Viime sunnuntain kunnallisvaaleissa Satakunnan valtuustoihin pyrki 170 Satakunnan Yrittäjiin kuuluvaa ehdokasta, ja heistä valittiin 63.

”Yrittäjäpuolueen” voima kasvoi, sillä neljä vuotta sitten valtuustoihin valittiin 55 yrittäjää. Kun ottaa huomioon vielä kuntaliitokset, yrittäjien osuus vain vahvistuu.

Uusista yrittäjävaltuutetuista kokoomuslaisia on 27, keskustalaisia 21, sosialidemokraatteja viisi, vasemmistoliiton edustajia neljä, vihreitä yksi, kristillisdemokraatteja yksi ja perussuomalaisia kolme.

– Järjestönä emme liputa minkään puolueen hyväksi, vaan halusimme valtuustoihin mahdollisimman monta yrittäjää, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen korostaa.

Hän näkee, että valtuustoissa olevat yrittäjät osaavat tuoda päätöksentekoon yritysten näkökulmaa ja ymmärrystä siitä, että kun yrityksillä menee hyvin, muillakin menee hyvin.

Yrittäjäjärjestö toisi kunnalliseen päätöksentekoon myös yritysvaikutusten arvioinnin, eli samantapaisen plussien ja miinusten vertailun, joka on käytössä esimerkiksi ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Mittareiden ei tarvitse olla mitään monimutkaisia laskelmia, vaan maalaisjärkisiä päätelmiä esimerkiksi uuden tielinjauksen tai koulun lakkauttamisen vaikutuksista yritysten asemaan ja sitä kautta esimerkiksi työllisyyteen.

Yrittäjät toivovat myös, että kunnissa ei tehtäisi liikelaitoksia aloille, joissa yrityksillä on selkeät markkinat. Esimerkkinä Kivinen mainitsee jätehuollon, mutta myös sosiaali- ja terveyspalvelut. Hoivapalveluja pitäisi hänen mielestään hankkia ennen kaikkea omasta maakunnasta. Kansainväliset, pörssissä olevat hoivayritykset eivät hyödytä maakuntaa niin kuin omat yritykset.

Heli Kokko

31.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva