Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnassa rakennetaan vielä kohtuullisesti

Kuva: Satakunnassa rakennetaan vielä kohtuullisesti

Rakentamisen näkymät eivät ole Satakunnassa niin synkät kuin muualla maassa. Tämänhetkistä tilannetta luonnehditaan kohtuulliseksi, mutta ensi kevät näyttää Satakunnassakin jo harmaalta, värisävy vain hieman vaihtelee sanojan mukaan.

”Toistaiseksi” ja ”ainakin vielä” ovat yleisiä täsmennyksiä kehitykseen. Jo kolmen kuukauden kuluttua tilanteen ennustetaan olevan paljon synkempi.

– Koko Satakunnan osalta voidaan vielä sanoa, että tilanne on kohtuullinen, mutta hiljentynyt se jo on, luonnehtii aluepäällikkö Kari Lindroos Skanska Talonrakennus Oy:stä.

Lindroosin mukaan kapasiteetti on vielä aika hyvässä käytössä.

Samoin asuntokauppa käy hänen mukaansa edelleen, ja uutta laskettavaa on tulossa ainakin hiukan.

Lindroos muistuttaa, että näkymät eivät ole Satakunnassa niin synkät kuin esimerkiksi Turussa – ainakaan vielä.
Muuta maata parempi tilanne selittyy Lindroosin mukaan aika pitkälti Olkiluoto 3:n vaikutuksella. Kun alueella on 4 000 rakentajaa, vilkastuttaa se väkisinkin koko maakunnan kaupankäyntiä ja lisää taloudellista vireyttä.

Skanskalla on aluillaan Porissa Karjarannan palvelutalojen työmaa, Mikonkadulla on valmistumassa kaksi kerrostaloa ja Europan-korttelissa alkamassa Cygnaeuspuisto-kerrostalo. Myös Kodin Terra Tikkulassa on valmistumassa.

Iso työmaa on ollut Kemiran alueen voimalaitos Porin Prosessivoimalle.

Tulevaisuuteen Skanskassa tähdätään myös omilla projektikehittämishankkeilla, joiden eteneminen on kuitenkin Lindroosin mukaan aina ”viimeisestä käänteestä kiinni”.

MVR-yhtymän toimitusjohtajalla Matti Rantasella on sama näkemys yleisen tilanteen kehittymisestä, mutta sanavalinnat ovat astetta ”harmaampia”.

Hänenkin mukaansa tilanne on tällä hetkellä kohtuullinen.

–Yrityksillä on pääsääntöisesti tilauskanta vielä aika hyvä, mutta ensi talvi näyttää huomattavasti synkemmältä.

– Tarjottavaa on todella vähän. Näyttää siltä että kaikki rakentajat vetävät henkeä. Jotain sentään on tulossa kunnallisella puolella, kuten kouluremontteja.

Porissa on vielä paljon asuntorakentamista, mutta kun nyt rakenteilla olevat kohteet valmistuvat, asuntotuotanto hiipuu ja asunnoista jää Rantasen mukaan jonkin verran myymättä ”pitkäksikin aikaa”.

– Rivitalorakentaminen on jo romahtanut.

Jopa käynnissä olevia hankkeita keskeytetään. Rantanen mainitsee esimerkkinä kohteet, joissa on jo tehty perustuksia, mutta sitten lopetettu työt.

MVR-yhtymän oma tilauskanta on hyvä, laskuttamaton 20 miljoonaa euroa, ja työmaita on kymmenkunta, muun muassa keskussairaalan K0-laajennus ja Harjavallassa nikkelitehtaan toimisto- ja laboratoriorakennus ja pulppaamo.

– Tilanne on muuta maata parempi vielä muutaman kuukauden ajan, luonnehtii myös Rakennusliiton Satakunnan aluepäällikkö Ismo Mansikka.

Mansikan mukaan keskisuurista rakennusliikkeistä on kuitenkin jo kuulunut, että lomautuksia ollaan käynnistämässä.
Mansikka näkee, että työntekijät ja työnantajat ovat nyt yhteisessä rintamassa ja samalla asialla:  kumpikin korostaa julkisen rakentamisen ja tuen merkitystä.

Mansikan mukaan nyt tarvitaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Heli Kokko

23.10.2008 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva