Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Terveyspalvelut uuden valtuuston iso haaste Eurajoella

Kuva: Terveyspalvelut uuden valtuuston iso haaste Eurajoella

Terveyspalvelujen turvaaminen on kuntavaaleissa valittavan uuden kunnanvaltuuston suurin haaste. Tätä mieltä on Eurajoen sosialidemokraattien puheenjohtaja Soili Veijonaho, joka on viemässä joukkoaan ainakin yhden paikan vaalivoittoon.

Rauman kansanterveystyön kuntayhtymän purkautuessa ryhtyy Eurajoen kunta järjestämään perusterveydenhuollon palvelunsa vuodenvaihteesta lähtien itse. Kunta on tekemässä alan yksityisen yrityksen MedOnen kanssa vuoteen 2012 ulottuvan sopimuksen lääkäripalvelujen järjestämisestä Eurajoella. Lisäksi kunta ostaa palveluja Keski-Satakunnan terveyskeskukselta, Satakunnan sairaanhoitopiiriltä ja Porin kaupungilta.

- Vuodesta 2012 lähtien meidän on kuitenkin liityttävä suurempaan kokonaisuuteen, eikä kunta voi enää toimia yksin. Valtion tahto on tämä. Eurajoen päättäjien on alkavan nelivuotiskauden kuluessa ratkaistava, mihin suuntaudumme; teemmekö yhteistyötä esimerkiksi joko Rauman kaupungin tai Keski-Satakunnan terveyskeskuksen kuntayhtymän kanssa. Päätös ei ole helppo. pohtii Soili Veijonaho.

Vaikka tässä tilanteessa sosialidemokraatit hyväksyvät yksityisen palvelujen tuottajan, pitää heidän mielestään päätavoitteen olla se, että palvelut ovat kunnallista.

Sosialidemokraattien mielestä ratkaisun avaimet ovat siinä, kenen kanssa yhteistyössä voimme parhaiten turvata lääkäripalvelut omassa kunnassa. Nyt esimerkiksi Rauma ei olisi taannut sitä, että palvelut olisivat pysyneet Eurajoella. Näin Keski-Satakunta on yhtä varteenotettava kumppani kuin Rauma.

- Periaatteessa kuitenkin Rauma olisi monelle eurajokelaiselle mieluisin yhteistyökumppani, sillä kunta kuuluu Rauman talousalueeseen ja työssäkäyntialueeseen, huomauttaa Veijonaho.

Selvää on hänen mukaansa oikeastaan vain se, että Eurajoki halutaan pitää itsenäisenä.

Vaaliohjelmassaan sosialidemokraatit korostavat, että Eurajokea tulee kehittää hyvänä asuinpaikkana tasapuolisesti niin, että myös haja-asutusalueen palvelut turvataan. Kylät halutaan pitää elävinä, ja se tapahtuu mm. kyläkoulujen avulla.

- Eurajoki on poikkeuksellinen kunta siinä, että meillä on paljon kyläkouluja: kuusi kyläkoulua sekä keskustassa ala-aste, yläkoulu ja lukio. Demarien tavoitteena on, että nykyinen kouluverkko säilytetään niin kauan kuin kouluissa on järkevä määrä oppilaita. Tämä on yksi tapa hyödyntää kunnan hyvää taloustilannetta.

Demarit edellyttävät myös, että kyliin johtavat tiet ja kevyen liikenteen väylät ovat kunnossa.

Soili Veijonaho iloitsee siitä, että Eurajoelle on viime vuosina muuttanut runsaasti lapsiperheitä, ja demarien mielestä heistä on pidettävä huolta. Eurajoelle valmistuu nyt uusi 60-paikkainen lasten päiväkoti, joka korvaa vanhan, mutta sen rinnalla on kehitettävä myös perhepäivähoitoa ja ryhmäperhepäivähoitoa.

- Lisäksi lapsiperheille on turvattava kotipalvelun saatavuus niin, ettei kaikki voimavarat mene vanhustenhuoltoon.

Vanhustenhuoltoakaan ei saa unohtaa, vaikka  Eurajoen ikärakenne on nuorempi kuin monessa muussa Satakunnan kunnassa.
Kunnan pitää sosialidemokraattien mielestä turvata se, että vanhukset hoidetaan omassa kunnassa. Siksi mm. Jokisimpukan laajennuksen suunnittelu on aloitettava ajoissa.

Nuorille demarit haluavat lisää vuokra-asuntoja niin, että itsenäistyvillä nuorilla olisi mahdollisuus jäädä asumaan kotikuntaansa eikä heidän tarvitsisi ainakaan asunnon takia muuttaa Raumalle tai Porin.

Jukka Vilponiemi

17.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva