Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Omia maaleja ei kannata tehdä

Kuva: Omia maaleja ei kannata tehdä

Suomen jalkapallon A-maajoukkueen MM-karsintaottelu Moskovassa Venäjää vastaan näytti yhden totuuden. Niinkin kovaa jalkapallomaata (EM-välierämaa) kuin Venäjää vastaan, ei kannata pistää palloa omaan verkkoon. Venäjä voitti ottelun 3-0 ja jos oikein tarkkoja ollaan, niin Suomi pisti kaikki maalit omiin. Tosin virallisiin tilastoihin omia maaleja merkittiin vain kaksi, mutta kyllä se kolmaskin oli nippanappa. Näitä kardinaalimunauksia tekivät vielä Suomen kokeneimpaan kaartiin laskettavat pelaajat. Ei siis ihme, että Venäjä kiitti ja pokkasi! Selvyyden vuoksi on kuitenkin todettava, että selkeästi parempi jalkapallomaa karsintaottelun voitti, mutta ihan näin paljon apua se ei olisi tarvinnut!

Ensimmäinen maali syntyi kun Juri Zhirkov yritti syöttää kärkipelaajalle, mutta palloon ehti ensin Petri Pasanen, ja pallo omassa maalissa Jussi Jääskeläisen takana 23. minuutilla. Ensi jaksolla ei enempää maaleja suomalaiset halunneet viimeistellä.

Mutta toisella jaksolla into palasi. 65. minuutilla Igor Denisov syötti kohtia maalin edustaa ja oikea puolustaja Veli Lampi muistaa pitkään oman pallon ohjauksensa, joka meni tyylikkäästi omaan maaliin – taas. Denisoville laitaan pallon antoi tyylikkäästi Sami Hyypiä.

Kolmannesta maalista voidaan hieman jossitella, oliko se oma maali vai ei. Suomen topparipari Hyypiä ja Hannu Tihinen mietti tekemisiään ja Andrei Arshavin päätti mennä läpi topparien välistä ja siirsi pallon maalivahdin harhauttaen laukaisupaikkaan. Tämä veto olisi mennyt sisään kyllä muutenkin, mutta varmuuden vuoksi Markus Heikkinen ohjasi viivalta pallon maalin kattoon.

Kolme omaa maalia Moskovassa eivät vieneet lopullisesti Suomen mahdollisuuksia Etelä-Afrikan MM-lopputurnaukseen, mutta vaikeuttivat hommaa jo niin paljon, että täytynee odottaa kunnes Markku Kanervan valmentamat pikkuhuuhkajat kasvavat miehen ikään. Vasta sitten unelmoidaan taas miesten arvokisojen lopputurnauspaikasta.

Nyt on parempi olla vain kuulolla ja voittaa ensin Saksa vieraissa ja Venäjä kotona. Palataan silloin asiaan!

Korttipakka

Porin Urheilutoimittajain Kerho teki melkoisen homman kun se kokosi maakunnan urheilusankareista korttipakan. Tapio Rautavaara teki aikoinaan tunnetuksi laulun ”Korttipakka”, jossa kerrotaan herra sotatuomarille, mitä kaikkea korttipakka voi omistajalleen olla.
Aihe lähti Kerhon silloisen puheenjohtaja Tapio Pukkilan ideasta ja varsinainen suurponnistus siitä syntyikin. ”Satakunna tähret” sisältää 52 pelikorttia sekä kolme jokeria. Pakka on varsin kattava otos satakuntalaisesta urheilusta. Toki moni hämmästelee, miksei se ja se urheilija mahtunut pakkaan, mutta korttipakassa on sittenkin rajallinen määrä kortteja.

Ja kun pakkaa selaa, niin onhan se varsin kattava näyte ja pakan ohessa on myös kattava tietopaketti urheilijoiden lajeista sekä saavutuksista.

Korttipakan virallinen julkistamistilaisuus oli eilen ja jokainen satakuntalainen – sekä kateelliset ulkopaikkakuntalaiset – voivat tutustua piirroshahmoihin näyttelyssä BePopin kauppakäytävällä seuraavan kolmen viikon ajan. Tänään näyttelyä katsomaan menossa oleville tiedoksi, että olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi ja rallicrossin viisinkertainen Euroon mestari Matti Alamäki ovat paikalla kello 11 -12 välisenä aikana.

Ja huomatkaa, mikä joululahjaidea pakka onkaan, sillä sitä on myynnissä eri puolilla maakuntaa.
Korttipakka on syntynyt kokonaan porilaisvoimin. Karikatyyrimaiset maalaukset on loihtinut porilainen taitelija Timo Malin, itsekin aikoinaan huippupikajuoksijana tunnettu. Näyttelyn avauksessa paikalla oli myös tekijöiden lisäksi korttipakan henkilöistä Vesa Hakala, Rami Nieminen ja Jari Levonen.

Rami ja Jari olivat varsin tyytyväisiä kortin esittämään hahmoonsa, joten kyllä piirrosten täytyy olla hyviä, koska itse mallikin sen hyväksyy. Pakkaa tarkasteltaessa tuli mieleen, että ennen kuin kaikki hahmot tulevat koko Satakunnalle tutuksi, niin miettikääpä kuka voisi olla kunkin neljän maan (hertta, ruutu, risti ja pata) se korkein kortti eli tässä tapauksessa Ässä.

Ellette arvaa, niin hankkikaa pakka itsellenne. Annetaanpa sentään pari vihjettä pakasta: ruutu 9 on Antti Sumiala ja pata 2 on Antti Heikkilä. Mukana on myös kattava otos maakuntamme menestyneistä naisurheilijoista.

Ässillä vastassa Jokerit

Täysin oikeaan saumaan Porin Urheilutoimittajain Kerhon korttipakan julkistaminen osui, sillä huomenna Isomäen jäähallissa SM-liigaottelussa pelaavat vastakkain korttipakastakin tutut seurat Ässät ja Jokerit.

Urheilulehden tietoviisas (arvatkaa kuka) on jo kauden tässä vaiheessa lytännyt Jokerien valmentaja Glen Hanlonin sinne mitättömien valmentajien kastiin. Jälleen on ulkomaalaisvalmentajan pelikirja hukkunut.

Jääkiekkolehti arvioi ennen kauden alkua joukkueen osaavimmat pelaajat ja sitä aasinsiltaa on tässä käytetty surutta hyödyksi. Niin nytkin.

Jokerien kovin laukoja on Tom Koivisto, rajuin taklaaja Antti Hulkkonen, taitavin mailankäsittelijä on Joey Tenute, paras aloittaja Mike Bishai, nopein luistelija, sekö vahvin mies on Jani Rita, pahin ärsyttäjä on Sami Helenius, paras puolustava puolustaja on Mikko Jokela, paras puolustava hyökkääjä Tomek Valtonen (loukkaantunut) ja tuleva tähti on Jan-Mikael Juutilainen.

Toivottavasti nämä asiantuntijalehden arvioinnit auttavat myös Isomäen seisomakatsomoa arvioimaan vastustajia. Voi silti olla, että tämä patakatsomo arvioi omaksi pahimmaksi ärsyttäjäkseen herran nimeltä Pasi Nielikäinen.

Mene ja tiedä?

Lopettamispäätös muuttui

Maastohiihdon puolelta on välillä ihan mukavaakin kerrottavaa. Viime vuosien suurin (ja ainoa?) maastohiihtomme tähti on ollut Virpi Kuitunen.

Virpi ilmoitti, että hän jatkaa uraansa vielä Vancouverin vuoden 2010 olympiakisoihin asti ja sitten sivakat joutavat naulaan. Mutta nyt Kuitunen on pyörtämässä lopettamispäätöstä ainakin vuodella eteenpäin.

Nimittäin vuonna 2011 hiihdon MM-kisat käydään Oslossa ja norjalaisia olisi aina kiva nöyryyttää heidän omissa kisoissaan. Nyt kun näyttää siltä, ettei oikein tiedä kuka Suomessa tässä liiton myllerryksessä enää jaksaa harjoitella täyspäiväisesti, niin toivotaan ihan tosissaan, että Kuitunen hiihtää vielä Norjan MM-kisoissa.

Siihen mennessä on voinut löytyä myös miesten puolelle hyvä hiihtotykki – mikäli kunnon sponsori on löytynyt tai hiihtäjän vanhempien lompakko on kunnossa!

Mestaruus katkolla

Suomen tämän vuoden Veikkausliigasta on enää kaksi kierrosta pelaamatta ja mestaruus on kahden kauppa. Turkulainen FC Inter ja espoolainen FC Honka ovat enää ainoat mestariehdokkaat. Kävi miten kävi, niin Suomen jalkapallokartalle saadaan ainakin uusi nimi mestarien seurakartalle.

Tällä hetkellä Veikkausliigaa johtaa maalieron turvin FC Inter. Viikonvaihteessa kummallakin on vaikea ottelu edessä. Honka pelaa jo huomenna kotona Tampere Unitedia vastaan. Ari Hjelmin työtä Mansessa on arvosteltu jopa rajuin sanakääntein, mutta juuri sellaista peliä joukkue pelaa millaiset pelimerkit on valmentajalle annettu.

Hjelmin tämän kauden oivalluksista kertoo se, että hän siirsi topparina tunnetun Henri Myntin kärkipelaajaksi ja voi käydä sellainen ihme, että tämä torni voittaa jopa maalikuninkuuden!

MyPa puolestaan isännöi sunnuntaina FC Interiä kotiottelussa. Vaikka jo nyt on tiedossa, että FC Inter menettää kaksi syömähammastaan ensi kaudeksi Ruotsin rahakentille, niin kyllä MyPalla töitä riittää kotivoiton eteen. Suomen parhaita ulkomaalaisia ovat olleet FC Interin Jos Hooiveld ja Dominic Chatto. He siirtyvät varmuudella ensi kaudeksi Ruotsiin, mutta päävalmentaja Job Dragtsma jatkaa, ellei sitten TPS maksa miestä ulos Håkansin laivasta?

Ei ole enää Yhtyneitä

Suomalaisen jalkapallokentän yksi suurimmista uutisista taitaa olla se, että Valkeakosken Haka menettää niin paljon pelaajia, ettei omista kasvateista enää ole apua. Kun tukena ei ole enää Yhtyneet Paperitehtaat tai patruuna Juuso Walden, niin voi olla vaikeuksia. Ei nyt sentään Sedu Koskinen pysty ravintoloidensa lisäksi huolehtimaan Hakan pelaaja-asioista.

Ellei sitten tee niin kuin Jussi Salonoja. Hän myi Bluesin Luxemburgiin ja täytyy ehdottomasti todeta, että siitä maasta toista yhtä tasokasta jääkiekkoseuraa en tiedä. Enkä – suoraan sanoen – edes toista jääkiekkoseuraa. No, onhan Jussi yhä Bluesin hallituksen puheenjohtaja, mutta viime vuosien tappiot onkin taidettu maksaa muualta?

Eipä silti, kummasti se tieto jostain aina vuotaa. Suhonenkin ihmetteli, että mistä tieto Kuusiston tulosta Ässiin oikein vuosi! Tänään Rauman Pallo-Iirot pitää tiedotustilaisuuden. Hevosmiesten Tietotoimisto tosin kertoi, että se koskee uutta valmentajaa, joka tulee Turusta. Nimeä en kerro, vaan katson, osuiko tutkiva journalismi nappiin.

Nice Futis päättää kautensa

Huomenna – monen valtakunnallisen asiantuntijan hämmästykseksi – sarjapaikkansa naisten jalkapalloliigassa ilman karsintoja säilyttänyt Nice Futis päättää ensimmäisen liigakautensa kotiottelulla Lahden Kuusysiä vastaan. Kumpikin on sarjapaikkansa säilyttänyt, joten kello 15 alkava ottelu Porin stadionilla tarjoaa varmasti mukavaa naisjalkapalloa nähtäväksi.

PoPan sarjanousu Ykköseen ja FC Jazz Juniorien nousu miesten jalkapallon Kakkoseen alkavat taas hieman muistuttaa muuta Suomea siitä, että Pori on sittenkin jalkapallokaupunki. Joku lempääläinen kun kehtasi moista ”männä viikolla epäillä. ”Eppäillä aina soppii, mutta tykki se on”.

Kun nyt viikonvaihteessa Kimi pukkaa Lewiksen Kiinan GP:n formulakisassa, niin tämän vuoden maailmanmestari on Ferrarin Felipe Massa.

No, se oli vitsi, ei Hamilton siinä yhtään apua tarvitse kun ratavalli kutsuu tätä koheltajaa! On nimittäin mennyt pojalle – ja isälle – homma hattuun. Tai pikemminkin hatun alle, koska lorinakin kuuluu!

Ai niin, tänään ovat Porissa ravit. Hevosmiesten Tietotoimisto kertoo taas myös uutisia!

Jarmo Liuhala

17.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva