Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaalipäivän valmistelut kuumimmillaan

Tavaraa tarvitaan: äänestyslippuja, leimasimia, vaaliluettelot, ehdokaslistojen yhdistelmät, kynät, kumit, viivottimet...

 

Vaalivalmistelut ovat juuri nyt kuumimmillaan Porin keskusvaalilautakunnan kansliassa. Kolmeenkymmeneen varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkaan on varattava riittävästi äänestyslippuja, ja monia muita tarvikkeita, jotta äänestystapahtuma sujuisi joustavasti.

Käytännön työn vaalipaikoilla hoitavat kaupunginhallituksen nimeämät vaalilautakunnat. Keskusvaalilautakunnan roolina on hankkia tarvikkeet, koordinoida kokonaisuutta ja antaa neuvontaa.

- Uurnat ja kopit säilytetään vaalipaikoissa, joten ne ovat helposti saatavilla. Niiden lisäksi äänestyspaikoilla tarvitaan ehdokaslistojen yhdistelmät, vaaliluettelot, äänestysliput, leimasimet ja paljon muuta tilpehööriä, keskusvaalilautakunnan sihteeri Pasi Lehikoinen luettelee.

Tilpehööriä ovat esimerkiksi kynät, kumit, teroittimet, viivottimet, kumisormet ja sinetöimistarvikkeet. Kanslisti Niina Karisen tehtävänä on kerätä tarvittavat välineet kolmeenkymmeneen pahvilaatikkoon, jotka sitten jaetaan vaalilautakunnille lyhyessä infotilaisuudessa Porin Lyseossa.

- Äänestyslippuja varaamme äänioikeutettujen määrän perusteella noin 85 prosentin peittoon. Liput jaetaan kaikki käyttöön, sillä ne kelpaavat vain yksissä vaaleissa.

- Pienen reservin äänestyslippuja jätämme keskusvaalilautakunnan kansliaan, jossa on varsinaisena vaalipäivänä koko ajan päivystys. Kansliasta saa siis lisää tarvikkeita, jos ne pääsevät loppumaan.

- Äänestyspaikkojen virkailijat voivat kysellä kansliasta myös neuvoja, jos esimerkiksi äänestäjän nimeä ei löydy vaaliluettelosta, Lehikoinen selvittää.

Tiistaina 21. lokakuuta päättyneessä ennakkoäänestyksessä Porissa annettiin yhteensä 17 798 ääntä ja äänestysprosentti oli 28,6. Naisia ennakkoon äänestäneistä oli 10 036 ja miehiä 7 762. Neljä vuotta sitten pidetyissä kunnallisvaaleissa Porin ennakkoäänestysprosentti oli 24,9.

- Hieman vilkkaammin on siis äänestetty ennakkoon kuin edellisissä kunnallisvaaleissa. Tosin voi olla niinkin, että Porin panostaminen ennakkoäänestämisen helppouteen siirtää äänestämistä pois varsinaisesta vaalipäivästä, Lehikoinen miettii ja korostaa samalla äänestämisen tärkeyttä.

- Kunnallisvaalit ovat tavallisen kansalaisen kannalta ne kaikkei tärkeimmät. Niissähän vaikutetaan oman kunnan palveluihin ja sitä kautta oman arjen sujumiseen.

Ennakkoäänestyksen tulokset julkistetaan vasta varsinaisena vaalipäivänä 26. lokakuuta kello 20 jälkeen, jolloin ääenstyspaikat sulkeutuvat.

- Ennakkoäänestyksen kuoret avataan siis vasta varsinaisena vaalipäivänä aikaisintaan kello15. Pyrimme saamaan ennakkoäänten  tuloksen valmiiksi niin, että se voidaan ilmoittaa pian kello 20 jälkeen. Sitten alkaa varsinaisen vaalipäivän äänien laskenta.

- Kunnallisvaalien alustava tulos ilmoitetaan jo sunnuntai-iltana. Maanantaina suoritetaan tarkastuslaskenta keskusvaalilautakunnan toimesta.

- Jos ja kun ehdokkaiden äänimäärissä tulee tasatuloksia, suoritetaan arvonta keskiviikkona, jolloin siis saadaan vaalien lopullinen ja virallinen tulos, Lehikoinen kiteyttää.

Maarit Kautto

24.10.2008 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva