Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SDP jatkaa Satakunnassa suurimpana kuntapuolueena

Sosialidemokraatit jatkavat Satakunnassa suurimpana kuntapuolueena. Demarit saivat näissä kuntavaaleissa 28,1 prosentin kannatuksen, kun se neljä vuotta sitten oli 29,5 prosenttia.

 

Notkahduksesta huolimatta demarien kaula toiseksi nousseeseen kokoomukseen on selvä: parin prosentin nousulla kokoomus sai 23,4 prosentin kannatuksen. Maakunnan suurin häviäjä oli kolmanneksi tippunut keskusta, jonka kannatusta valui eniten perussuomalaisiin, maakunnan suurimpaan voittajaan.

Satakunnan vaalitulos noudatti pääpiirteissään valtakunnallista tulosta siinä, että perussuomalaiset, kokoomus ja vihreät olivat voittajia, sekä keskusta, demarit ja vasemmistoliitto merkittävimmät häviäjät.

Satakunta on kuitenkin edelleen koko maata selkeästi punaisempi, sillä sekä sosialidemokraattien että neljäntenä pysyttelevän vasemmistoliiton kannatus on maakunnassa huomattavasti koko maata suurempi. Keskustan ja kokoomuksen kannatuslukemat ovat samaa luokkaa kuin koko maassa, mutta vihreät pääsivät Satakunnassa vain 4,4 prosenttiin, kun puolueen valtakunnallinen kannatus nousi 8,9 prosenttiin.

Perussuomalaiset kirivät Satakunnassa 6 prosentin kannatukseen, mikä on hieman enemmän kuin valtakunnallinen kannatus.

Trendinomainen kokoomuksen ja perussuomalaisten eteneminen johti Satakunnassa mm. siihen, että Porin 60 vuotta jatkunut vasemmistoenemmistö muuttui niukaksi porvarienemmistöksi, ja perussuomalaisten voittokulku sekoitti useissa kunnissa vanhojen puolueiden paikkajakoa.

Perussuomalaisten voittokulku Satakunnassa on herättänyt kummastusta sikälikin, että puolueen ehdokkaissa ei ollut Kankaanpään Anssi Joutsenlahtea lukuun ottamatta nimekkäitä henkilöitä edes paikallisesti saati alueellisesti. Suurelle yleisölle tuiki tuntemattomat nimet keräsivät huomattavia äänisaaliita.

Soinilaisten menestyminen olikin selvä protesti”vanhaa valtaa” vastaan, ja protestista kärsi eniten keskusta, mutta myös vasemmistoliitto ja demarit menettivät äänestäjiään perussuomalaisille.

Vaikka demarit saivat tappion Porissa, menestyi puolue erinomaisesti mm. Harjavallassa ja Eurassa. Harjavallassa SDP nosti kannatustaan 5,1 prosenttiyksikköä 44,4 prosenttiin ja saivat 2 lisäpaikkaa. Kuntaliitokseen menevässä Eurassa demarien paikkamäärä pysyi 13:ssa mutta kannatus nousi 2,2 prosenttiyksiköllä.

Jämijärvellä SDP:n kannatus nousi 5,6 prosenttiyksiköllä 26,1:een ja paikkamäärä kasvoi yhdellä. Kokemäellä demarien kannatus nousi 3,4 prosenttiyksikköä, ja 26,3 prosentin kannatus toi yhden lisäpaikan. Honkajoella SDP sai paikan, kun puolueen ainoa ehdokas pääsi valtuustoon. Merikarvialla puolue lisäsi kannatustaan 3,9 prosenttiyksikköä ja sai yhden lisäpaikan.

Merkittävimpiin SDP:n tappioihin Satakunnassa kuuluu Porin ohella Kankaanpää, jossa demarit menettivät kaksi paikkaa kuten myös keskusta. Vihreät menetti yhden paikan, ja kaikki nämä paikat menivät perussuomalaisille.

Erikoisin vaalitulos Satakunnassa oli Kiikoisissa, jossa entinen valtapuolue keskusta menetti neljä paikkaa, ja kokoomuksesta tuli kuudella lisäpaikalla kunnan suurin ryhmä. Keskustan kanssa vaaliliittoon mennyt SDP menetti ainoan valtuutettunsa, samoin vasemmistoliitto, joten Kiikoisten valtuustossa istuvat vain kokoomus ja keskusta paikoin 10-7.

Jukka Vilponiemi

28.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva