Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Roknoosin paikka

Kuva: Roknoosin paikka

Professori Risto Sänkiaho tuli aikanaan kuuluisaksi vaaliprognooseillaan, joita roknooseiksikin kutsuttiin. Välillä nämä ennusteet onnistuivat, välillä taas menivät pahastikin pieleen. Kansa ei käyttäytynytkään aina niin kuin tutkijat olettivat, eikä tilanne ole siitä muuttunut.

Parhaillaan tutkijat ja ns. asiantuntijat kiistelevät siitä, nouseeko äänestysprosentti yli 70:n vai ei tai että lähteekö kanssa myrskyssä äänestämään.

Vilkkaan ennakkoäänestyksen perusteella Kuntaliitossa on laskettu, että vaalien kokonaisvilkkaus nousisi 73 prosenttiin neljän vuoden takaisesta 58,6 prosentista.

Tiedemiehistä ainakin osa on eri mieltä. Esimerkiksi dosentti Pertti Timonen on Satakunnan Radion haastattelussa tyrmännyt moisen höpötyksen. Timosen mukaan ennakkoäänestysprosentin nousu johtui vain ennakkoäänestyksen suosion kasvusta - ei itse kuntavaalien suosiosta.

Poliitikoilta uutta ajattelua peräänkuuluttaneelta Timoselta ja muilta tutkijoilta voisi nyt pyytää myös uutta lähestymistapaa: mikseivät kuntavaalit voisikin taas kiinnostaa ihmisiä ja äänestysvilkkaus lähteä uuteen nousuun?

Yhtä lailla voi tietysti sanoa, että Kuntaliitto syyllistyy liialliseen optimismiin, mutta etenkin nuorten poliittinen käyttäytyminen tuntuu olevan niin vaihtelevaa, että he saattavatkin sunnuntaina lähteä joukolla vaaliuurnille. Jos myrskyää, matka voi olla extremeä.

Kokonaan toinen juttu on, ketkä nuorten mahdollisesta ryntäyksestä hyötyvät. Viime vuosina on ollut muodikasta olla porvari, mihin osaltaan perustui kokoomuksen eteneminen eduskuntavaaleissa.

Kuntavaalit ovat kuitenkin paikallisvaalit, ja ratkaisevampaa ovat puolueiden kotikunnassa harjoittama politiikka sekä ehdokasasettelu.

Nyt seuraa Uuden Ajan epävirallinen prognoosi kuntavaalien tuloksesta. Prognoosi ei perustu tietoon vaan olettamukseen ja luuloon. Se on siis täyttä spekulaatiota, jossa on mukana myös totuuden siementä.

SDP on sunnuntain jälkeen edelleen Suomen suurin kuntapuolue, sillä Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen ovat jatkaneet Jutta Urpilaisen ylimielistä höykytystä, ja se on kääntynyt näitä vastaan. Keskusta pysyy kakkosena (ei Kyöstinä) ja kokoomus eduskuntavaalien menestyksestä huolimatta kolmantena. Vihreät ohittavat vasemmistoliiton, mutta perussuomalaisten ennustettu voitto kuihtuu siihen, ettei puolueella ole kuin yksi Timo Soini.

Satakunnassa demarit säilyttävät niin ikään ykkösasemansa, josta on ainakin se hyöty, että puolue saa vaalien jälkeisessä maakuntapaikkojen jaossa valita ensimmäisenä.

Keskusta jatkaa kakkosena ja kokoomus jää Satakunnassakin kolmanneksi, koska puolue on tehnyt talkoita vain Porissa demarien kaatamiseksi. Samalla Satakunnan kokoomus on unohtanut kaiken muun, sillä sen nettisivuilla kerrottiin vielä ainakin eilen, että kunnallisvaaliohjelma on vasta tekeillä, ja vastineeksi tarjotaan lähes kahden vuoden takaista eduskuntavaaliohjelmaa.


Vihreät eivät Satakunnassa menesty yhtä hyvin kuin koko maassa, ja vasemmistoliitto säilyttää neljännen sijansa. Anssi Joutsenlahtikaan ei Kankaanpäästä käsin pysty vetämään perussuomalaisten maakunnallista kannatusta montaa pykälää ylemmäs.

Paikallisesti Porissa vasemmistoenemmistö menee, mutta demarit pysyvät suurimpana ryhmänä yhden lisäpaikan turvin, sillä valtalehdessä käyty kampanja demareita vastaan iski kokoomusta omaan nilkkaan. Kokoomus saa vain yhden lisäpaikan ja keskustakin saa takaisin viime vaalien jälkeen menettämänsä paikan. PPP ja Sakari Halme tippuvat valtuustosta.

Raumalla ei puolueiden voimasuhteissa tapahdu oleellisia muutoksia, ja SDP:n ja kokoomuksen sopuisa yhteishuoltajuus jatkuu. Lapin liittyminen Raumaan ei tuo uusia puolueita merikaupungin värikartalle.

Ulvilassa Pori-myönteiset ehdokkaat saavat äänivyöryn, mikä merkitsee demareille kahta lisäpaikkaa sekä vaihtuvuutta, kokoomukselle ja vasemmistoliitolle tappiota. Kepulaiset pitävät jostakin syystä asemansa, mutta vihreät nousevat Ulvilassa Matti Lankiniemen myötä.

Eurassa ja Harjavallassa demarit säilyttävät selkeän ykköstilansa, ja Karviassa Voitto Raita-aho pistää kepulle kampoihin kunniakkaasti.

Jukka Vilponiemi

24.10.2008 08:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva