Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Säkylän demarit: Ilmainen päivähoito kilpailuvaltiksi

Kuva: Säkylän demarit: Ilmainen päivähoito kilpailuvaltiksi

Uuden kunnan valmistelutyön uskotaan vieneen ehdokkaita demarilistalta Säkylässä. Vaalipäällikkö Kari Madekivi kertoo monen harkinneen loppumetreille asti ehdokkaaksi lähtemistä, mutta edessä katsottiin olevan liian työteliäs kaksivuotiskausi.

- Toisaalta ajatuksen olisi voinut kääntää niin päin, että saa käytyä liitosvalmisteluissa hyvänkin korkeakoulun, pohtii Madekivi.
Muuhun syyhyn Madekivi ei kieltäytyjien joukossa törmännyt ja onkin tyytyväinen, että demareitten harjoittama politiikka ei noussut kenellekään syyksi kieltäytyä.

Madekivi kertoo olevansa tyytyväinen, että ehdokaslistalle saatiin juuri sellaisia ehdokkaita, kun oltiin hakemassakin. Ehdokasjoukosta löytyy kokemusta, nuoruutta, uudenlaista näkemystä sekä molempien sukupuolten edustajia.

- Periaatteena oli pyytää ehdokkaiksi porukkaan sopivia ja halukkaita, ei ketä vain ohikulkijaa, Madekivi tarkentaa.
Oman hyvänkin puolen vaalipäällikkö löytää pienentyneestä ehdokasjoukosta.

- Tältä listalta äänestäjä voi löytää yhdellä silmäyksellä oman ehdokkaansa, Madekivi toteaa.

Ykkösasiaksi Säkylän sosialidemokraateilla nousee seuraavalla, kahden vuoden mittaisella vaalikaudella kuntaliitos, eli uuteen kuntaan valmistautuminen. Liikkeelle lähdetään samalla periaatteella, kun jo oltaisiin yhtä Pyhäjärviseudun kuntaa.

- Esimerkiksi terveydenhuollossa lähdetään toimimaan kahden pääterveyskeskuksen mallin mukaan ja turvataan samalla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja sitä kautta TYKS:in palvelut, tarkentaa kunnallisneuvos Juha Nummela.

Uuden kunnan väestöpohjan kasvamista yli 20 000 asukkaan pidetään mahdollisuutena, koska kunta pystyy silloin järjestämään itse peruspalvelut.

- Tällä väestöpohjalla niitä voidaan myös lisätä. Esimerkiksi terveyskeskuksen päivystys on ollut haavoittuva. Jatkossa saadaan kahden terveyskeskuksen puskuri.

Nummela nostaa kuitenkin suurimmaksi ongelmaksi sosiaalipuolen kustannusten nousun.

- Se on selvä, että terveyskeskussairaala tulee maksamaan, mutta menojen kasvaessa myös palvelutaso paranee, Nummela korostaa.

Toinen käytännön esimerkki löytyy opetustoimen puolelta, missä ollaan siirtymässä kahteen lukioon ja samalla kahteen koulukeskuksen, joissa molemmissa on saneeraamistyöt edessä. Säkylän demarit pitävät välttämättömänä sitä, että työt molemmissa koulukeskuksissa toteutetaan.

- Lisäksi tavoite on, että kuluvalla vaalikaudella ei kouluja lopeteta, painottavat demarit.

Säkylän sosialidemokraatit pitävät suurena asiana myös kuntataloutta, jota ei voi kehua yhdessäkään liitoskunnassa. Euran talouden säkyläläiset pohtivat saatavan porkkanarahoilla tasapainoon, mutta sekään ei pitkään lämmittäisi.

- Meidän on vaikutettava muuttotappioon tehokkaalla maa- ja kaavoitus- sekä elinkeinopolitiikalla. Lisäksi vuokra-asuntotarjonta on pidettävä riittävänä, tarkentaa Madekivi keinoja.

- Paljon on kaavoitettu, mutta asukasmäärä ei ole lähtenyt kasvuun, mutta mitä tekisi kilpailutekijänä ilmainen päivähoito, pohtii Nummela.

Suuria ristiriitatilanteita Säkylässä ei ole odotettavissa, tehtiinhän kuntaliitospäätöskin yksimielisesti. Merkillepantavaa on myös se, että kuntaliitos ei ole herättänyt keskustelua, eikä juurikaan vastustusta.

Siitä huolimatta demarileirissä ollaan valppaina ja halutaan alueen tasapuolista kehittämistä, myös sivukylien. Tavoitteena onkin saada järjestettyä kylistä asioimisliikenne kuntoon ennen kuntien yhdistymistä. Asioimista helpottaa demareitten mielestä parhaiten se, että aluetta kehitetään tulevaisuudessa kahden pääkeskuksen kuntana.

Myös nuorten harrastustoimintaan voitaisiin panostaa enemmän. Pekka Rautiainen toteaa järjestöjen toimivan aktiivisesti ja tarjoavan toimintaa, mutta nekin jotka eivät ole harrastustoiminnan parissa, pitäisi saada mukaan.

- Osa nuorista joutuu jäämään harrastustoiminnan ulkopuolelle myös sen takia, ettei ole varaa maksaa, painottaa Rautiainen.

Jouko Veijonaho

17.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva