Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hollming Works Oy:ssa tilauksia on ainakin vielä vuoteen 2010 saakka

Kuva: Hollming Works Oy:ssa tilauksia on ainakin vielä vuoteen 2010 saakka

Porissa, Kankaanpäässä, Parkanossa ja Loviisassa toimivassa Hollming Works Oy:n konepajaryhmässä uskotaan vielä myönteiseen tulevaisuuteen, vaikka kansainvälinen talouskiriisi saattaa pitkittyessään vaikuttaa yhtiön tilauskantaan ja työllisyyteen. Yhtiön toimitusjohtajan Matti Harrin mukaan konepajoilla on kuitenkin vielä melko hyvä tilauskanta, jonka hännät ulottuvat aina vuoteen 2011 saakka.

- Vielä on vaikea sanoa, mihin suuntaan talouselämä todella kehittyy, mutta merkit ovat todella huonot, ja koko teollisessa maailmassa liikkeelle lähtenyttä kierrettä on vaikea ehkä pysäyttää. Voi olla, että seurauksena on kysynnän lasku, joka vaikuttaa meidänkin yritykseemme, Harri sanoo.

Hollming Works on kuusivuotisen historiansa aikana ollut tasaisessa kasvussa, ja tällä hetkellä konepajaryhmän yhteinen liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa ja yritys työllistää yhteensä 830 ihmistä.

Ilman talouskriisiäkin yhtiön strategiaan on kuulunut jatkossa aiempaa hillitympi kasvu, mutta Matti Harri myöntää, että nyt kasvu saattaa hidastua suunniteltua enemmän.

- Joissakin yksiköissä kuukausittainen myynti on jo kääntynyt hienoiseen laskuun, joten merkkejä laman vaikutuksesta on meilläkin. Ja myymätöntä kapasiteettia on ensi vuodellekin. Valppaana pitää olla, ettemme aja tätä yritystä kiville.

Yhtiön konepajoilla on tehty viime vuosina suuriakin koneinvestointeja. Niitä edellyttävät vanheneva konekanta ja kilpailukyvyn säilyttäminen. Parhaillaankin menossa ovat useiden miljoonien eurojen investoinnit. Harrin mukaan jo aloitetut ja päätetyt investoinnit viedään loppuun, mutta päätöksiä uusista investoinneista harkitaan tarkkaan.

Yhtiön neljä konepajaa ovat kaikki tilauskonepajoja, ja ne valmistavat asiakkailleen osia näiden tilausten ja piirustusten mukaan. Omaa valmistusta ei yrityksellä ole. Matti Harri yksinkertaistaa asian niin, että yhtiö myy asiakkailleen valmistuspalveluja.
Hollming Worksin asiakkaita ovat suuret suomalaiset ja kansainväliset teollisuusyritykset kuten mm. maailman suurin kivenmurskauskoneiden valmistaja Metso Minerals, potkurivalmistaja Rolls-Royce, sähkökoneistojen valmistaja ABB, dieselmoottoreiden valmistaja Wärtsilä.

- Meillä on oikeat asiakkaat ajatellen omaa tulevaisuuttamme. Olemme tehneet pitkään näiden kanssa yhteistyötä, ja niiden mukana me joko nousemme tai laskemme.

Ryhmän  konepajat ovat kukin erikoistuneet tietyille aloille, mutta konepajojen kesken tehdään myös suuria yhteisprojekteja, joissa käytetään hyväksi kunkin erikoisosaamista.

Esimerkiksi Porin ja Parkanon konepajat tekevät parhaillaankin yhdessä suuria vinttureita, joiden valmistuksessa Porilla on päävastuu ja Parkano toimittaa niihin komponentteja. Kankaanpää ja Pori taas tekevät yhdessä potkurilaitteita, joiden valmistuksessa Kankaanpäällä on päävastuu.

Konepajaryhmä on yksi Suomen suurimmista teräksen kuluttajista, sillä se käyttää vuodessa 10 000 tonnia terästä.

Porin konepaja on Hollming Worksin suurin yksikkö, ja sen päätuotteet ovat suuret vintturit ja potkurilaitteet, mutta yksikössä kootaan myös kivenmurskaimia ja valmistetaan mm. tuulivoimalan komponentteja.

Lisäksi Porin yksikössä koneistetaan isoja kappaleita, ja konepajan johtajan Jussi Vanhahongon mukaan Porissa onkin yrityksen suurin koneistamo, jota kehitetään koko ajan.

Porin henkilöstövahvuus on 350 ihmistä, joista 60 on toimihenkilöä. Lisäksi Porissa on tälläkin hetkellä parikymmentä ulkopuolista työntekijää lähinnä Virosta ja Suomesta. Vierastyövoiman määrä oli vielä keväällä viitisenkymmentä.

Jukka Vilponiemi

 


Hollming pelasti Karjarannan konepajan


Hollming Oy pelasti konepajatoiminnan jatkumisen Porin Karjarannassa, kun  se vuonna 2002 osti konepajan Metsolta, sanoo Hollming Works Oy:n toimitusjohtaja Matti Harri.

Hänen mukaansa Hollmingin operaatiota Porissa voi verrata Timo Prihtin toteuttamaan pelastusoperaatioon Porin puimuritehtaalla. Kun Prihti 1990-luvulla osti Sampo-Rosenlewin puimuritehtaan, sen toiminta oli lähes pysähtynyt. Nyt puimureita rakentaa Porissa taas monta sataa työntekijää.

- Samalla tavalla Karjarannan konepajan salit olivat lähes tyhjät, kun Hollming Oy osti sen. Nyt yksikössä työskentelee noin 350 ihmistä. Porissa on Hollming Worksin suurin konepaja, Harri sanoo.

Porin konepajan johtaja Jussi Vanhahonko sanoo, etteivät porilaiset välttämättä edes tiedä, kuinka laajaa toiminta aivan keskustan liepeillä toimivassa konepajassa tällä hetkellä on. Konepajalle tulevat vierailijat ovat yllättyneet kerta toisensa jälkeen.

Teljän konepajalla Porin Karjarannassa on perinteitä, sillä se on toiminut ja työllistänyt porilaisia vuosikymmenten ajan, Rauma-Repolan ajoista asti. Hollming Worksin Porin konepajan työntekijöistä suuri osa onkin sellaisia, jotka ovat työskennelleet konepajalla jo Rauma-Repolan aikana.

Konepajan toiminta alkoi hiipua 1990-luvulla Metson omistuksessa, ja konepajan toiminta oli lähes pysähdyksissä ja työntekijät lomautettuina. Metso ei ollut panostanut konepajan kilpailukykyyn. Hollming Oy osti vuonna 2002 Metson konepajat Porista, Parkanosta ja Loviisasta, perusti Hollming Works Oy:n. Aiemmin Hollmingilla oli Kankaanpäässä konepaja, joka liitettiin osana Hollming Worksin konepajaryhmää.

- Kun Hollming osti Metso Worksin konepajat, niissä oli luopumisen tunnelma. Hollming ryhtyi nostamaan konepajoja ylös, mutta helppoa se ei ole ollut, ja työ on vieläkin osittain kesken, sanoo Matti Harri.

Suuria ponnistuksia on hänen mukaansa vaatinut  se, että on saatu oma väki uskomaan näiden konepajojen tulevaisuuteen, mutta nyt työntekijätkin uskovat, että heillä on tulevaisuutta.

Rauma-Repolan jälkeen Karjarannan konepajahallien katoilla ovat nimet vaihtuneet moneen kertaan, mutta Hollming Worksin johto uskoo nyt pysyvyyteen.

- Uskomme Hollming Works lukee Karjarannassa kauan.

Jukka Vilponiemi

31.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva