Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kokemäki: Vaalien jälkeen säästöohjelma ja kuntaliitos

Kokemäen päättäjillä on kunnallisvaalien lisäksi vielä kaksi muuta tiukkaa vääntöä loppuvuodeksi: 17. marraskuuta valtuusto päättää talouden tervehdyttämisohjelmasta ja 15. joulukuuta kuntaliitoksesta Harjavallan, Nakkilan ja Ulvilan kanssa.

 

Tervehdyttämisohjelman sisältöä ei vielä kerrota, mutta sen verran Harri Kivenmaa (sd) paljastaa, että säästöä pitäisi löytyä miljoona euroa vuodessa kolmen vuoden ajan.

– Säästöohjelma joudutaan joka tapauksessa tekemään, tulee kuntaliitos tai ei, valtuuston puheenjohtajana toimiva Kivenmaa selventää.

Kivenmaan mielestä Kokemäellä voitaisiin ottaa mallia Kankaanpäästä, joka painii samantapaisten ja -suuruisten ongelmien kanssa.

– Ei siellä ripotella tuhkaa päälle, vaan kuljetaan pystypäin ja päätetään, että asiat pannaan kuntoon. Niin teemme mekin, Kivenmaa kannustaa.

Jos uusi kunta perustetaan, sen nimi ei ainakaan vielä ole kirkossa kuulutettu:

– Lähtökohta on ollut koko ajan, että mikään kunta ei liity mihinkään toiseen kuntaan, vaan tehdään kokonaan uusi kunta. Tämän kanssa ei oikein ole linjassa se, että uudelle kunnalle tulisi vanha nimi, Ulvila, Kivenmaa ihmettelee.

Kokemäen ongelma on ollut verotulojen kasvun pysähtyminen. Väestö vanhenee, minkä vuoksi tarvitaan lisää vanhuspalveluja, ja toisaalta jonossa on monia muitakin tärkeitä investointeja.

– Suunnitelmissa ovat muun muassa Tulkkilan ala-asteen ja jätevedenpuhdistamon remontit. On mielenkiintoista nähdä, mistä rahat kaikkiin investointeihin kynsitään, pohtii Hannu Nevala, joka on tarkastuslautakunnan jäsen.

Vanhustenhuolto on ollut laitospainotteista, ja sitä haluttaisiin muuttaa palveluasumisen suuntaan, mikä tarkoittaa paitsi rakentamista myös lisää työntekijöitä avopuolelle.

Kokemäellä on seitsemän kouluyksikköä, ja edelleen on paineita kouluverkon harventamiseen.

Koulunkäynti maksaa Kokemäellä enemmän kuin keskimäärin maakunnassa. Tämä johtuu maantieteestä eli pitkistä etäisyyksistä.

– Ja opetuspalvelujen hyvästä tasosta, lisää Kokemäen Sosialidemokraattien puheenjohtaja Marjatta Sutinen.

Sutisen mielestä olisikin hyvä muistaa, että useat palvelut ovat Kokemäellä edelleen kunnossa ja laadukkaita.

– Terveyspalveluissa tosin on asioita, jotka vaativat korjausta.

– Koko ajan on tehty ja tehdään työtä asioiden eteen. Minusta meidän pitäisi olla ylpeitä omasta kotikunnasta ja niistä asioista jotka toimivat.

Hän mainitsee muun muassa vapaa-ajanpalvelut ja lapsiin ja nuoriin satsaamisen.

– Näin vahvaa bändikulttuuria ja näin hyvää treenikämppätilannetta saa hakea, hehkuttaa Janne Savolainen, joka itsekin on rockmuusikko.

– Ei sitä tiedä, koska saamme oman Lordimme, Hannu Nevala lisää.

Kokemäen sosialidemokraatit toivovat, että nuoret lähtevät äänestämään ja äänestävät omia ehdokkaitaan, mitä kautta heidän äänensä tulee entistä paremmin kuuluville.

Kokemäen tonttitilanne on hyvä, ja Ari Prinkkala kannattaa tonttien alennuspolitiikkaa. Työssäkäyntialue on iso, ja mikä estää muuttamasta vaikka Porista Kokemäelle, varsinkaan nyt, kun valtatie alkaa olla Porin ja Kokemäen välillä huippukunnossa.

– Vaalikampanjan aikana on nostettu yleistä kielteisyyttä ja hyökätty henkilötasolla, mihin Kokemäellä ei ole totuttu, Marjatta Sutinen suree.

Hän uskoo kuitenkin, että äänestäjät näkevät tämän toiminnan tarkoituksen ja vetoaa kannattajiin, että kaikki mahdollinen tehdään äänestämässä käymisen puolesta.

Heli Kokko
 

21.10.2008 08:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva