Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori elvyttää lisäämällä investointeja

Kuva: Pori elvyttää lisäämällä  investointeja

Meneillään oleva talouskriisi on saanut Porin kaupungin johdon varpailleen, kun virkamiehet ovat laskeneet ensi vuoden budjettia. Keskiviikkona julkistetussa kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen budjettiesityksessä varaudutaan huonoihin aikoihin mm. elvytyksellä ja supistamalla verotuloarviota. Veroperusteet säilyvät ennallaan.

Kireästä taloudesta huolimatta Pori panostaa ensi vuonna erityisesti mm. koululiikuntaan. Budjettiesitys mm. lupaa, että peruskoulun 3. ja 4. luokkien oppilaat saavat yhden viikoittaisen liikuntatunnin lisää nykyisten kahden viikkotunnin lisäksi. (Kuva Ruosniemen koulusta.)

-  Porissa noudatetaan perinteisiä talousoppeja ja ryhdytään elvyttämään lisäämällä investointeja, kun ajat ovat huonot, perusteli kaupunginjohtaja Luukkonen.

Mistään suuresta elvytyspaketista ei Porissa kuitenkaan ole kyse, sillä kun keväällä sovitussa ensi vuoden budjettikehyksessä nettoinvestointien määräksi sovittiin 32 miljoonaa euroa, on budjettiehdotuksessa summaa nostettu 33,1 miljoonaan. Tänä vuonna investointeihin varattiin 31,5 miljoonaa.

Lisämiljoona hupenee pääasiassa vanhojen rakenteiden kuten kaupungin kiinteistöjen ja katujen kunnostamiseen. Mm. yllättäviin korjaustarpeisiin kuten homekouluihin on varattu 1,5 miljoonaa euroa, mikä on 1,2 miljoonaa enemmän kuin tänä vuonna.

Merkittävin uusi investointi on jo sovitun keskustan uuden uimahallin rakennustöiden aloittaminen montun kaivuulla ensi syksynä. Yli kymmenen miljoonan hanketta varten on nyt varattu puolen miljoonan euron suunnittelu- ja aloitusraha.

- Pidämme edelleen kiinni siitä, että uusi halli vihitään käyttöön Porin päivänä 2011, lupaa apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.
Muita investointeja ovat mm. pääterveysaseman saneerauksen ja Käppärän koulun peruskorjauksen jatkaminen, Cygnaeuksen koulun ruokapalvelukeskuksen rakentaminen, sekä urheilukeskuksen lämmitettävän keinonurmikentän valmistuminen.

Investointibudjettiin kätkeytyy myös mm. kiistelty opiskelijatalo, jota varten on varattu 100 000 euron remonttiraha. Holmlundin talon ja Jussilan talon rinnalle on uudeksi vaihtoehdoksi noussut Antinkatu 7:ssä oleva kaupungin henkilöstön työterveysasema, josta toiminnot siirtyvät ensi vuonna Puuvillaan.

Runsaan 566 miljoonan euron budjettiesitys on 6,3 prosenttia paksumpi kuin tänä vuonna. Sen painopiste on porilaisten hyvinvoinnin edistämisessä sekä hallinnon uudistamisessa.

Organisaatiouudistuksista merkittävin on sosiaali- ja terveystoimen yhdistäminen perusturvaksi. Lisäksi tulevat eteen mm. kulttuuritoimen, ympäristötoimen, hankintapalveluiden, tukipalveluiden sekä työterveydenhuollon uudistukset.

Porilaisilta peritään kunnallisveroa entisin perustein eli tuloveroprosentti säilyy 18:ssa, ja kiinteistöverotkin ovat ennallaan valtakunnallisesti mitattuna alhaisina. Verotuloja arvioidaan saatavan 227 miljoonaa euroa.

Syksyn aikana verotuloarviosta on nipistetty kolme miljoonaa maailmanlaajuisen finanssikriisin jatkumisen pelossa. Kaupungin johto pelkää työllisyystilanteen vaikeutuvan, vaikkei 1990-luvun alun romahdukseen nyt uskotakaan.

Porin kaupunginhallitus sanoo esitykseen oman sanansa ensi tiistaina alkavassa käsittelyssä ja valtuusto joulukuussa.

Jukka Vilponiemi

30.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva