Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Koko mitalitrio uusia seuroja

Kuva: Koko mitalitrio uusia seuroja

Jalkapallon Veikkausliigan Suomen mestaruus ratkaistiin Turun Veritas-stadionilla karmeissa olosuhteissa. Monessa muussa niin kutsutussa jalkapallomaassa näin tärkeä ottelu olisi siirretty tässä tilanteessa – edessä on vielä Suomen Cupin pelit – jopa hamaan tulevaisuuteen. Lähellä siirto oli Turussakin, mutta erotuomari Tero Nieminen taisi laskea, että Turussa on syksyn mittaan siirrelty jo tarpeeksi. Siirtoihin ei ole syyllistynyt nyt Suomen jalkapallomestaruuden voittanut FC Inter, mutta naapuriseura TPS on ehtinyt soheltaa valmentajapuolella sekä jalkapallossa että jääkiekossa. Kyllä on Turku ollut tosi hyvin esillä näissä seura-asioissa. Eniten tepsiläisiä kalvaa ehkä se, että pojalleen seuran aikanaan (18 vuotta sitten) perustanut laivanvarustaja Stefan Håkans on nyt Suomen mestariseuran omistaja ja TPS:n saavuttamasta jalkapallon SM-tittelistä on aikaa jo 33 vuotta.

Kuvitelkaa, ei ollut edes Veikkausliigaa ja jääkiekon SM-liigakin oli vaippa-iässä!

Suomalaiseen jääkiekkoiluun ei analyytikkojen mukaan sovellu ulkomaalainen päävalmentaja ja suomalaiseen pääsarjajalkapalloon on äärettömän vaikea saada ulkomaalaista päävalmentajaa.

Mitä tämä kertookaan jalkapallomaasta, jossa ei ole niin aivaten ainutta Fifan eikä Uefan kaikki kriteerit täyttävää jalkapallostadionia, mutta jääkiekon MM-kisoihin soveltuvia jäähalleja on toistakymmentä. Helsingin Olympiastadionilla pelataan miesten jalkapallon MM-karsintaotteluja pelkästään Fifan erityisluvalla. Tiesittekö tuon?

Nyt FC Interin Suomen mestariksi valmensi hollantilainen Job Dragtsma ja joukkueen tukipilari oli hollantilainen Jos Hooiveld. Toki Suomi-pojat kasvoivat miehen mittoihin tässä ruletissa ja nyt porilaislähtöisiä uusia mestareita on taas kaksi lisää: Timo Furuholm ja Oskar Forsman. Onnittelut.

Klubi jäi hilkulle

FC Interin jalkapallon Suomen mestaruus oli osoitus siitä, että töitä on tehty muuallakin kuin vain Helsingissä.
Eritoten sydäntä lämmitti FC Lahden tekemä maali Helsingissä Klubia vastaan. Tuo maali tiesi paikkansa. Sen tekijä, Drilon Shala, teki maalinsa (ottelun ainoa) sopivaan saumaan. Se nosti FC Lahden kahden pisteen takaa joukkueen pronssimitaleille juuri ohi HJK:n.

Erittäin mielenkiintoisen kommentin tappion jälkeen antoi Klubin valmentaja Antti Muurinen. Hän totesi, että toiselle jaksolle vaihdettu Jari Litmanen sähköisti koko vierasjoukkueen ja samalla jämäytti erotuomari Petteri Karin.

Erikoinen kommentti, mutta osoitus siitä, että Litti on melkoinen hahmo kentällä.

Kun sitten IFK Mariehamn yllätti kotonaan, tosin kovassa ottelurumbassa olevan FC Hongan Espoosta, niin Honka jäi hopealle neljän pisteen erolla Interiin. Hongan porilaisvoimaa edustivat kuitenkin kunniakkaasti Aleksandr Kokko, Hermanni Vuorinen ja Rami Hakanpää.

Näin koko tämän vuoden jalkapallon mitalitrio sisältää joukkueita, joilla aikaisemmin ei noita mitaleja seuran palkintokaapissa pullistele.

Jotenkin tuntuu, että jalkapallossa on sittenkin menty eteenpäin – ja jos porilaiset jaksavat yhä kasvattaa pelaajia Suomen ja pian Euroopan kärkijoukkueille, niin hyvää on tulossa. Mutta pitää muistaa, että Satakunta tulee kovalla voimalla takaisin valtakunnan huipulle ja silloin omat kasvatit ovat ratkaisevassa asemassa. Enää eivät ostojoukkueet Suomessa menesty.

Seikka on saletti.

Ero kulttuureissa

Vertailu Suomen jääkiekon maajoukkueen ja Suomen jalkapallomaajoukkueiden välillä on erikoinen. Ollaanko jääkiekon puolella keksitty jonkinlainen suomalainen pelityyli, jonka sisäistämiseen eivät edes NHL:ssä menestyneiden kiekkovalmentajien taidot riitä?
Vastaavasti sitten jalkapallon puolella Suomessa ei ole keksitty mitään viisasten kiveä, jolla noustaisiin Euroopan huipulle. Ja kun tässä lajissa noustaan nimenomaan Euroopan huipulle, niin silloin ollaan jo korkealla tasolla. Nytkin suomalaisen jalkapallon nousu kohti sitä arvokisapaikkaa tulee ulkomaalaisten valmentajien eväin. Tosin hekin ovat välineensä hankkineet ”vain” seurajoukkuetasolla – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Ei siitä ole kuin muutama vuosi kun Suomen nuorten jalkapallomaajoukkue hävisi Porissa Armenialle Markku Kanervan valmennuksessa. Silloin ei monikaan pelin paikalla nähneellä ollut uskoa siihen, että Kanervasta ikinä kehittyisi hyvää valmentajaa.
Mutta Palloliiton luottamus Kanervaan riitti ja hän vei sitten Suomen nuorten jalkapallomaajoukkueen arvoturnaukseen, johon koko Euroopasta pääsi vain kahdeksan maata. Tai Ruotsi isäntänä selvisi kisoihin ilman karsintaa. Nyt pitää pistää kummastuksen sormi hämmästyksen suuhun ja kehua Kanervan suoritusta vilpittömästi. Ei olisi taannoin Porin stadionilla moiseen uskonut.

Jääkiekon puolella olosuhteet ovat kunnossa, jalkapallossa nuoremme joutuvat – jos pääsevät – hakemaan niitä ympäri Eurooppaa ja reissuun on uskallettava lähteä jo nuorukaisena. Mutta Suomen kehuttu kiekkovalmennus ei paljon ole menestyksen tuulia ulkomailla haistellut. Venäjän liigassa lie yksi Suomen kovimmista nykyvalmentajista – Kari Heikkilä. Jopa Ranskasta tulee kenkää persuuksiin, saati sitten Sveitsin seurajoukkueista ja Ruotsin pääsarjasta.

Miettikääpä sitä!

Etukäteisarvioinnit

Kuten ennenkin, niin ratsastetaan toisen aasilla.
Jääkiekkolehti kysyi kymmeneltä (10) suomalaisen asiantuntijalehden asiantuntijatoimittajalta ennen kauden alkua: ”Mikä seura vaihtaa ensimmäisenä valmentajaa”?

Harvinaisen yksimielisiä asiantuntijat olivat siitä, että Ässät vaihtaa ensimmäisenä tällä kaudella SM-liigan päävalmentajansa. Peräti yhdeksänkymmentä prosenttia heistä oli sitä mieltä. Nyt on kerrottava kuka oli se yksi ja ainoa, joka veikkasi jonkun muun kuin Alpo Suhosen (valittiin muuten Forssan valtuustoon) olevan erotettu valmentaja. Kiekkolehden (ei pidä sotkea Jääkiekkolehteen) päätoimittaja Hannu Kauhala oli sitä mieltä, että Ilves vaihtaa ensimmäisenä.

No, lähes samaa mieltä oli Urheilulehden Sihvonen, joka kammiossaan kirjoitti analyysin: ”Sakke surkea”. Itse Urheilulehden puolesta arvioi tunnettu (?) jääkiekkomies, Esko Seppänen (ei tämä poliitikko).

Nyt TPS kuitenkin vaihtoi ensimmäisenä – ja vielä SM-liigahistoriansa ensimmäistä kertaa – päävalmentajaa kauden aikana. Hannu Virta sai lähteä ja saman pesuveden mukana lähti myös kakkosvalmentaja Kalle Kaskinen.

Sikäli TPS teki jämäkästi, että haki uudeksi päävalmentajaksi Kajaanista Kai Suikkasen ja nosti kakkosvalmentajaksi entisen TPS-kapteeni Riku-Petteri Lehtosen.

Eli ei menty yli siitä mistä aita on matalin ja siirretty kakkosvalmentajaa päärooliin.
Niinkin on tehty, koska ei ole huomattu, että aidassa on myös portti!

Ässät tänään kuvaruudussa

Jääkiekon SM-liigassa alkoi rutistusviikko ennen maaottelutaukoa. Patafanit saavat illalla nauttia harvinaisesta herkusta, sillä Canal Plussan kamerat ovat paikalla Tampereen Hakametsän hallissa, jossa Ässiä isännöi Tappara.

Harvinaisen tasaisessa SM-liigassa (mitä nyt JYP on karkumatkalla) joukkueilla on liki kaikilla kolmen ottelun viikko. Silti joukkueiden ottelumäärät kauden tässä vaiheessa ovat melkoisen erilaiset. Kun Jokereilla, HIFK:lla ja HPK:lla on vasta 15 ottelua pelattuna, niin kärkijoukkue JYP ja jumbojoukkue TPS ovat pelanneet jo 18 ottelua. Samoin on tehnyt myös Tappara, jolla on siis 2 ottelua Ässiä enemmän, mutta taulukossa kirvesrinnat ovat vain neljä pistettä edellä!

Eikä yksikään näistä 15 pelin joukkueista ole pelannut ainakaan Mestarien liigaa – tosin jonkinlaista Pohjolan cupia ovat voineet tahkota?

Ässät matkustaa Tampereelta torstaiksi Kuopioon KalPan vieraaksi ja saapuu Poriin vasta myöhään perjantai-iltana, sillä lauantaina 1.11. Ässät pelaa kotiottelun Jokereita vastaan.

Ässien tämän illan vastustaja Tapparasta sen verran, että sen pakkipari Jussi Halme on +13 tehoilla ja Lasse Korhonen plussalla 11 pistettä. Tämän pakkiparin ohi kun vilahtelee, niin sehän on kolme pistettä Poriin ja sillä siisti.

Vaalit vilahtivat

Nyt sitten ovat kuntavaalit käyty ja jossittelut tehty.

Silti, ennakkoon äänestäminen alkaa olla jo nykyaikaa, sillä pakosti vaimo pistää mukaan kauppareissulle - ja se on siinä. Nimittäin äänestäminen, eikä valitusoikeutta ole.

Siksi viikonlopun aikana sai sitten nauttia sisätiloissa kun muut tarpoivat vastatuuleen sekä vielä vesisateessa. Tulee sekin aika, jolloin voi äänestää pelkästään kotikoneella. Ken elää, se näkee! Mitenkähän piirretään silloin kirkkovene tai Aku Ankka.

Mutta tulipa nähtyä sekin, että suuri ja mahtava Englannin Valioliigan Chelsea meni ja hävisi kotiottelunsa. Chelsean putki kesti yli neljä ja puoli vuotta sekä 86 kotiottelua.

Sunnuntaina sitten nähtiin, ettei mikään puu kasva taivaaseen. Liverpool pisti kapulan rattaisiin ja loppunumeroin 0-1 päättyi Stamford Bridgen taika. Sen murskasi Xabi Alonso. Sami Hyypiäkin pääsi ihan lopussa kentälle.

Chelsean valmentaja Luiz Felipe Scolari analysoi pelin lopulta aika hyvin, sillä hän totesi, ettei Liverpool pelannut yhtään meitä paremmin, mutta he ampuivat kerran paremmin ja voittivat.

Jo oli laittamattomasti kuvattu pelin kulkua. Jos vielä paljon Valioliigan otteluja televisiosta seuraavana joskus ymmärtäisi, mitä tämä Pool-valmentaja Rafa Benitez niillä käsimerkeillään kentän laidalla tarkoittaa.

Luulen silti, ettei sen takia tarvitse olla huolissaan. Me katsojat ymmärrämme niistä käsimerkeistä täsmälleen yhtä paljon kuin Liverpoolin väsyneet pelaajat kentällä. Eipä ihme, että ovat väsyneitäkin, sillä parhaat heistä juoksevat pelissä, sekä pallon kanssa että ilman, puolentoista tunnin aikana noin 12 kilometriä.

Se on ilman muuta mitali kympillä Kalevan Kisoissa – ja vielä jalkapallokengät jalassa. Kauden kruunaakin sitten paikka Suomi-Ruotsi -yleisurheilumaaotteluun.

Siis kilpailijana.

Jarmo Liuhala

28.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva