Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Viikot viärii….

Kuva: Viikot viärii….

Viikot viärii niättei peräs meinaa pyssyy. Erelline viikko oli vanhuste viikko ja mää äkkäsi se vast loppuviikol. No viikkoi tullee ja mennee, teemat vaihtuu ja sillai. Ei silti mul o yht vanhusteviikkoo ollu liki koko elämä ajjaa. Iha hyvä asja muttei ain stää ittekä huamaa. Jossaki vaihees elämää oli iha lähipiiris reiru toistkymment yli kahreksakymppist ja nyte o noit yli yhreksäkymppisiiki muutama. Niitte ehroil mennää ja elämä o joka päivä kiitokse väärtti. Itte ei pääs vanhentuu ko tua jälkipolvi pittää huale siit sillai, et niitte miälest vaa meit vanhemmat o oikeesti vanhoi.

Vanhuste asjat o ny muutenki kovi tapetil noitte tulevai vaalei takkii ja kaikki lykkää lusikkas sihe sammaa soppaa. Saas nähr sit millai ittekullekki soppa maistuu…

Emmää millää malt ol skriivaamati yht tuanaas sattunut vanhusjuttuu. Tää tuttu liki satavuatine prohtas meil et,” ette kyl uskokkaa millai mul kävi?? Mää oli ny iha oikeesti kuses…” Ja sit alko praakkaa millai oli käyny. Mää ny ensi täs laita hiuka taustaa. Vanhuksel oli tällätty ämpäri weesee-tooleines makukammari kuppees olleesee toisee kammarii ettei se tartte yäl men kavvempan olleesee vessaas. Huano ko oli konteistas ja liikumine hankalaa. No eiks mar just ko se oli ollu menos taas pissal alkoki pääst fiirat ja se oli kraapannu kii niist tooli armeist. Koko tooli ämpäreines ja vanhus kans meni kolikollaa sin laatteel.

Siin sit maattii kuses, ninko se itte asja ilmas pilke silmänurkas. Onneks oli ranttees hälytysknappi ja tokeni painaa stää usseemmanki kerra. Ommai sannais mukkaa istu vissii joku lintu lankal ja kesti kuulemma kavva enneko appuu tuli?? No vartoovaisest aika ain kulluu hittaasti.

Oli se sit siit joikui päässy aja kans mönkii yllöös ja reerannu kuiva pairanki päälles. Sit tuli jo helppaajakki, joitte kontol oliki se liäme kuivaamine. Kluutei ei meinannu mistää löytyy mut sit jostai kumminki ja homma kai hoitu. No helppaajat meni menojas ja kaikki oli hyvi. Eiks mar vanhus ollukki itte haistanu et viäläki kusi haisee, noussu yllöös ja ruvennu kuukkaamaa vetekeittimel ittelles pesuvet. Tällänny laatteel semmose piäne pyäree pesofati sihe se lämpymä vete, riisunu paitas ja astunu fattii ja lahjaks saamallas pesukintaal sit hassannu ittees ja hajjuu pois. Mää kysyi et millai sää pysyit se vähti ajjaa pystös??” No mää piri toisel kärel tiskipöyräst kii ja hyvi se luanas”… Et tämmösii nämä tervaskannot, jokka tämä hyvä maa o meil aikanas luanu. Samal reisul mää kysyi et oleks yhtää funteerannu meneväs johonki vanhustetalloo ja vastaus oli et voi seki viäl ettee tul. Muute kaikki luanaa, mut puhekampraatii sais kyl usseemmi ol. Vanhat ihmiset ko tykkää nii noist enttisist ajoist fläysät ja mikä o puhhuis silloko tua muistikultaki viäl sentää pellaa. Joskus jokku iha tutut sanat ei meinaa tul millää ja sekos ottaa päähä.

Mee tuffastakki tuli miälee kans yks tosi tärkee asja. Se oli käyny lääkäris siin puisto piäles ja poikennu sama tiä hakkee troppis siit alhaalt apteekist. Siäl oli ollu nii mukava ja hööveli flikka tiskil. Se oli tuanu tropit ja sit viäl jutellukki koko ajjaa ninko vertaselles. Se sano minnuu oikee nimeltäkki, kehu tuffa. Sin mää mene vastaki, ko iha ninko oikee friskaannui siit apteekis käynnist.

Nii i, piänest soo kii se hyvä miäli. Eikä mittää maks vaik muutama ystävällise sana iha ourollekki ihmisel sannoo ja jolsei muut ni ainaski morjestaa.

Ulla Leino

17.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva