Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan Vihreä perintö Luontotalo Arkissa

Kuva: Satakunnan Vihreä perintö Luontotalo Arkissa

Satakunta on Suomen vanhaa ydinasutusaluetta ja tämä näkyy myös sen puutarhoissa. Ennen puutarhat olivat ylellisyyttä, joihin vain harvoilla oli varaa. Tavallinen kansa kiinnostui puutarhanhoidosta myöhään ja usein käytännön syistä, leivän jatkeeksi.
Porin yliopistokeskuksen maisematutkimuksen opiskelijat ovat uppoutuneet satakuntalaiseen puutarhakulttuuriin ja luoneet siitä monipuolisen Vihreä perintö -näyttelyn, joka on esillä Luontotalo Arkissa 14. joulukuuta saakka.
(Kuvassa professori Maunu Häyrynen.)

- Kun lähdimme tonkimaan Satakuntalaista puutarhahistoriaa, löysimme uskomattoman määrän tietoa: valokuvia, piirroksia, karttoja ja suunnitelmia. Niitä oli pankkien holveissa ja museoiden arkistoissa.

- Minun näkökulmastani katsoen osuimme oikeaan kultasuoneen, maisemantutkimuksen laitoksen professori Maunu Häyrynen kiteyttää.

Satakuntalainen puutarha on kartanopuisto, tehdaspuutarha, tavallisen omakotitalon piha, laajemman asuinalueen puutarha tai sitten upea kaupunkipuisto.

- Kartanopuistot ovat monikerroksisia ja niitä on suunniteltu vuosisatojen aikana monta kertaa uudestaan. Niistä löytää yksittäisiä vanhoja puita, kuten esimerkiksi Nakkilan Anolan kartanon 400 vuotta vanha jalava.

- Kartanopuistoista suurin osa on yksityisiä, mutta on myös yritysten tai yhteisöjen omistamia kartanoita, joiden puutarhoissa on tehty suuriakin kunnostustöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi Nakkilan Villilän kartano ja Vuojoen kartano Eurajoella.

- Tehdaspuutarhoista mainittakoon Kauttuan vanha ruukinpuisto sekä Noormarkun Ahlströmin alue.

- Laajempien asuinalueiden vihersuunnittelun mallina voisi olla vaikkapa sittemmin hiukan huonon maineen saanut Pormestarinluoto. Aikoinaan Pormestarinluodosta yritettiin luoda viihtyisää vihreää utopiaa muualta Poriin töihin muuttaville ihmisille.

- Kirjurinluoto taas on Suomessa ainutkertainen esimerkki upeasta ja arvokkaasta kaupunkipuistosta, jota on luotu luonnon ehdoilla.

- Porilaisen puutarhakulttuurin viimeisin vaihe on kansallinen kaupunkipuisto, Häyrynen kuvailee.

Häyrynen myöntää olevansa hiukan huolissaan satakuntalaisesta puutarhakulttuurista. Puutarhat ja puistot kärsivät ensimmäisten joukossa kun niukkuutta jaetaan.

- Monet kaupungit haluavat profiloitua uusina ja dynaamisina keskuksina, jolloin historiallisten puistomaisemien vaaliminen jää varjoon. Porissa tällaista ei ole havaittavissa, vaan julkinen puistorakentaminen on osa itsetunnon ja imagon kohottamista.

- Jos kaupunkiin halutaan lisää koulutettua väkeä, kannattaa muistaa, että nämä ihmiset tekevät muuttopäätöksensä muun muassa asuinalueen houkuttelevuuden ja viihtyisyyden perusteella.

- Porilaisten päättäjien kannattaisi muistaa tämä ja suunnata lisää rahaa puistotoimelle tai ainakin säilyttää sen nykyiset varat, Häyrynen mietiskeli.

Maarit Kautto
 

17.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva