Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puupäistä ajattelua

Kuva: Puupäistä ajattelua

Kun jääkiekon SM-liiga lähtee tämän viikon jälkeen maaottelutauolle, niin päävalmentaja Jukka Jalonen ei saane valitsemaansa joukkuetta Karjala-turnaukseen. Syynä se, että ruotsalaiset seurat ovat kieltäneet myös joukkueessaan pelaavien suomalaisten osallistumisen tähän Euro Hockey Touriin kuuluvaan turnaukseen, koska HV 71 ja Linköping pelaavat oikein jääkiekon Mestarien liigaa. Huvittavaa on, että Helsingissä pelattava turnaus pitäisi alkaa 6. marraskuuta. Suomessa se on Ruotsalaisuuden päivä eli Svenska dagen. Siis se on ihan liputuspäivä sekä Kustaa Aadolfin nimipäivä. Ei ihan mikä tahansa Dagen efter! Suomen Jääkiekkoliitto ei nyt ihan purematta moista kieltoa nielaise, joten katsotaan nyt miten lopulta hommassa käy. Suomesta samaan turnaukseen (Mestarien liiga) osallistuvat Oulun Kärpät ja Espoon Blues. Näiden seurojen taholta ei ole kielletty pelaajia edustamasta Suomen Leijonia.

Jotenkin tulee mieleen tarina kun kaksi ruotsalaista, näin Joulun lähestyessä, olivat teurastamassa sikaa joulupöytää varten. Toinen tarttui sikaa takajaloista ja sanoi: Ota halko ja lyö lujaa päähän. Kaveri otti halon ja löi, mutta sika ei värähtänytkään. Hän kumautti toisen kerran, mutta sika seisoi yhä ääneti paikallaan. Kun lyöjä valmistautui kolmanteen iskuun, koivista pidellyt ähkäisi: Jos vielä lyöt minua päähän, niin en ehkä enää pysty pitelemään sikaa kiinni!

Jääkiekkoilijat ovat ammattilaisia, joten kyllä heidän sentään pitää pystyä tekemään töitä edes pari tuntia illassa. Toki seuran ja maajoukkueen harjoitukset tulevat tähän lisäksi, mutta nyt pitäisi uuden työväenpuolue Kokoomuksen ottaa kantaa, sillä ei tuosta parhaalla tahdollakaan saa rakennettua liki 40 tuntista työviikkoa. Ei vaikka laskisi vuoden mittaan matkapäivätkin mukaan.
Ja, mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin jääkiekkoilijat ovat Ruotsissakin melko hyvätuloista väkeä, jos vaan seura on muistanut hoitaa pelaajan verot oikeaan osoitteeseen.

Hjallis on huolissaan

Suomen kuuluisin yksinpurjehtija Harry Harkimo on huolissaan SM-liigan joukkuemäärästä. Hänen mielestään liigan joukkuemäärä pitää ehdottomasti olla kymmenen, sillä joku SaiPa tai Ässät ei kiinnosta Ilmalassa maksavaa yleisöä.

No, tiistaina Hjalliksen hallissa kävi SM-liigaa johtava JYP Jyväskylästä kylässä. Suurella mielenkiinnolla odotti miten paljon kärkijoukkue sitten kiinnostaa.

Kuvitelkaa, mikä mahtoi olla yleisömäärä kun kotiottelussa oli vastassa SM-liigan kärkijoukkue ja Ilmalan halliin mahtuu katsojia 13 506.

Kärkijoukkue JYP vei Hjalliksen joukkueelta kolme pistettä ja tuota ihmettä oli seuraamassa 7!p332 maksanutta katsojaa. Halli oli siis joko puoliksi tyhjä tai puoliksi täysi – laskutavasta riippuen.

Koska Harry otti esille nimenomaan SaiPan ja Ässät, niin nyt on SaiPan toimitusjohtaja Sam Koikkalainen todennut, että Harkimo luovii väärään suuntaan. Hänen omistamallaan seuralla on erittäin lyhyet perinteet, sillä varsinainen Jokerit HC Oyj, on perustettu vasta 1997. Nyt ei lasketa mukaan Töölön Vesaa, jolla olisi sentään perinteitä.

Jokerien otteluissa, silloin kun vastassa ovat Ässät tai SaiPa, käy yllättävän paljon katsojia, joilla on satakuntalainen tai kymeenlaaksolainen tausta.

Kyllä Hjalliksenkin ajatusmaailmaan pitää mahtua se, ettei Areena suinkaan täyty, vaikka kärkiottelussa(kin) olisivat paikalla kaikki sipoolaiset!

Väärin sammutettu

Porin Ässien SM-liigajoukkueen käytyä tällä kaudella toistamiseen peräkkäin pistämässä Hakametsän hallissa hyrskynmyrskyn, niin ottelu nähtiin myös Canal Plussalla. Ei ainakaan Harkimo saanut ottelun lopputuloksesta uutta tuulta purjeisiinsa, sillä Ässäthän löi kirvesrinnat puhtaasti ja oli jo aikaisemmin käynyt hallissa raatelemassa Ilveksen.

Asiantuntijakommentaattorina toimi Hannu Jortikka – kuuden Suomen mestaruuden valmentaja. Hän on uransa luonut Turun Palloseuran riveissä ja sanoo usein julki sen mitä ajattelee. Nyt hän ei julkisuuteen kommentoinut muuta kuin sen, että TPS:n menestymättömyyttä lähdettiin sammuttamaan väärästä päästä.

TPS antoi potkut valmentajakaksikolle Hannu Virta ja Kalle Kaskinen, kun oikea potkujen kohde olisi ollut niiden tulon etukäteen jo julkisuuteen vuotanut, seuran toimitusjohtaja Seppo Sutela. Tämä mies ei ole tainnut itse omassa hommassaan onnistua oikeastaan missään asiassa.

Voi olla, että Jortikan povaamat seuraavat potkut TPS:ssa kohdistuvat Sutelaan. Turun Palloseura on tällä kaudella tullut kuuluisaksi näistä äkkipikaisista liikkeistään valmentajarintamalla, mutta nyt heiluu Sutelan omat pallit. Voi olla, että jo tänään on mennyt jakkara hänenkin altaan?

On erittäin mielenkiintoista seurata, miten Kai Suikkanen tehtävässään onnistuu? Voi olla, että hän nostaa seuran vielä pudotuspeleihin mukaan, mutta se edellyttää kyllä tukea myös taustavoimilta. Joukkue on hyvä, mutta se on aistinut seurassa pesivän mätäpesäkkeen, joka ei parane antibiootilla, vaan kuurin pitää ottaa melko monen TPS-vaikuttajan!

Eikä se olisi pahitteeksi muutamalle paikkakunnan minä-keskeiselle henkilöllekään.

Nousussa ollaan

Satakuntalainen miesjalkapalloilu on useamman vuoden tarponut jo melko syvällä. Nuorten puolella töitä on tehty hyvin ja se näkyy – valitettavasti – sitten muun Suomen seurojen joukkueissa.

Nyt kuitenkin on kääritty hihat ja varsin mieluista kuultavaa tulee sekä Porin että Rauman suunnalta.

Varsinkin FC PoPa, tai tunnetummin Porin Palloilijat, otti ansaitusti paikkansa miesten Ykkösessä ja toki tavoite on vielä nousta se yksi porras ylöspäin. Jokainen tietää, että silloin ollaan Suomen huippusarjassa, eikä välttämättä nuorilla lupauksilla ole lähtöhaluja ainakaan muihin Suomen seuroihin. Nyt satakuntalaislähtöisiä pelaajia on joukkueensa runkopelaajina ympäri maan.

Porissa kokeneet jalkapallomiehet, Rami Nieminen ja Antti Sumiala, tarttuivat ikään kuin härkää sarvista ja aloittivat tekemään töitä asian eteen. Molemmat, itse asiasta kuultuina, myönsivät, että töitä pitää tehdä yllättävän paljon ja työ on ympärivuotista.
Enää ei missään lajissa – poikkeuksena pesäpallo, kuinkas muuten – voi edes kuvitella nousemista pelkän rahan voimin pääsarjaan. Vaikka rahaa olisikin, niin sitä on käytettävä harkiten. Poikkeuksena taas pesäpallo.

Aikoinaan porilaisen jalkapallon nousu (PPT) perustui pitkälti siihen, että porilaisia muualla pelaavia haettiin takaisin kotikaupunkiin. Silloin yllättävän moni vastasi huutoon ja lopputulos lie kaikilla tiedossa - lieveilmiöineen.

Mutta kaikki lähtee sittenkin hyvästä valmennuksesta sekä siitä, että myös joukkue on sitoutunut tekemään töitä – vaikka jalkapallossa ollaan aivan amatööripohjalla. Tässä yhteydessä on syytä ottaa esiin Pertti Lundell, joka kuuluu ehdottomasti jalkapallon suomalaisvalmentajien kärkikaartiin. Kun tämä puoli on kunnossa, niin osaavien ja tietävien omistajien johdolla mennään varmuudella eteenpäin.

Kauden tässä vaiheessa

Rauman Pallo-Iirot kertoi sopimuskuvioistaan jo viime viikolla ja eilen FC PoPa kertoi seuralla olevan jo 15 pelaajasopimusta kunnossa. Huomiota herättää se, että Juha Luoma ja Teemu Vihtilä tekivät peräti kolmen vuoden sopimuksen.

Se jos mikä on sitoutumista tulevaan tavoitteeseen – joka siis ei ole enempää eikä vähempää – kuin nousu Veikkausliigaan. Se ei ehkä onnistu vielä ensi kaudella, mutta kun on perusta rakennettu, niin jo seuraava vuosi on suurten odotusten aikaa.

Hiljakseen omat kasvatitkin haluavat takaisin kotiseuduille, eikä heitä paljon tarvitse edes maanitella. Se on nimittäin merkillinen asia tuo kotiseuturakkaus – ei se mihinkään häviä, vaikka sen yrittäisikin piilottaa.

Ja jos samaa asiaa voi tehdä työkseen Satakunnassa kuin muuallakin Suomessa, niin arvaatte lopputuloksen. Jalkapallossa sanotaan hyi rasismille. Saman voi todeta niille, jotka puhuvat näillä lakeuksilla ”potkupallosta”.

Otetaan tuohon pesäpalloon enemmän kantaa sen jälkeen kun varmistuu tieto, että sarjanousun voi ostaa euroilla. On se ainakin täysin väärä tapa.

Ostinpa tuossa ohimennen pääsarjapaikan – kuullostaa jopa naurettavalta.

Vain 11 joukkuetta

Superspesis Oy:n hallitus on yksimielisesti päättänyt, että miesten superpesis pelataan ensi kaudella yhdentoista (11) joukkueen voimin.

Toki siitä jonkinlainen urheilullinen itu löytyy, mutta ehkä se kuitenkin havaitaan kesän mittaan, että pariton sarja on aina virheratkaisu!

Miten olisikaan käynyt jos paikan olisi yrittänyt ostaa Munkkivuoren Pallo Helsingistä?

Asia voi vielä muuttua hovissa!

Suomen Urheilugaala

Voisi sanoa, että jo oli aikakin. Nimittäin järjestää Suomessa Vuoden urheilugaala, jonka yhteydessä palkitaan myös Suomen Urheilutoimittajain liiton valitsema Vuoden urheilija.

Nykyisin urheilutoimittajien valinnat on julkistettu jo joulukuussa ja äänestysaika on päättynyt marraskuun lopussa. Kyllä kuukauden aikana ehtii vielä tehdä varsinaisen maineteon. Nythän joulukuun suoritus lasketaan mukaan vasta seuraavan vuoden valintoihin. Kuka siihen enää silloin reagoi?

Mukana on myös suuri urheiluyleisö ja kaikkiaan Suomen Urheilugaalassa on jaossa palkinto peräti 17 eri kategoriassa.
Nyt saa Hjallis Areenansa täyteen, sillä paikalle tullevat kaikki parhaat urheilijamme sekä tietenkin ne, jotka ovat esillä jokaisissa kissanristiäisissä.

Suomen Urheilugaala on juhlava tapahtuma ja se pidetään maanantaina 12.1.2009. Harvalla on silloin kilpailu- tai työesteitä. Suomi alkaa hiljakseen oppia.

Jarmo Liuhala

30.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva