Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pitääkö meidän olla huolissaan amerikantaudista?

Kuva: Pitääkö meidän olla huolissaan amerikantaudista?

Vanha sääntö on ollut, että sitä mitä Amerikka edellä hyvässä tai huonossa, Eurooppa ja Suomi perässä. Amerikkalainen kapitalismi kärsii parhaillaan suurta finanssikriisiä. Kunnon kapitalistikin joutuu sosialisoimaan pankkejaan. Bushin ”demokraattinen” kapitalismi ei toiminut. Ellei valtion ohjausta eli Amerikan kansalaisten verodollareita oteta kapitalismin avuksi, romuttuu koko kapitalistinen järjestelmä.

Siirtyykö tämä Eurooppaan ja Suomeen? Islanti on vaikeuksissa, joihin on sekaantunut myös amerikkalaista ”pankkiasiantuntemusta”. Maamme hallitus ottaa tilanteen vähätellen eikä halua ennen vaaleja kertoa todellisuutta.
Mutta kansalaiset ja yritykset ovat huolissaan, rakennusteollisuus ensimmäisenä. Urakoita on lykätty tai peruttu. Tämä tietää työttömyyttä, joka koskee ensimmäisenä ulkomaisia alihankintatyöntekijöitä, pääasiassa puolalaisia. Omat suomalaiset rakennusmiehemme tulevat kokemaan laman ensimmäisten joukossa.

Suomen julkishallinnon tulisikin nyt investoida sen vuoksi, että rakennuskustannuksissa tapahtuu selvää alentumista. Näin julkiset investoinnit helpoittaisivat työllisyyttä, mutta samalla vähentäisivät julkisen sektorin kustannuspaineita.

Suomalaisten on syytä varautua siihen, että amerikkalaisten aloittama pankkisekoilu siirtyy Suomeen. Varovaisuus ei koskaan ole pahe, se tuo turvallisuutta tulevaisuuden toiminnoille.

EKT ennustaa, että kansantalouden tuottavuus putoaa tämän vuoden 2,8 %:n kasvusta 1,8 %:iin ja kotimaan kysyntä 2,7 % - 2,0 %. Kuitenkin työllisyysaste pysyisi tämän vuoden tasossa eli se olisi myös ensi vuonna eli 70,6 % ja työttömyysaste jopa putoaisi 6,2 % - 5,9 %:iin. Eläkerahastot vähenevät ennusteen mukaan 0,6 miljardia euroa.

Tässä tulee mieleen Islannin tilanne, jossa joudutaan eläkerahastoja purkamaan kovalla kädellä. Onko eläkkeitten maksu tulevaisuudessa uhattuna? Se on aivan selvää, että kansainvälinen taloudellinen kasvu heikentyy ja kestää useita vuosi ennen kuin päästään tasapainoon.

Nykyisen hallituksen olisi tehtävä jotain kuntien suhteen. Yli 100 kuntaa on nostanut tai nostamassa veroäyriä. Tämä kuvaa selvästi kuntien talouden suuntaa, vaikka hallitus tuo esille, että kuntien valtionosuuksia nostetaan 800 miljoonalla eurolla. Samanaikaisesti hallitus tekee päätöksiä, jotka siirtävät kunnille tarkoitettuja tuloja valtion kassaan. Todellinen lopputulos on kunnille miinusmerkkinen.

Ympäristöasiat ovat tärkeitä. EU:n ympäristörahoista tingitään ja ne rahat laitetaan pankkien pelastamiseen. Tämä tietää sitä, että ilmastoasiat jäävät taka-alalle.

Hyvä esimerkki on Islannin tapaus. Pankkien isoille johtajille maksetaan mittavia kädenpuristuksia kun samanaikaisesti herrat ovat laittaneet koko pankkisektorin polvilleen. Tavalliset islantilaiset ja eläkkeellä olevat kansalaiset maksavat herrojen töppäilyistä. Meillä Suomessa nämä pankkikriisit muistetaan hyvin.

Hallituksen verolinjaukset ovat olleet hyvätuloisia suosivia. Sosialidemokraatit ovat useaan otteeseen vaatineet elvyttävää veropolitiikkaa joka ensisijaisesti koskisi pieni- ja keskituloisia. Verotulot ovat kuntien ja valtion tulopuolen perusta, jossa tulisi ottaa huomioon kuntalaisen maksukyky ja varallisuus.

Tulopuolen löytäminen ympäristöverojen osuutta kasvattamalla toisi valtion kassaan noin 610 miljoonaa euroa. Windfall-veron käyttöönotosta olisi tuottoja noin 350 miljoonaa euroa. Windfall-voitolla tarkoitetaan sähkömarkkinoilla toimijoiden saamaa ”tuulen pudottamaa/tuomaa” ansiotonta arvonnousua vastaavaa tuloa.

Päätöskaupan yhteydessä tämä tarkoittaa sitä, että sähkön myyjän tai tuottajan voitot kasvavat pörssisähkön hinnannousun myötä, vaikka sähkön tuotantokustannukset eivät kasva vastaavasti. Windfall-verolla on tarkoitus kerätä takaisin yhteiskunnalle osa tästä ylimääräisestä ja ansiottomasta voitosta. Tämä epäkohta tulisi korjata mahdollisimman pian.

Tulevissa kuntavaaleissa meillä porilaisilla on näytön paikka. SDP:n kannatus Porissa on viime vaalien perusteella 32,4 %. Sosialidemokraattien tavoitteena on äänimäärän kasvattaminen ja sen antaman valtakirjan kautta hoitaa kuntalaisten asioita kaikkien porilaisten parhaaksi.

Muistakaa, että sosialidemokraattien johdolla Porin talous on kunnossa ja palvelut kohtuulliset, omalla työväellä aikaan saatu. Kaikki uurnille 26.10.

Esa J. Wahlman

21.10.2008 08:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva