Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vastuun kantamisesta

Kuva: Vastuun kantamisesta

On ihmeitten ihme, ellei maailmantaloudessa vallitseva sekasorto herätä ihmisiä ajattelemaan, mihin pidäkkeetön markkinatalouden ihannointi lopulta johtaa.

Yhdysvallat on elänyt kiinalaisten antamalla velkarahalla viime vuosikymmenet, kun valtion rahat ovat menneet sodankäyntiin. Nyt kapitalismin kehdossa Bushin hallinto sosialisoi pankkeja. 

Suomessakin on ihailtu vapaata markkinataloutta ja systemaattisesti ajettu maan taloutta amerikkalaiseen muottiin. Tähän propagandaan on kuulunut alituiseen toistaa mantraa, että julkinen sektori on rasite ja vapaa kilpailu ainoa autuaaksi tekevä asia.
Nyt nähtiin, mihin täysin vapaa ja pidäkkeetön markkinatalous pahimmillaan johtaa.

Tulevissa kuntavaaleissa arvioidaan jälleen kunnallisten palvelujen merkitys.

Mitä tavalliselle kuntalaiselle merkitsee, että hän saa lähes ilmaisen terveydenhuollon, hoivaa ja koulutusta lapsilleen ja hoitopalveluja vanhuksilleen sekä sosiaaliturvaa vaikeuksien sattuessa.

Entä onko mitään merkitystä sillä, miten nämä palvelut tuotetaan, tuotetaanko ne kunnan palveluksessa olevalla väellä vai pannaako palvelut vapaille markkinoille.

Nämä kunnalliset palvelut ovat laajasti ottaen sitä hyvinvointiyhteiskunnan antamaa perusturvallisuutta, jonka järjestämisestä ja tasosta pätetään kunnallisvaltuustoissa.

Esimerkiksi kunnossa olevat terveyspalvelut ovat yleisen hyvinvointimme perusta.

Kerronpa omakohtaisen esimerkin.

Kymmenen vuotta sitten jouduin suureen leikkaukseen, johon minulla ei yksityisellä puolella olisi ollut varaa. Muistan joka päivä ajatuksissani kiittää niitä taitavia kirurgeja, jotka minulle TYKSissä   sairaalan päivämaksun hinnalla mahdollistivat jatkoajan.

Tuskin olen muistanut edes tarpeeksi kiittää sitä porilaista lääkäriä, joka ensimmäisenä keksi syntymävian, joka siinä leikkauksessa korjattiin. Kahden kuukauden päästä leikkauksesta olin jälleen työelämässä.

Tämän takia tulen aina puolustamaan verovaroin kustannettavaa julkista terveydenhuoltoa ja muita kunnallisia palveluja, jotka kohdistuvat koko laajaan väestöön. Rahalla toki saa palveluja, mutta vain ne, joilla rahaa on.

Yhdysvaltojen finanssikriisin yhteydessä on viimein tunnustettu, että julkisella vallalla pitää olla säätelevä rooli vapaassa markkinataloudessakin. Markkinatalous tarvitsee sääntelyä ja poliittista ohjausta. Kun Euroopan taloutta nyt yritetään pelastaa, on EU:n piirissä päätetty yhteisistä periaatteista pankkien tukemisessa. Pelastustoimiin uppoaa pahimmassa tapauksessa satoja miljardeja veronmaksajien rahaa.

Sen jälkeen kun pelurit olivat saattaneet koko maailman finanssit kaaokseen, pistäneet rahat liiveihinsä, yhteiskunta saa siivota sotkut.

Kun Björn Wahlroos muutama aika sitten uhosi, ettei yrityksillä saa olla mitään yhteiskuntavastuuta, niin miten on, onko yhteiskunnalla sitten velvollisuus siivota finanssimaailman sotkut.

Pelkään pahoin, että on. Muutoin seuraukset tavalliselle ihmiselle ovat vielä katastrofaalisemmat.

Kun Suomea sotien jälkeen jälleenrakennettiin, luotiin monia valtionyhtiöitä, jotka nostivat Suomen maatalousmaasta teolliseksi valtioksi ja korkean teknologian maaksi.

Oikeiston pyrkimys julkisen vallan roolin pienentämiseen on näkynyt halussa myydä valtionyhtiöiden omistuksia ulkomaille. Nyt nähdään kolikon toinen puoli, kun määräysvalta on mennyt omistuksen myötä yhtiöissä, joita ennen kutsuttiin valtion kruununjalokiviksi.

Nyt kovapäisinkin porvari myöntää, että tämä tie on kuljettu loppuun. Väärää politiikkaa on harjoitettu ja nyt hallitus yrittää koota Solidiumiin pääomaa kotimaisen omistuksen pelastamiseksi.

Tässä kohdin täytyy kyllä myöntää, että SDP hallituksessa ollessaan suostui valtionyhtiöiden myyntiin liian helposti.
Joku saattaa kysyä, mitä yhteyttä valtameren takaisella talouskriisillä on Suomen kuntavaaleihin.

Paljonkin.

Yleismaailmallisen finanssikriisin vaikutukset alkavat vähitellen näkyä ihmisten elämässä konkreettisesti. Rakennusalalla työttömyys on jo todellisuutta, vientiteollisuudessa ongelmat alkavat viennin tyrehtyessä. Ajan mittaan tämä heijastuu kuntatalouteenkin, jonka pitäisi viime kädessä huolehtia kansalaisten perustarpeista. 

Sosialidemokraattien politiikka lähtee arvoista. Poliittisen liikkeen on tunnettava vastuunsa kuntalaisista ja tehtävä parhaansa, jotta tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus tiukankin talouden oloissa toteutuvat.

ULLA TURKKI

23.10.2008 08:31

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva