Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vallan kahvassa

Kuva: Vallan kahvassa

Kunnallisvaalit ovat tulleet ja menneet ja alkaa vähitellen arkisen aherruksen aika.

Kun viimeisetkin samppanjakuplat ovat haihtuneet vallan kahvaan valittujen valtuutettujen päästä, alkaa valmistautuminen toisenlaisiin vääntöihin.

Alkaa kisa kuntien johtavista luottamushenkilöistä ja eri lautakuntien ym. luottamushenkilövalinnoista. Nämä valinnat on tehtävä vielä tämän vuoden puolella, jotta uusi luottamushenkilöhallinto pääsee aloittamaan työnsä ripeästi uudelle valtuustokaudelle lähdettäessä. Ja tässä kisassa vasta pelimiestä kysytään.

Jotkut ovat tarjoutuneet haluamiinsa paikkoihin jo ennen vaaleja, mutta vanha viisaus kehottaa odottamaan ensin vaalitulosta ainakin huippupaikkojen osalta.

Mihin luottamustoimeen kukin asettuu, riippuu monesta seikasta, mutta kaksi asiaa käy ylitse muiden.

Valintaa tehtäessä pitäisi ennen kaikkea kiinnittää huomiota luottamushenkilön asiantuntemukseen. Pitäisi olla jonkinnäköistä tuntumaa siihen hallinnonalaan, jolle kuuluvia asioita joutuu lautakunnassa, johtokunnassa tai hallituksessa käsittelemään. Valituilla pitää olla myös rohkeutta puuttua tarvittaessa asioihin, virkamiesten kumileimasimia ja kuunteluoppilaita ei lautakunnissa tarvita.
Käsiteltävät asiat käyvät kaiken aikaa monimutkaisemmiksi, asioihin perehtyminen vaatii yhä enemmän aikaa eikä tietämättömyys käy selitykseksi. Vaatimukset ovat siinäkin suhteessa kasvaneet.

Porissa kerrottiin aikanaan luottamushenkilöstä, joka vasta kokoukseen tullessaan avasi esityslistan sisältävän kirjekuoren. Nykyluottamushenkilöltä vaaditaan perusteellista etukäteisperehtymistä käsiteltäviin asioihin.

Intoa puhkuvia uusia valtuutettuja useimmiten odottaa harmaa ja tyly arki. Uutta valtuutettua saattaa yllättää se, että kunnallisvaltuustoissa käsiteltävät asiat ovat yleensä varsin arkisia: on asemakaavaa, maankäyttösopimusta, johtosääntöä, liikenne- tai elinkeinopoliittista ohjelmaa, seutusuunnitelmaa ja turvallisuusselvitystä. Vain joskus tulee eteen mieliä kuohuttava henkillövalinta.

Ja kaiken aikaa on kysymys rahasta tai paremminkin sen niukkuudesta.

Uunituore valtuutettu saattaa yllättyä, että valtuustokausi aloitetaan laatimalla strategia tulevaksi nelivuotiskaudeksi. Siinä sitä tulokkaan tulevan ennustamiskyky ja muutosvoima punnitaan.

Kun on markkinoinut itsensä valtuustoon muutosvoimana, saattaa olla hienoinen yllätys, ettei valtuustossa pysty yksin aikaansaamaan juuri mitään eikä kovin äkkiä.

Jos jotakin aikoo saada aikaan, omille ajatuksille on ensinnä saatava hyväksyntä omassa valtuustoryhmässä, sen jälkeen vastakaikua muissa poliittisissa ryhmissä ainakin sen verran, että saa taakseen valtuuston enemmistön. Yhteistyö- ja taivuttelukyky joutuvat koetukselle.

Uudet valtuutetut tulevat huomaamaan myös, että paljon haukuttu ryhmäkurikin saattaa asioita eteenpäin vietäessä olla tarpeen. Jos porukat hajoavat kuin varpusparvi, ei mitään järjellistä synny.

Monissa kaupungeissa kokoomus vahvisti asemiaan. Porissakin puhutaan historian lehtien havinasta, kun valtuustoon syntyi porvarienemmistö. Nyt kun eletään vielä tulevissa yhteistyökuvioissa tunnustelujen aikaa, on turha lähteä spekuloimaan, millaisin koalitioin asioita Porissa seuraavat neljä vuotta hoidetaan.

Vanhasen hallitus on hoitanut maan asioita markkinaliberalismi ohjenuoranaan. Suuressa maailmassa tämä on johtanut rahamarkkinoiden romahtamiseen, josta vaikutukset heijastuvat meidän lintukotoomme saakka.

Varmaa on, että maailman talouskriisin jälkiseurauksia käsitellään aika pian myös kunnallisvaltuustoissa.

Valtuutetut saavat pohdittavakseen puolen vuoden sisällä, millä hoidetaan lisääntyvä työttömyys, mitä tehdään työpaikkojen säilymiseksi ja mistä otetaan rahaa kunnallisiin palveluihin, jos pahimmat uhkakuvat toteutuvat.

Kunnallisvaltuutetut saavat käytännössä opetella, elleivät jo ole ennen oppineet, tiukan taloudenpidon alkeet. Tähän kuvioon sopivat huonosti ne monet sinänsä järkevät palvelujen parantamisehdotukset, joita vaalitaistelun aikana monesta suusta kuultiin.

Tällä hetkellä taloudellinen tilanne useimmissa kunnissa on vielä suhteellisen hyvä. Verotulokertymä on kohtuullinen vielä ensi vuonnakin, ennenkuin lasku alkaa. Mutta siihen pitää varautua, että tiukka aika on edessä eikä kunnissa päästä liikaa revittelemään.

Harmaata on arki, vaikka sitä kuinka sinisten silmälasien lävitse katsoisi.

ULLA TURKKI

30.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva